Kako se našminkati prema obliku očiju

Razmaknute oči treba vizuelno približiti pa se naglašavaju unutrašnji uglovi, kod izraženih kapaka cijelo oko treba zatamniti, a kod spuštenih nacrtati lažnu gornju ivicu.

Kako se našminkati prema obliku očiju

Univerzalan način šminkanja ne postoji, pogotovo ako je riječ o očima. S obzirom na njihov oblik, nekoliko je preporučenih tehnika nanošenja sjenila. Stoga je najvažnije dobro se zagledati u zrcalo i otkriti svoj tip, nakon toga je sve lakše.

1. Bademaste oči

Ovaj se oblik smatra prosjekom, najčešći je pa je i svojevrstan ideal ljepote. Stoga mu pristaje gotovo svaka šminka jer nijedan ugao ne treba posebno da se "izvlači". Najbolje je blago naglasiti spoljni dio oka, ali i povući liniju sjenke preko gornje ivice kapka.

2. Razmaknute oči

Kod ovog oblika je najvažnije istaknuti unutrašnji ugao kako bi se oči vizuelno "približile". Tamnija sjenka, prema tome, ide unutra, na sredinu kapka svjetlija varijanta, a na spoljašnju ivicu ponovno tamnija.

3. Približene oči

Obrnuto od razmaknutih, u ovom slučaju treba da se stvori efekat "udaljavanja". Samo se na vanjski ugao oka stavlja poveća količina tamne sjenke, a ostala površina treba biti svijetla. 

4. Duboko usađene oči

U ovom slučaju cilj je prikriti liniju gornje ivice kapka koja odaje duboko usađene oči, a to se postiže jednostavnim stavljanjem sjenke upravo na to mjesto. Tamnija nijansa sjenke ide u tankoj liniji preko udubljenja gdje počinje oko.

5. Izraženi gornji kapci

Ovdje je potrebno "zakamuflirati" površinu kapaka kako bi se vizuelno činili manjima. Prema tome, ne može se pogriješiti ako se tamnom sjenkom prekrije cijeli kapak, a pritom je najvažnije dobro obrubiti cijelu gornju ivicu.

6. Spušteni kapci

Žene sa spuštenim kapcima treba da se fokusiraju na predio iznad gornje ivice kapka s obzirom na to da se njegova površina skoro i ne vidi. Najtamniji treba  da je spoljašnja ivica oka uz trepavice, a blagim se sjenčanjem prelazi lagano preko gornje linije. Na taj način se stvara lažni rub kapka i oči djeluju veće. 

 

 24sata.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.