Grip ili prehlada?

Grip ili prehlada?

Iako su simptomi dvije infekcije vrlo slični, bolesti su različite. Oba oboljenja mogu da se zakomplikuju i dovedu do upale sinusa ili bronhitisa.

Zbog sličnih simptoma, prehlada i grip se često poistovjećuju. U pitanju su, ipak, dvije potpuno različite bolesti koje se i drugačije liječe. Dok grip može da ima izuzetno ozbiljne komplikacije, prehlade su najčešće potpuno bezopasne i prolaze bez trajnih posljedica, pod uslovom da se odleže.

Svrabež ili “žarenje u grlu”, koji se postepeno pogoršava, uobičajeno je za početak prehlade. S druge strane, grip “napada” munjevito i naglo, simptomi su znatno intenzivniji, pa nije rijetkost da se jutarnje dobro zdravlje, već po podne pretvore u bol u čitavom tijelu.

Iako su glavobolja i iscjedak iz nosa prvi znaci bolesti u oba slučaja, sekret kod gripa i prehlade bitno se razlikuje. Ukoliko se nakon bolova u grlu pojavi proziran iscjedak, koji vremenom postaje gušći, obilniji i žući, to znači da je najvjerovatnije riječ o prehladi. Grip čini da iscjedak bude rijedak i bez gnoja, ne mijenjajući svoju strukturu sve vrijeme trajanja bolesti.

Blago povišena temperatura koja traje dva do tri dana, ukazuje na prehladu, ali ukoliko se “popenje” iznad 38-39 stepeni celzijusa, udruži sa umorom, slabošću i iscrpljenošću organizma, to znači da je prisutan virus gripa, koji može da traje i više od tri nedjelje.

Za razliku od prehlade, simptomi gripa mogu da se primjete po crvenilu i suznim očima. Bol u zglobovima, gubitak apetita, razdražljivost i osjetljivost tijela na dodir jesu neki od razloga zbog kojih je pacijentu koji boluje od gripa neophodan odmor, mirovanje, minimalan kontakt sa okolinom i jačanje imuniteta.

I grip i prehlada mogu da se zakomplikuju i postanu uzrok infekcije sinusa, koja se manifestuje bolom u obrazima, prednjem dijelu glave i korjenu nosa, koji se pogoršava sa naglim pokretima glave.

Takođe, mogu da iritiraju tzv. Eustahijevu tubu, koja povezuje grlo sa srednjim uhom. Tup bol u ušima najčešće nestaje sam po sebi kada se grip ili prehlada povuku, ali ukoliko se desi da bol ne jenjava, moguće je da je došlo do pojave infekcije koja zahtjeva liječenje.

Najefikasniji i najbrži način da se ustanovi da li pacijent ima grip ili prehladu, jeste uzimanje brisa iz grla ili nosa. Na taj način, za kratko vrijeme može da se otkrije koji virus je uzrokovao pojavu simptoma.

U oba slučaja, bilo da je u pitanju prehlada ili grip, ako nema komplikacija, liječenje podrazumijeva mirovanje, vitamine, tople čajeve i po potrebi preparate za ublažavanje simptoma kao što su bolovi u tijelu, kašalj, zapušen nos ili povišena temperatura.

Upala pluća

Grip uvijek ima iste simptome, kao što su visoka tjelesna temperatura, suv, nadražajni kašalj, bolovi u zglobovima i mišićima i opšta slabost i malaksalost. Međutim, ukoliko se pojavi i otežano disanje, kratak dah ili jak bol u grudnom košu, to su znaci da se vjerovatno razvila upala pluća, pa je hitan ljekarski pregled neophodan.

 

novosti.rs/banjaluka.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ovo ih ubija na mrtvo

RECEPT
DANA

Kroketi sa šunkom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.