Koliko je opasno prepuštanje nerealnim mislima?

Piše : Helena Rosandić, psihoterapeut-dr psiholoških nauka

Prepuštanje nerealnim mislima jedan je od najčešćih uzroka gubitka kontrole nad životom. 

Koliko je opasno prepuštanje nerealnim mislima?

Pretjerana razmišljanja koja proizvde osjećanje anksioznosti, konstantne zabrinutosti, u sadejstvu sa drugim negativnim osjećanjima koja nas obuzimaju mogu ozbiljno da ugroze zdravlje. Oko nas vrebaju stresori, pritisak kome smo gotovo svakodnevno izloženi stvara u nama simptome stresa, budimo se noću ili sa teškoćom zaspimo, kao da nam nedostaje energije. Jasno je da takvo osjećanje i stanje ne zavisi od stresora samog po sebi, već zavisi od mišljenja koje se odnosi na stres.  Prepuštanje nerealnim mislima jedan je od najčešćih uzroka gubitka kontrole nad životom.  Kada upadnemo u začarani krug iracionalnog, koje najčešće ima negativnu konataciju, onda nam se problemi čine mnogo većim, jer se množe potencijalne opasnosti i iz pozicije realnog zapadamo u iracionalni kovitlac.

Kako doskočiti tom lošem životnom putu?

Prevashodno priznati da problem postoji, razumjeti nivo postojećeg problema, donijeti odluku da se promijenite i onda svjesno započeti proces racionalizacije misli.  Istina, nije baš lako mijenjati sosptvene ukorjenjene životne filozofije, ali nije ni nemoguće.

Hajde zajedno da pokušamo da nabrajamo ono što može biti od pomoći:

Postavljajte realne ciljeve sebi i drugima
Dozvolite sebi i drugima da pogriješe jer je čovjek pogriješiv i nesavršen. Prihvatite pravo drugoga da odlučuje o sopstvenom životu, ujedno omogućivši to pravo i sebi.

Vježbajte življenje u sadašnjem trenutku
Imajte na umu da je sadašnji trenutak jedino vrijeme koje postoji. Prošlosti nema više, a budućnost još nije stigla. Prisjetite se kada ste svjesno obavljali neke sitne zadatke, rutinske obaveze, bili prisutni „sada i ovdje“?

Sjetite se pozitivnih iskustava kada ste našli rešenje problema i kada je izgledalo da ono ne postoji
Rješenje problema uvijek postoji, čak je nekada pozitivno rješenje i prihvatanje da njega nema.  Svako od nas je preživio barem jednu problematičnu situaciju, bez obzira na to da li se razriješila srećnim okolnostima ili nekim aktivnostima koje su tada preduzete. Pokušajte da pronađete motivaciju u vama samima, neka vam lično iskustvo bude pokretač.

Oprostite drugima slabosti i loša ponašanja
Oprostiti znači prije svega biti svjestan da ljudi griješe, a onda posledično sebi obezbjediti mir.  Nakon mira i dobre riječi će navirati iz usta, što će biti ulaznica za zadovoljstvo životom.

Postanite svijesni da vi posmatrate vaše misli
Postanite svesni da su one tu i pustite ih neka dolaze prolaze, ne plašite se njih, a i ne bavite se njima. Znajte da je u krajnjoj instanci važno vaše ponašanje, drugi samo to vide.

Znajte da razmišljanje o problemu neće riješiti problem
Kada se desi da u kući imamo miša, obično posegnemo za mišolovkom ili zamolimo mačku da se useli kod nas. Dakle, preduzimamo korake kako bismo problem riješili. Problem se ne riješava tako što mislimo o njemu, već tako što ga pokušavamo riješiti.

Radite na balansu duha i tijela
Fizička aktivnost pomaže nam da održavamo sposobnost tijela da se nosi sa najtežim izazovima.

Razvijajte samopouzdanje
Više puta sam napisala da je svaka kriza šansa za napredak i rast. Vi odlučujete o tome kako se osjećate.

Često me klijenti pitaju kako uspijevam da radim ovaj posao, a opet naizgled izgledam zadovoljno. Vjerovatno se pitaju kako je moguće da ostanem imuna na njihovu tešku priču, suze. Ono što mislim je da mi sami stvaramo sopstvenu realnost. Vjerujem da svaki dan donosi neke izazove i da je pravi dar smišljati načine kako da ih prevaziđemo. Dalje sam ubjeđena da mi možemo mnogo više nego smo za sebe odredili da možemo, postavljajući lične granice. Na drugoj strani, vjerujem da postoje neke sile mimo nas, da ne možemo poletjeti jer nismo ptica, da ne možemo živjeti u Americi jer smo na Balkanu. Važno je pokušati uspostaviti balans sa tom silom na koju ne možemo da utičemo.

Sad se nameće pitanje šta možemo da uradimo da ovaj svijet bude bolje mjesto za život? Možda možemo da pomognemo drugom da se bolje osjeća pokazavši mu na ličnom primjeru, a onda ga možemo pustiti da sam stvara svoju bolju realnost.

Helena Rosandić
Helena Rosandić
Psihoterapeut - dr psiholoških nauka

Psihološki centar ABC

+382 68 741-923

Ostale Helenine tekstove možete vidjeti ovdje http://www.zenasamja.me/specijali/helena-rosandic

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako se maskara osušila ili zgrudvala...

RECEPT
DANA

Jadro oblande

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.