Mapa zdravlja je na licu

Prema shvatanju kineske medicine, koža je najviše povezana sa plućima i debelim crijevom. Međutim, različite dijelove lica možete "čitati" kao mapu zdravlja.

Mapa zdravlja je na licu

Čelo 

Područje čela predstavlja sistem za varenje. Akne na čelu označavaju probleme s varenjem ili lošom eliminacijom toksina iz tijela. Pokušajte da se primjerenije hranite i jednom mjesečno očistite tijelo od nakupljenih toksina. Savjetuje se detoksikacijska dijeta voćem, povrćem i čajevima, koja se najčešće sprovodi od 36 sati do maksimalno tri dana tokom kojih su zabranjeni kofeinski napici. Ako i uprkos tome ne možete da se riješite osipa ili bubuljica, ispitajte toleranciju na namirnice koje često konzumirate. Ako imate problema s crvenom i/ili suvom kožom čela, to je pokazatelj dehidratacije pa pijte više vode i čajeva. 

Područje između obrva 

Korijen nosa i dio između obrva je zona jetre. Crvene mrlje, bubuljice ili oštre borice na tom dijelu lica ukazuju na otežanu detoksikaciju jetre. Pomozite tijelu da se očisti smanjenim unosom masne i pržene hrane, mliječnih proizvoda i alkohola. Kako jetra simboliše bijes i frustraciju i potiskivanje ljutnje, razmislite o potisnutim emocijama. U tom slučaju može pomoći akupunktura ušiju, gdje se stimulišu specifične tačke za
oslobađanje stresa. 

Nos 

Vrh nosa odgovara plućima, a korijen nosa ukazuje na probleme sa želucem. Najčešći su problem mitiseri, koji ukazuju na loše varenje, a ponekad i na nizak nivo hlorovodične kiseline, koja je sastavni dio želudačanog soka. Tu dijagnozu ćete najlakše provjeriti kod gastroenterologa, a svakako je potrebno i da promijenite navike u ishrani. Ako je nos veoma crven ili su izraženi kapilari, to je znak prevelikog unosa tečnosti koja grije organizam pa smanjite broj šoljica kafe, čaja ili alkohola. 

Obrazi 

Predstavljaju disajni i kardiovaskularni sistem. Bubuljice na obrazima su često rezultat ishrane koja obiluje masnoćama. Blijedi obrazi mogu biti znak niskog nivoa gvožđa, a pretjerano crveni obrazi ukazuju na lošu cirkulaciju i preveliki unos začinjene hrane, alkohola, kafe i njihovo otežano uklanjanje iz organizma. Najvažnije je promijeniti ishranu, povremeno očistiti organizam detoksikacijskom dijetom ili homeopatskim preparatima, a za poboljšanje cirkulacije i disajnog sistema pomoći će pilates ili joga. 

Područje oko očiju 

Područje oko očiju predstavlja bubrege. Tamni i/ili vrećasti podočnjaci najčešće su nasljedni, a mogu da upute i na zadržavanje tečnosti u cijelom tijelu. Plavi ili svijetli podočnjaci ukazuju na umor i iscrpljenost. Crni se povezuju sa slabokrvnošću, a žuta boja podočnjaka ukazuje na probleme sa jetrom i žučnom kesom, što može biti posljedica ishrane, ali i neizražene ljutnje i razočaranja. Za pojavu sitnih mrlja ili pjegica ispod očiju odgovoran je brz tempo života i preopterećenost. Vrijeme je da uspostavite uravnotežen životni ritam. Neće škoditi ni da povremeno odradite kuru uvinim ili čajem od brusnice jer pospješuju rad bubrega. Da biste ublažili
navedene poteškoće, potrebno je da pomognete bubrezima. Pijte više vode i biljnih čajeva, a smanjite unos soli, alkohola i kofeina. 

Usne 

Jasno, usta predstavljaju funkciju sistema za varenje. Bijele ili vrlo blijede usne mogu ukazivati na nizak nivo gvožđa i slabu cirkulaciju. Suva koža ili bore na usnama govore o nedovoljnom unosu vode. Ranice u uglovima usana znakovi su niskog nivoa vitamina B ili gvožđa. Crvenilo, toplina ili krvarenje desni znak su povišene kiseline u želucu ili upućuju na ishranu sa visokim udjelom životinjskih masti i jednostavnih šećera. 

Brada

Ovo područje ukazuje na promjene u radu bubrega i sistema za varenje. Crvenilo na bradi može biti znak ishrane s visokim udjelom prerađene hrane, šećera i masti. A može ukazivati i na neuravnotežen rad bubrega, što se javlja kod veoma teškog rada ili stresa. Konzumirajte namirnice bogate magnezijumom ili dodatke prehrani obogaćene magnezijumom jer sprječavaju kalcifikacije u bubrezima i bešici i djeluju detoksikacijski. Fizička aktivnost, kao i vježbe opuštanja takođe su dobrodošle. 

Vilica 

Na ovom području lica ogledaju se hormonske promjene. Iako se ovdje hormoni najčešće pojavljuju u predmenstrualnom periodu, ako vas muče češće nego jednom mjesečno, savjetuju se hormonske analize krvi, a po potrebi i homeopatsko liječenje. Sitne bubuljice vodenastog sadržaja mogu da ukažu na problem sa limfom, što može biti posljedica unosa nekih ljekova, djelovanja toksina iz okoline ili pretjeranog unosa namirnica bogatih rafinisanim šećerom. Pomoć potražite u detoksikacijskoj dijeti voćem i povrćem.

 

b92.net

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.