Zašto treba da usmjerite svoje misli ka pozitivnom pogledu na svijet

Kakve su ti misli, takav ti je život - rečenica koju će neki objeručke prihvatiti kao tačnu, dok će je neki sa skepticizmom staviti sa strane. Bilo kako bilo, u vrijeme u kom smo svi preplavljeni stresom i negativnim situacijama i okolnostima, potrebne su nam pozitivne misli koje će nam pomoći da opstanemo. Kako su riječi i misli u prirodnoj korelaciji, pozitivan način razmišljanja  se stvara i tako što ćemo sebi ponavljati određene pozitivne i ohrabrujuće rečenice.

Zašto treba da usmjerite svoje misli ka pozitivnom pogledu na svijet

Razmišljaj pozitivno i izgovaraj pozitivno

Afirmacije predstavljaju nešto što je danas sve više zastupljeno kod ljudi koji žele da promijene mentalni okvir u kom djeluju. Naime, to su sve one pozitivne izjave koje govorimo najprije sebi, kako bismo se zaštitili od negativnosti koja nas okružuje i koja dolazi iz nas samih. Pomoću njih mijenjamo način na koji mislimo i prihvatamo stvari, ali i usmjeravamo pažnju na oblikovanje životnog iskustva pomoću unutrašnjih preobražaja. To se prije svega radi tako što ćemo iskoristiti moć riječi koje imaju veliki uticaj na ono što mislimo, osjećamo i radimo. Ako izgovaramo pozitivno - uvježbaćemo sebe i da mislimo pozitivno.

Kako da promijenimo sebe nabolje uz afirmacije

Da bismo počeli da posmatramo sebe i svijet oko sebe na pozitivan način, moramo prije svega da budemo svjesni svojih misli, odnosno kakvo nam je razmišljanje svakodnevno, da budemo samokritični po pitanju toga koje su nam misli dobre a koje ne, i koja su to uvjerenja koje nas ograničavaju. Kada smo u sposobnosti da pažljivo pogledamo u sebe i postanemo otvoreni ličnom napretku - to je trenutak da afirmacije pustimo u svoje misli.

Na red dolazi stvaranje pozitivnih afirmacija, koje je neophodno da budu pravilno formulisane, odnosno da budu nešto što je usmjereno na naše konkretne ciljeve, želje i vrijednosti koje njegujemo ili bismo željeli da njegujemo. Kada su one emocionalno obojene, brže ćemo ih i lakše usvojiti. Kada takve afirmacije usvojimo, tada kreće naš unutrašnji preobražaj, koji se dalje razvija tako što ćemo ih sebi stalno ponavljati. Ukoliko ih ponavljamo svakog dana, one mogu gotovo i neprimjetno postati dio naših misli, i postepeno potiskuju misli koje su negativne ili koje nas ograničavaju. Kao i u svakom procesu za koji je potrebno vrijeme, treba biti istrajan i posvećen. Samo tako možemo očekivati da ćemo proširiti svoje mogućnosti, da ćemo uzeti svoj život u svoje ruke i ispuniti ga pozitivnim stvarima i onim što nas ispunjava.

Koje su to rečenice koje treba sebi da izgovaramo

Kako svačiji život ima različite aspekte (privatni, ljubavni, poslovni i slično), tako i postoje različite rečenice kojima te aspekte možemo poboljšati i promijeniti pomoću pozitivnih misli i rečenica koje na takve misli upućuju. Nekako se najprije izdvajaju afirmacije koje se tiču poslovnog i ljubavnog života - jer su te dvije oblasti čovjeku i jedne od najvažnijih, ako ne i najvažnije. U poslu, afirmacije su nam važne da bismo bili u stanju da donosimo dobre odluke, odnosno da poboljšamo svoju usredsređenosti i motivisanost u poslu koji obavljamo. Time se jača samopouzdanje, a čovjek se osjeća uspješno i samozadovoljno. Afirmacije koje se tiču ljubavnog života, mogu se odnositi i na stav prema ljubavi uopšte - a to je da je ljubav sveprisutna i da smo mi ti koji privlačimo ljubav. To nam, vjerovali ili ne, pomaže da se povezujemo sa drugima i održavamo i produbljujemo veze sa drugima na način koji je pozitivan i koji usrećuje. Što se tiče samog stava prema životu uopšte, afirmacije se svode na mišljenje o sreći - a to je da je ona naš izbor i da smo zapravo srećni svakog dana. I u poslovnom i u privatnom životu dobro je kada imamo samopouzdanje, kojeg nam nekad manjka, nekad ga imamo previše. Zato ga je potrebno svesti na optimum rečenicama kojima ćemo se ohrabriti – da izražavamo vjeru u sebe i ono što možemo da uradimo. Kada u sebe manje sumnjamo, lakše ćemo postići ciljeve koje smo zacrtali.

Iz dana u dan nek se lista afirmacija proširuje

Iako bi to moglo zvučati kao kliše, zaista svaki dan treba da dočekujemo sa uzbuđenjem i radošću, pa čak i kada on nije ništa posebniji od drugih. Mi smo tu da ga učinimo posebnim, jer svakog dana mogu da se pojave neke nove mogućnosti. Radost je nešto na šta treba da smo usmjereni svakog dana i da je posmatramo kao deo sebe. I na kraju, nešto što je sinteza svega, a to je postizanje ličnog mira – kada osjećamo mir i prema sebi i prema drugima, time će se uspostaviti harmonija sa kojom ćemo lakše prebroditi sve izazove.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bijelim košuljama, zavjesama i sl. vratićete bjelinu...

RECEPT
DANA

Fritata od tikvica

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.