Danas je 25. novembar - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U cijelom svijetu danas se obilježava 25. novembar, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Danas je 25. novembar - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

"16 dana aktivizma protiv nasilja u porodici” je međunarodna kampanja koju je pokrenuo prvi Institut za globalno žensko liderstvo i podržao Centar za žensko globalno liderstvo 1991. godine. Učesnice/i Kampanje obilježavaju datume između 25. novembra – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i 10. decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava, kako bi simbolično povezale/i nasilje nad ženama sa ljudskim pravima i naglasile/i da takvo nasilje predstavlja kršenje ljudskih prava. Ovaj period od 16 dana takođe naglašava druge važne datume, uključujući i 29. novembar – Međunarodni dan braniteljica ljudskih prava, 1. decembar – Svjetski dan borbe protiv AIDS-a  i 6. decembar – Godišnjicu Montrealskog masakra. 

Preko 4100 organizacija iz 172 zemlje učestvuje u Kampanji 16 Dana aktivizma protiv nasilja u porodici od 1991.g.

U Crnoj Gori ova kampanja se već duži niz godina obilježava putem organizovanja različitih aktivnosti koje imaju za cilj da podignu svijest javnosti o ovom problemu i pozovu sve relevantne subjekte i javnost da se uključe u suzbijanje nasilja u porodici i nasilja nad ženama.

Slične kampanje sprovode se i u zemljama u regionu.

 

 


U julu 2012. godine UNDP (Program Ujedinjenih nacija za razvoj) sproveo je Studiju o nasilju u porodici i nasilju nad ženama u Crnoj Gori sa ciljem da se doprinese boljem razumijevanju nasilja u porodici i nasilja nad ženama, kao i njegovog uticaja na društvene odnose i razvoj društva uopšte. Takođe, dobijeni podaci istraživanja predstavljaju osnove za konkretne promjene stavova u odnosu na problem nasilja i društvenih posljedica koje nasilje izaziva. Istraživanje javnog mnjenja je realizovano na uzorku od 1.103 ispitanika u 17 crnogorskih opština.

Neki od glavnih nalaza istraživanja:

 • Svaka treća žena u Crnoj Gori žrtva je nekog vida nasilja.
 • Velika većina građanki i građana Crne Gore, njih cak 92%, smatra da postoji nasilje u porodici u Crnoj Gori.
 • Nasuprot visokom procentu onih koji smatraju da postoji nasilje u porodici Crnoj Gori, samo mali procenat, njih 13%, je spremno da govori o ličnom iskustvu sa nasiljem.
 • Svaka treća osoba u Crnoj Gori ne bi bila spremna da prijavi nasilje u porodici.
 • Svaka četvrta osoba u Crnoj Gori smatra da je žrtva odgovorna za nasilje jer ga «izaziva svojim postupcima».
 • U Crnoj Gori se često tolerišu «blaži» i prepoznaju samo eksplicitni oblici porodičnog nasilja.
 • Žrtve nasilja u porodici najčešce su žene i djeca, dok su muškarci prepoznati kao nasilnici.
 • Građani i građanke Crne Gore nedovoljno poznaju nadležnosti institucija koje se bave zaštitom žrtava nasilja jer smatraju da se treba obratiti policiji i centru za socijalni rad, a zanemaruju ulogu sudova i tužilaštva.
 • Svaka četvrta osoba u Crnoj Gori smatra da postoje situacije u kojima je fizicko nasilje opravdano.
 • Svaka treća osoba u Crnoj Gori ne bi bila spremna da prijavi nasilje u porodici zbog niskog povjerenja u efikasnost institucija, straha, patrijarhalnog shvatanja porodicnih odnosa kao necega u šta se nipošto ne treba miješati, kao i zbog sumnje u to da se problem nasilja u porodici može zaustaviti i prevazići.

#CrazyEnoughToChangeTheWorld

Srpski bend S.A.R.S. je u septembru ove godine u spotu za pjesmu „Praktična žena“ odlučio da ode korak dalje i pošalje snažnu poruku protiv porodičnog nasilja i „nježnijem“ polu predstavi kratak kurs samoodbrane. Video je nastao kao dio projekta #CrazyEnoughToChangeTheWorld i prvi je u nizu koji će pokušati da promijeni svijet na bolje.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ovo ih ubija na mrtvo

RECEPT
DANA

Kroketi sa šunkom

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.