Zašto je potrebno da naučite da se uskladite sa osjećanjima

Piše : Helena Rosandić, psihoterapeut-dr psiholoških nauka

Da biste osjetili prisnost sa voljenom osobom, potrebno je da se potpuno prepustite trenutku, ne samo tako što ćete biti fizički prisutni već je potrebna, prije svega, emotivna prisutnost. Ne pokušavajte da sebi predstavite da sve izgleda dobro, da slušate drugu osobu dok vam priča, a vi mislite o nečemu drugom, ne gledajte u telefon ili kompjuter dok ona pokušava da vam pokaže osmijeh, pokušajte da u potpunosti budete tu sa njim ili njom.

Zašto je potrebno da naučite da se uskladite sa osjećanjima

Osjećajno prisustvo trenutka znači znati kako da u potpunosti doživite svoja osjećanja. Sposobnost da osjećate ljubav i sposobnost da osjećate tugu zasnivaju se prije svega na sposobnosti da osjećate.

Kako je moguće osjetiti zadovoljstvo, sreću, ljubav, tugu kada ste zaboravili kako se osjećate? Mnogi od nas lišavaju se te sposobnosti u ranim danima, dok smo djeca, dok u odraslom dobu to postaje naša stara navika, gotovo svakodnevno gušimo, preoblikujemo ili pak poričemo svoja osjećanja. Na pozive druge osobe da budemo bliski i povezani reagujemo nekim frazama tipa: „Zašto sada o tome pričamo“, „Zar nisi nikad zadovoljna-zadovoljan, uvijek ti nešto nedostaje“. Čini se da sve više biramo da otupimo svoja osjećanja. Pijemo alkohol, drogiramo se, sate i sate provodimo uz internet i TV, sve u cilju da smrznemo osjećanja. Pitajte se da li je za vas sramota pokazati osjećanja?

Neki od nas godinama nose zamrznuta osjećanja, a kada dođe trenutak da stupe u intimnu vezu, da postanu prisniji, sve i da to žele spotaknu se jer ne znaju kako se to radi.

Da biste uspijeli u intimiziranju, potrebno je da isplačete neprolivene suze, izbacite stari bijes, pustite riječi da poteknu iz vas i njima kažete sve o čemu ste dugo ćutali.

Dok pišem ovaj članak razmišljam o jednom mladom čovjeku, tridesetdvogodišnjem pravniku koga je napustila žena, potraživši emotivnu bliskost sa drugim čovjekom. Nije se trudila da mu bilo šta objasni, jednostavno se spakovala i otišla. Mjesecima je vodio borbu sa patnjom i užasavanjem. Noćima je zaspivao plačući i moleći se da sjutrašnji dan bude nekako bolji,  a kada bi se ujutru probudio i postao svjestan šta se dogodilo, patnja bi ga ponovo progutala. Nosio je, ali skrivao svoju patnju, strahove, dok se u njegov život nije pojavila žena koja ga je pozivala na vezanost, a upravo od te bliskosti je sam bježao. Rešenje nije pronalazio dok nije postao svjestan činjenice da spas može pronaći pokušavjući da se suoči sa svojom patnjom i postane je svjestan. Prestao je da se odupire i umjesto tog predao se bez rezerve svojoj patnji i osjećanju gubitka. To je ujedno i jedan od najboljih metoda za prevladavanje patnje i krize, udubiti se, biti u kontaktu sa njom, ne bježati.

„Ne možeš zaustaviti talase, ali možeš nučiti da surfuješ na njima“.

Što se više trudite da budete u kontaktu sa teškim emocijama, lakše će vam biti da oslobodite prostor za nove, za radost, za ljubav.

Kako i kada da počnete da doživljavate stvarne emotivne trenutke?

Ne sljedećeg vikenda, ne na godišnjem odmoru, već upravo sada dok čitate ovaj članak. Osjećati je vještina, kao i vožnja bicikla, skijanje, sviranje na nekom instrumentu, što više to radite postajete bolji. Što se prije predate emotivnom partneru i češće mu pokazujete znake ljubavi, prije ćete postati bolji u tome.

Doživljavanje stvarnih intimnih trenutaka zahtjeva vježbu.

Kada volite, izražavajte svoja osjećanja, dijelite, pokazujte, ne odlažite da kažete volim te, žao mi je, tužna sam.

U psihoterapiji postoji niz tehnika koje pomažu u uklanjanju emocionalnih blokada. Edukujući se za posao psihoterpeuta mnoge od njih sam isprobla, neke i kroz praksu osmislila. Iskoristite psihoterpeute, oni su tu da vam pomognu da se osjećate zadovoljnije. Govor se uči govoreći, plivanje plivajući, pjevanje pjevajući, osjećati osjećajući.

Helena Rosandić
Helena Rosandić
Psihoterapeut - dr psiholoških nauka

Psihološki centar ABC

+382 68 741-923

Ostale Helenine tekstove možete vidjeti ovdje http://www.zenasamja.me/specijali/helena-rosandic

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.