10 pravila za lijepu i zdravu kosu

Neka pravila kao da su napravljena tako da bi se kršila. Moramo da priznamo da često prilagođavamo sebi pravila poput onih vezanih za stil i modu. I to je sasvim u redu. Ipak, postoje pravila koja su jako bitna, pravila koja, jednostavno, moramo poštovati ako želimo da dobijemo zadovoljavajuće rezultate.

10 pravila za lijepu i zdravu kosu

Pravila koja slijede bi trebalo da poštujete, ukoliko želite da imate lijepu i zdravu kosu.


1. Ne perite kosu svaki dan
Oduprite se iskušenju da perete kosu baš svaki dan, bez obzira koliko vam se sviđa onaj osjećaj svježe oprane i isfenirane kose. Dnevno četkanje je pravi izazov za vašu kosu jer uklanja prirodna ulja ostavljajući je suvom, krhkom i beživotnom. Još jedan problem koji se može pojaviti je isušivanje tjemena, a time i svrabež. Dakle, nemojte kosu prati svaki dan, a ako za tim zaista postoji potreba, koristite suvi šampon da kosa ne bi izgledala masna pri korjenu i kako bi dobila na volumenu.

2. Redovno se šišajte
To znači da bi trebalo da posjetite svog frizera na 4 do 8 sedmica. Naravno, što je kosa kraća, posjete moraju biti češće, ukoliko želite da frizura zadrži svoj oblik i dobar izgled. Redovno šišanje pomaže da kosa djeluje zdravo i lijepo, a redovne posjete frizeru ne smiju se preskakati čak i kada puštate kosu. U tom slučaju, dobar način je da pratite stanje svoje kose i čim primijetite da su vlasi počele da cvjetaju, odmah posjetite frizerski salon, kako bi ih vaš frizer pravilno uklonio.

3. Odaberite frizuru koja je pogodna za vašu kosu
Moramo da priznamo da mi žene najčešće želimo da imamo kosu drugačiju od prirodne, bez obzira da li nam je kosa ravna, kovrdžava ili talasasta. Međutim, nemojte se boriti s prirodom kose baš svaki dan. Ne samo da je za to potrebno mnogo truda i da proces oduzima dosta vremena, već i nije dobro za kosu. Mnogo bolje je da pokušate da odaberete frizuru koja će dobro izgledati na vašem tipu kose, a tako ne samo da ćete uštedjeti vrijeme i novac, već ćete imati i manje problema sa kosom.

4. Izbjegavajte bojenje s bojama za kućnu upotrebu
Većina komercijalno dostupnih proizvoda ovog tipa može ozbiljno oštetiti vašu kosu i, u većini slučajeva, ne postiže se željena boja. Takođe postoji velika mogućnost da napravite grešku i propustite da ofarbate pramen kose u predjelu potiljka. Rješenje je da odaberete profesionalne boje i boje u salonu ili, barem, zamolite nekoga da vam pomogne. Ono što morate uraditi pod obavezno je da slijedite uputstva napisana na pakovanju i provjerite da li je proizvod u roku trajanja.

5. Nemojte previše posvjetljivati kosu
Ne može se od svih tipova kose dobiti platinasto plava, a da ne pominjemo da prečesto izbjeljivanje uz korišćenje prevelike količine boje, blanša i hidrogena može ozbiljno oštetiti kosu i tjeme. Dakle, ne smijete bojati kosu u boju koja je za više od dvije ili tri nijanse svjetlija od prirodne.

6. Koristite prave proizvode
Izaberite proizvode koje su pogodni za vaš tip kose i frizuru koju želite da nosite. Ako vam je kosa tanka, koristite pjenu, ako je suva, bolji izbor je krema za oblikovanje ili balzam, a gel je idealan za kovrdžavu kosu jer kovrdže drži pod kontrolom.

7. Hranite se zdravo i vaša kosa će biti zdravija
Uravnotežena ishrana podstiče brz rast svih tipova kose. Pokušajte da putem ishrane unosite dovoljnu količinu vitamina iz B grupe, Omega 3 masne kiseline, bjelančevine, voće i povrće.

8. Promijenite frizuru
Dobro je s vremena na vrijeme probati nešto novo kad je frizura u pitanju. Čak i ako vam se sviđa klasični izgled vaše kose, nijansa koja je blizu vaše prirodne boje ili par pramenova dobićete moderniji izgled.

9. Nađite vremena za kosu svaki dan
Rezultati koji su garantovani ne samo da će vam podići raspoloženje, već će  biti i dodatna motivacija da njega kose postane vaša dobra navika. Takođe, najmanje dva puta mjesečno upotrebite svoju omiljenu domaću masku koja će dodatno nahraniti vašu kosu.

10. Ne dirajte kosu!
Nemojte stalno dirati svoju kosu jer tako tanjite dlaku i mastite tjeme. Što više dodirujete kosu, češće ćete morati da je perete.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.