Kako podijeliti imovinu poslije razvoda?

Razvod braka mnogo je više od odlaska na sud. On počinje mnogo prije toga i ne završava se izlaskom iz suda. Predstavlja veliki stres za supružnike, koji osim što vode bitku sa sopstvenim emocijama, moraju da razmišljaju i o podjeli imovine.

Kako podijeliti imovinu poslije razvoda?

Podjela starateljstva

Supružnici koji su roditelji, prije podjele imovine svakako razmišljaju o starateljstvu nad djecom. Razvod braka nije samo stres za njih, već i za njihovu djecu. Zato advokati za razvod uvijek savjetuju da se sporazumom postigne dogovor oko starateljstva kako bi djeca prolazila kroz što manju traumu. Roditelji mogu dogovoriti sporazum o zajedničkom vršenju roditeljskog prava ili sporazum o samostalnom vršenju roditeljskog prava. Međutim, bez obzira na dogovor, sud na kraju prosuđuje šta je u najboljem interesu djeteta/djece i na osnovu toga se određuje starateljstvo. Zbog toga se dešavaju situacije da iako su roditelji odlučili da zajedno vrše roditeljsko pravo, sud odluči da jedan roditelj samostalno vrši roditeljsko pravo. U tom slučaju, drugi roditelj je u obavezi da plaća doprinose za izdržavanje djeteta/djece i da dogovori na koji način će viđati dijete/djecu.

Podjela imovine

Razvod braka podrazumijeva i podjelu imovine. Kako ona može biti posebna i zajednička, važno je znati na koji način se raspodjeljuje. Ukoliko su supružnici imovinu stekli tokom zajedničkog života ona pripada i jednom i drugom. Zajednička je. Po pravilu trebalo bi i da je jednaka kada se dijeli. Ipak, u zavisnosti od toga koliko supružnici doprinose zajedničkom domaćinstvu, brizi o djeci, sud može da procijeni da jedan od supružnika možda zavređuje veći dio te zajedničke imovine. Ukoliko supružnici imaju djecu, stvari namijenjene djeci pripašće onom roditelju koji je dobio starateljstvo nad njima. Ukoliko je starateljstvo zajedničko ni imovina se ne dijeli, već ostaje zajednička. Stvari za ličnu upotrebu jednog supružnika isključivo pripadaju njemu, osim u slučajevima kada vrijednost tih stvari značajno prevazilazi vrijednost stvari drugog supružnika i vrijednost zajedniče imovine. Tada se dio te imovine uračunava i u imovinu drugog supružnika. Ukoliko je jedan od supružnika zanatlija ili preduzetnik svi alati i mašine pripadaju njemu. Kada je riječ o poklonima koji su supružnici jedno drugome darivali, pokloni se ne vraćaju. Izuzetak postoji samo u slučaju kada taj poklon prevazilazi vrijednost zajedničke imovine ili vrijednost imovine drugog supružnika. Tada se pokloni vraćaju u stanju u kom se trenutno nalaze. Kako je i prezime nešto što supružnici dijele, ono se može promijeniti u roku od šezdeset dana od razvoda braka i vratiti se ono prije braka. To nije obavezno, a mnogi zbog djece ostavljaju supružnikovo prezime.

Nakon razvoda

Razvod braka podrazumijeva da je imovina posle njega podijeljenja pravedno i da su oba supružnika imovinski obezbijeđena u skladu sa imovinom kojom su prethodno zajednički raspolagali. Ipak, nisu tako rijetke situacije da jedan od supružnika ne može sam da se izdržava, nezaposlen je ili nesposoban za rad. Tada je drugi supružnik u obavezi, da u skladu sa mogućnostima, izdražava supružnika koji to ne može. U takvim situacijama sud odlučuje da li je tako nešto izvodljivo i da li ide na štetu drugog supružnika. Ukoliko predstavlja nepravdu za njega, sud neće presuditi u ime supružnika koji ne može sam sebe da izdražava.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Pileće bijelo meso biće sočno i meko...

RECEPT
DANA

Brze šnicle od krompira

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.