Najčudniji novogodišnji običaji u svijetu

Najčudniji novogodišnji običaji u svijetu

Stanovnici nekih zemalja svijeta zadržali su neke savim čudne, ali uglavnom logične običaje za koje vjeruju da će njima i njihovim najdražima "obezbijediti" bolju narednu godinu.

Amerika
U većini krajeva svinjsko meso simboliše prosperitet i jede se sa "srećnim" graškom ili listovima kupusa koji predstavljaju papirne banknote. 

Filipini
Nova godina dolazi sa kanonadom ručno pravljenih topova od bambusa koji su napravljeni samo da bi "ispucali" staru godinu. 

Grčka
Na dan Svetog Bazila djeca ostavljaju svoje cipele blizu kamina da bi ih svetac napunio poklonima. 

Južna Amerika
U zemljama poput Brazila i Bolivije, stanovnici u gradovima kao što su Sao Paulo i La Paz za Novu godinu oblače donji veš jarkih boja. Oni koji se odluče za crvenu imaće ljubavi, oni sa žutim žele novac. U Venecueli oni koji u Novoj godini žele da puno putuju, prema vjerovanju, moraju da šetaju po kući sa putnom torbom u ruci. 

Španija
U ponoć pojedu 12 zrna grožđa – po jedno svaki put kada otkuca sat – da bi osigurali 12 srećnih i slatkih mjeseci. Šaljivdžije znaju ponekad da grožđe ukućanima zamijene maslinom... 

Velika Britanija
Tradicija prvog posjetioca podrazumijeva dolazak tamnog stranca - suprotnost u odnosu na plavokose Vikinške pljačkaše koji su ih pohodili – koji prelazi prag kuće u ponoć noseći parče uglja za sreću. Prva osoba ne smije biti plavokosa, crvenokosa, niti žena, jer to donosi nesreću. Škoti širom svijeta poštuju proslavu “Hogmanaj” sa užitkom uz teatar, koncerte na ulicama i pjevaju popularnu poemu Robija Brnsa “Auld lang sune” napisanu još 1788., a znači "Dobri stari dani". 

Njemačka
Nijemci za Novu godinu žrtvuju luk – šest glavica presijeku na pola I posole. Svaka polovina predstavlja po jedan mjesec u godini. Zatim se luk ostavlja da odstoji da bi uz njegovu pomoć predviđali vrijeme. Ukoliko se so rastopi, znači da će taj mjesec biti kišan, a ukoliko je so ostala na površini, biće sunčanih i toplih dana. Takođe, pijre ponoći na tanjirima ostavljaju malo hrane za poslije ponoći, na taj način vjeruju da će osigurati zalihe u nadolazećoj godini. 

Australija
Stanovnici daleke nam Australije Novu godinu oduvaju zviždaljkama, trubama, pa čak i crkvenim zvonima, a sve se dešava na plaži gdje se obilato toči šampanjac. Ne zaboravimo spektakularan vatromet u Sidneju iznad zaliva i opere. 

Japan
Po japanskoj tradiciji, kao obaveza smatra se seksualni čin supružnika veče prvog dana Nove godine, a naziv u prevodu znači "prvi put na poslu" i poslednji seksualni čin u staroj godini, koji se zove "isplata računa". 

Danska
Kao da učinak alkohola za novu godinu nije dovoljno zbunjujući, mnogi Danci u ponoć skaču sa stolice u nadi da će protjerati loše duhove u godini pred njima. Danci, takođe, čuvaju staro posuđe tokom cijele godine. Svrha: da ga razlupaju o vrata prijatelja za Novu godinu. Dakle, kada vidite gomilu krhotina ispred nečijih vrata, to ne znači da tu osobu komšije ne podnose, nego da ima puno prijatelja. 

Bjelorusija 
Na Novu godinu u Belorusiji neudate žene se takmiče u igrama spretnosti i dobijaju priliku da utvrde koja će se prva udati u narednim mjesecima. Jedna igra uključuje postavljanje gomilice kukuruza ispred svake djevojke, a onda se uzme pijetao i postavi u sredinu kruga. Čija mu gomilica bude slađa pa navali da jede, ta će djevojka prva biti isprošena. 

S media

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ovo ih ubija na mrtvo

RECEPT
DANA

Kroketi sa šunkom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.