Napravite prirodni dezodorans od sode bikarbone

Uživajte u osećaju svježine tokom cijelog dana pomoću prirodnog preparata.

Napravite prirodni dezodorans od sode bikarbone

Ljudi često ne razlikuju antiperspirante i dezodoranse. Antiperspiranti u potpunosti zaustavljaju znojenje tako što hemikalijama začepe pore. Dezodoransi, uz pomoć parfema i nekog antiseptičkog sredstva, ne zaustavljaju znojenje, već samo uklanjaju neugodne mirise.

"Ljudsko tijelo mora da se znoji. Korišćenje hemikalija za blokiranje prirodnog procesa nikada nije dobro. Problem sa antiperspirantima je taj što koriste hemikalije za začepljavanje znojnih žlijezda, a samim tim blokiraju mogućnost tijela za detoksikaciju, što može da utiče na limfni sistem. Pošto su svi sistemi u tijelu povezani, blokiranje limfnog sistema može imati uticaj na cio imunološki sistem", rekao je dr. Rob Strajsfeld.

Zbog toga su obični dezodoransi mnogo bolji izbor. Umjesto da blokiraju pore hemikalijama, prirodni dezodoransi koriste mineralne soli, ulja i biljke kako bi balansirali pH vrijednost i smanjili rast broja bakterija. Mnogi od njih sadrže biljke koje su prirodni antiperspiranti, kao što su aloe vera, korijander i lišajevi.

Soda bikarbona, skrob i kokosovo ulje jedino je što vam je potrebno za pravljenje domaćeg dezodoransa koji će vam omogućiti svježinu tokom cijelog dana. 

Potrebno vam je samo nekoliko sastojaka da napravite prirodni dezodorans.

Sastojci:

20 grama sode bikarbone

16 grama skroba

35 grama djevičanskog kokosovog ulja (možete da ga nađete u boljim prodavnicama zdrave hrane).

U maloj posudi pomiješajte sodu bikarbonu i skrob. Dodajte kokosovo ulje i miješajte dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu. Prebacite u manju plastičnu posudu (možete i u papirni kalup za mafine) i ubacite u frižider. Sačekajte dok se ne stvrdne.

Kada se smjesa stvrdne, izvadite je iz kalupa i dobili ste dezodorans, stik. Ukoliko imate praznu tubu od fabričkog dezodoransa (na dnu se nalazi točkić pomoću kojeg se dezodorans pomjera ka gore), smjesu možete ubaciti i u nju.

Dobijeni dezodorans možete čuvati u hermetički zapakovanoj posudi u frižideru, ako želite da bude čvrst ili na sobnoj temperaturi, ako želite da ga koristite kao losion.

Ovaj dezodorans djeluje podjednako efikasno kao bilo koji kupovni i ne ostavlja tragove na odjeći. Ako se držite mjera iznad, ova količina bi vam bila dovoljna za mjesec i po do dva.

 

kodren.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Jelenska koža

RECEPT
DANA

Zapečena junetina sa makaronama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.