Ako se ovako ponašate u braku, sigurno ćete imati probleme

Niko nije savršen i svi pravimo greške u partnerskim odnosima i braku. Razlika koja vodi ka uspjehu je da li ste svjesni svojih grešaka i da li ste spremni da na njima poradite. Iskreno priznajte sebi slabe tačke i načinite prvi korak ka boljem partnerskom odnosu. 

Ako se ovako ponašate u braku, sigurno ćete imati probleme

Evo koje su nejčešće greške u braku koje dovode do ozbiljnih problema i strategija koje će vam poslužiti da ih prevaziđete.

Prihvatanje partnera “zdravo za gotovo”

Važno je da zapamtite da vaš partner ne mora da bude pored vas – on je izabrao da tu bude. Isto kao što i vi birate da budete pored njega. Vi ste izabrali jedno drugo. To je velika stvar koju treba da cijenite.

Odumiranje romantike

Normalno je da prisustvo romantike oscilira tokom godina braka, to je sasvim u redu. Ali je važno da se ona osjeti s vremena na vrijeme. Potrudite se da unesete malo romantike u svakodnevicu, planirajte romantične izlaske i momente. Odmah ćete osjetiti pozitivan uticaj na vaš odnos.

Konstantno takmičenje

Ako spadate u one koji tačno mjere ko je koliko uradio, kako i kada, lako možete dovesti porodicu do ludila. Ne može sve biti jednako, ali ako date od sebe više i vaš partner će slediti taj primer.

Više priče nego slušanja

Da biste neku osobu razumjeli potrebno je da odvojite vrijeme i saslušate je. Isto važi i za bračnog partnera. Nemojte pretpostavljati da znate šta vaša “druga polovina” osjeća ili šta želi da kaže. Ovo je naročito važno u burnim konfliktnim momentima.

Neodvajanje vremena jedno za drugo

Nemojte da vam uvijek posao, djeca, prijatelji, hobiji i ostale razonode ne ostave dovoljno vremena za partnera. Odvojite posebno vrijeme jedno za drugo, čak i ako ne znate unaprijed šta ćete tačno raditi.

Izbjegavanje teških razgovora

Izbegavanje razgovora u kome očekujete konflikt nikada nije rješenje. Tako se postiže samo privremeno odlaganje. Problem neće nestati. Naučite kako da komunicirate na pravi način i postignete kompromis i rješenje.

Vjerovanje da je partner odgovoran za vašu sreću

Ako mislite da je “dužnost” supružnika da vas učini srećnom osobom, previše mislite na sebe. Nije zadatak drugog da vam pomogne ako ste neraspoloženi, skoči čim vi to želite i sl. Preuzmite odgovornost za sopstvenu sreću, kao odrasla osoba, i imaćete i bolji odnos sa partnerom.

Želja da partner bude kao vi

Bilo da želite da je organizovaniji, tačniji ili nešto slično, vrijeme je da vašeg partnera posmatrate kao jedinstvenu osobu. Osobu sa sopstvenim kvalitetima.

Želja za kontrolom

Da li spadate u partnere koji konstantno pitaju “gdje ideš?”, “s kim ideš?”, “kada ćeš biti kući?” ili možda “da li si djetetu promijenio pelenu?”, “da li si prekontrolisao domaći zadatak?”. Pitanja ovog tipa su ona koje roditelji postavljaju djetetu kada određuju vrijeme povratka kući. Dajte partneru slobodu da uživa sa prijateljima i nemojte prebacivati odgovornost oko domaćeg, već se unapred dogovorite ko kada pomaže djetetu oko škole.

Zaboravljanje da ste tim

Ispred djeteta, ali i prijatelja i uopšte u životu treba da ste tim. Nema razloga da dovodite u pitanje postupke partnera ispred drugih, da se ponašate kao da ste suparnici. Nemojte zaboraviti da ste porodica i da radite zajedno.

Mentalitet “Kada bi (ako) … onda”

“Kada bi samo dolazio kući ranije i preuzeo obaveze oko djece, bila bih bolje raspoložena.” Ovaj “Ako ti …., onda ću ja ….” mentalitet je odličan primjer kako pokazati partneru da vaša ljubav sigurno nije bezuslovna.

Traženje bračnih savjeta na pogrešnim mjestima

Kada stvari ne idu kako treba u braku možda je potrebno da konsultujete bračnog terapeuta. Uvijek je bolje obratiti se objektivnom profesionalcu nego tražiti pomoć na pogrešnim mjestima. Na primjer, nikako nemojte ići kod prijatelja suprotnog pola (pomoć može prerasti u nešto drugo), kod prijatelja ogorčenih brakom ili kod roditelja (oni će uvijek braniti svoje dijete).

Čuvanje tajni

U braku nema prostora za tajne. Čak i one male mogu da naprave problem. Težite iskrenosti i očekujte to i od partnera.

Stavljanje djece na prvo mjesto

Djeca jesu važna, ali jednostavno odnos sa njima mora biti ispod onog sa mužem. Za vašu djecu je najbolje ako je vaš brak jak i upravo zbog toga ne treba da vas grize savjest da stavite njihovog tatu na prvo mjesto.

Flertovanje

Ako flertujete sa bilo kim osim vašeg partnera, flertujete sa katastrofom. Jednostavno nemojte to nikada raditi.


Najboljamamanasvetu.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Jelenska koža

RECEPT
DANA

Zapečena junetina sa makaronama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.