Pet neistina koje bez razloga kvare uživanje u čokoladi

Pet neistina koje bez razloga kvare uživanje u čokoladi

Ovo je pet najčešćih zabluda o najpopularnijoj namirnici na svijetu koje će vam pokazati da čokolada i nije tako loša.

Čokolada podiže nivo "lošeg" holesterola (LDL)

Ako ste se do sada odricali čokolade s namjerom da snizite svoj LDL holesterol, uzalud ste se žrtvovali. Istina je da čokolada sadrži kakao maslac koji je pun zasićenih masti, a većina tih masti dolaze iz stearinske kiseline zbog čega čokolada uglavnom ne podiže nivo LDL-a, štaviše, kod nekih ljudi je čak i snižava.

Dijabetičari ne bi smjeli da jedu čokoladu

Iznenadjenje! Čokolada u stvari ima nizak glikemijski indeks što znači da dijabetičari ne moraju nužno da je izbegavaju u ishrani. Neke studije su čak pokazale da tamna čokolada povećava učinak insulina kod osoba s normalnim i visokim krvnim pritiskom. Naravno, svejedno se preporučuje savjetovanje sa ljekarom prije uvodjenja čokolade u dijabetičarsku ishranu.

Čokolada nema nikakvu nutritivnu vrijednost

Uprkos raširenom uvjerenju, čokolada ima status "superhrane". Tipična tamna čokolada ima jednaku količinu antioksidansa kao tri četvrtine šoljice zelenog čaja, jedna čaša crnog vina ili dvije trećine šoljice borovnica. Uz sve to sadrži i visok procenat minerala i vlakana.

Zbog čokolade dobijamo akne

Mnogi tinejdžeri, ali i oni stariji, akne na svom licu pripisuju upravo čokoladi, ali i u ovom su slučaju studije opovrgnule te teze. Uglavnom, naučno objašnjenje je da "ishrana nema veze s liječenjem akni kod većine pacijenata".

Da bi bila zdrava čokolada mora da ima bar 70% kakaa

Preporuka većine doktora je da se konzumira čokolada sa najmanje 70% kakaa. Što je veći udio kakaa, to je više antioksidansa. Ali, i kod osoba koje su konzumirale čokoladu s manjim procentom kakaa vidjeli su se značajni pomaci u sistoličkom i dijastoličkom krvnom pritisku.

Izvor: smedia.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Pileće bijelo meso biće sočno i meko...

RECEPT
DANA

Brze šnicle od krompira

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.