Odabir namještaja: prijatna avantura ili “lov na zeca”?

U trećem dijelu razgovora sa gospodinom Igorom Kalezićem iz firme DMT logistics saznaćemo kakve savjete najčešće daje svojim klijentima i na šta konkretno trebamo obratiti pažnju kada biramo namještaj.

Odabir namještaja: prijatna avantura ili “lov na zeca”?

Da li klijenti kod vas dolaze sa svojim idejama ili im vi pomažete prilikom donošenja odluke o konceptu namještaja?
Klijenti kod nas dolaze kako sa već gotovim projektima, tako i sa svojim idejama ili fotografijama iz časopisa koje mi na osnovu našeg iskustva pretvaramo u završni projekat i gotov proizvod, radilo se o običnoj polici ili kompletnom enterijeru.

Šta najčešće savjetujete svojim klijentima i kakav savjet biste dali posjetiocima portala?
Opremanje enterijera po pravilu predstavlja skupu i nimalo jednostavnu avanturu, zato treba obratiti pažnju da zaista dobijete ono što želite i da to bude  jedna prijatna avantura koja vas neće odvesti samo u uzaludan trošak.
Prvo i osnovno čega trebate biti svjesni je da taj enterijer uređujete za sebe i da ćete u njemu provoditi veliki dio svoga vremena, pa ga zato treba prilagoditi svojim potrebama i željama. Sljedeća stvar je donošenje odluke da li taj svoj prostor želite da opremite kao prostor koji treba imati funkcionalnu trajnu namjenu i određenu estetsku vrijednost ili pak privremenu namjenu koju ćete nakom određenog vremena mijenjati u nešto sasvim drugo, bilo zbog nekog novog modnog trenda ili lošeg kvaliteta odabranog namještaja.
Ako se odlučite za prvu varijantu treba da zaboravite sve «bum» akcije sa nerealno niskim cijenama, jer u takvim ponudama obično negdje «leži zec» kojeg istjerate na čistinu obično kada bude suviše kasno. Zato je najbolje da, kada se odlučite za opremanje svog enterijera, potražite pomoć od nekog iskusnog dizajnera enterijera ili arhitekte koji će na osnovu svoga iskustva biti u stanju da vam izađe u susret i na osnovu vaših želja predloži vam najoptimalnije rješenje koje će zadovoljiti vaše potrebe. Ako pak smatrate da  posjedujete dovoljno iskustva da sve to odradite sami onda preporučujemo da dobro otvorite oči i obratite pažnju šta kupujete i šta vam se nudi.

Na šta konkretno treba obratiti pažnju?
Evo nekoliko lako uočljivih  detalja na koje biste trebali obratiti pažnju: treba provjeriti kako su odrađeni spojevi stranica određenog komada namještaja kao i kakvo je kantovanje, ukoliko se radi o namještaju izrađenom od Univera. Pod ovim mislim na finalnu obradu, jer se tu, s obzirom na troškove finalne obrade, često dešava da se isfušeriše, da se tako izrazim. Zatim treba obratiti pažnju na samu debljinu Univera, s obzirom da se on proizvodi u nekoliko debljina (8mm do 25mm) i svaka debljina ima svoju namjenu. Nije rijedak slučaj kod nas da je kompletan proizvod urađen od najmanje debljine Univera. Pojedini proizvođači ovo praktikuju radi povećanja zarade ili postizanja povoljnije cijene finalnog proizvoda.
Takođe treba obratiti pažnju na dimenzije namještaja koji kupujete. Na primjer, dubina donjih kuhinjskih elemenata po standardu treba biti 60 cm, a na našem tržištu su prisutni modeli sa dubinom od 45 do 50 cm tako da tek kad pokušate ugraditi rernu, mašinu ili neki drugi od ugradnih elemenata, vidite šta ste pazarili. Ista situacija je i sa gornjim elementima.
Sljedeći lako uočljivi detalj na koji uvijek treba obratiti pažnju je deklaracija proizvoda. Naime, proizvođačka deklaracija određenog proizvoda, pored toga što mora sadržati sve tehničke karaktreistike, ima i određenu estetsku vrijednost, kako bi se firma što bolje predstavila. Kod naših trgovaca, bar u 90% slučajeva, sve deklaracije su odštampane na običnom bijelom papiru i to sa minimalnim podacima o proizvodu, a da ne pominjem da se razlikuju od poizvoda do proizvoda jedino po imenu proizvođača i dimenziji proizvoda. Tako da «Kinez» obično postaje «Slovenac», da bi kasnije čak mutirao i u «Italijana», zavisno od okruženja u kojem se nađe. U svakom slučaju, savjetujemo da o svemu ovome vodite računa i posavjetujete se sa stručnim licem prije donošenja konačne odluke o odabiru namještaja.

Prethodna dva intervjua sa gospodinom Igorom Kalezićem možete pročitati ovdje:

Kako odabrati pravi namještaj za vaš dom?

Dječija soba kao kutak za razvoj mašte

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Engleske prženice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.