Imamo li pet ili šest čula?

Piše : Helena Rosandić, psihoterapeut-dr psiholoških nauka
Imamo li pet ili šest čula?

Namjestite se u udoban položaj, sjedite ili lezite pazeći da su vaša leđa ravna. Zatvorite oči i sasvim se usresredite na disanje. Udahnite i izdahnite kroz nos. Osjetite kako je vazduh prilikom udisaja hladan, a prilikom izdisaja topao. Udahnite vazduh lijevom nozdrvom i osjetite sve mirise koji dosežu do vas. Nakon toga udahnite kroz desnu nozdrvu, i opet registrujte sve mirise. Usresredite pažnju na jezik, zamislite na vrhu jezika ukus čokoladne torte, uspijećete da osjetite slatko. Nakon toga usresredite vašu pažnju na zvukove koji dolaze sa desne strane vašeg tijela, zatim na one sa lijeve strane. Ako ne čujete ništa, registrujte tišinu. Fokisirajte pažnju na kosu, registrujte kako ona klizi niz vrat i dodiruje vaše tijelo. Obratite pažnju na mjesto gdje se vaša gornja usna dodiruje sa gornjom. Pokušajte da postanete svijesni svih vaših dodira. Na kraju pokušajte da ispred sebe vizualizujete centralnu tačku, a onda iz nje pokušajte, ne otvarajući oči, da zamislite izgled prostora oko vas.

Ovom kratkom vježbom sam imala namjeru da vašu pažnju usresredim na ono što doživljavamo posredstvom pet čula.

Sigurna sam da se svima nama više puta u životu dogodilo da kada pomislimo na neku osobu ona nam se ubrzo javi, čak iako se nalazi na drugom kraju svijeta, ili je sretnemo. Desilo vam se, vjerujem, da u istom trenu pomislite istu misao, kao i osoba koja se nalazi u vašem društvu.

Prepoznaćete u vašem iskustvu situacije kada ste osjećali nemir nekoliko dana prije nekog lošeg događaja ili prije njega sanjali simbolični san.

Neki od nas tom događaju pripisuju epitet pravog čuda, neki ga objašnjavaju sllučajnošću, dok treći smatraju da je to životna i normalna pojava. Ono što kao ljudska bića posjedujemo je sposobnost predosjećaja ili intuiciju. Svako od nas će se sjetiti u svom iskustvu prisutnog predosjećaja ili vizije događaja koji je uslijedio nakon toga. To su trenuci kada vidimo djeliće budućnosti kao dio nečega što se dešava sada i ovdje. Intuicija pomjera vremenske i prostorne granice. Dakle, intuicija nam nekada može biti od pomoći da shvatimo i osjetimo ono što nije moguće dosegnuti uz pomoć pet čula. Ona je od koristi kada je potrebno napraviti pravi izbor, kada činimo ključne poslovne odluke, upoznajemo bolje misli i osjećanja prijatelja i kolega. Intuicija može biti naš saveznik kada prvi put izađemo na ljubavni sastanak i zahvaljujući njoj znamo da je on ili ona neko sa kim ćemo se dobro osjećati.

Često čujemo riječi tipa, „Donio sam intuitivno odluku“, ili „Vjerujem svojoj intuiciji“.

Kako doći do intucije? Da li se ona može uvježbavati? Koliko je moguće pospiješiti intuiciju, kao što je moguće ojačati mišićnu muskulaturu uz pomoć vježbanja? Vjerujem da je intuitivni kapacitet moguće jačati.

Pokušajte da se sjetite što više situacija iz vašeg života koje su za saučesnika imale intuiciju. Vodite vaš intuitivni dnevnik. Možda će to biti način da procijenite sopstveni intuitivni kapacitet.

Neki od nas imaju izraženiju sposobnost primanja i primjenjivanja intuitivnih informacija, ali, kako god bilo, naše čulo mirisa će sa dobrom preciznošću procijeniti kada nešto smrdi, a kada miriše, dokle naša intuicija nije 100% sigurna.

Pa hajde sjetite se koliko ste samo puta pomislili na neku osobu, pa vam se ona nije javila, niti ste je sreli u gradu.

Helena Rosandić
Helena Rosandić
Psihoterapeut - dr psiholoških nauka

Psihološki centar ABC

+382 68 741-923

Ostale Helenine tekstove možete vidjeti ovdje http://www.zenasamja.me/specijali/helena-rosandic

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lisnato tijesto

RECEPT
DANA

Pastrmka na ohridski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.