Namirnice koje sadrže masnoće potrebne našem organizmu

Postoje brojne namirnice bogate masnoćama koje su dobre za naše zdravlje, pod uslovom da se konzumiraju racionalno, a mi vam predstavljamo samo neke od njih.

Namirnice koje sadrže masnoće potrebne našem organizmu

U svijetu u kojem industrija hrane profitira predstavljanjem žitarica kao zdravih namirnica, masnoće su, slobodno se može reći, nepravedno zapostavjene i predstavljene kao loše. 

One snižavaju rizik od gojaznosti i povišenog holesterola, kao i raka, i štite naše srce.

Sjeme suncokreta

Bogate su proteinima, pa ih slobodno uvrstite u svoju ishranu. Suncokretove sjemenke možete jesti same ili ih dodati u salatu. Pazite samo na količinu, budući da su sve sjemenke, kao i koštunjavo voće poput badema ili indijskih oraščića, izuzetno kalorične.

Masline

Sedam maslina ima tri grama "dobrih" masnoća i samo 28 kalorija. Masline čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova, i posjeduju snažna protivupalna i antioksidativna svojstva, što ih čini prirodnim zaštitnikom protiv kancerogenih oboljenja. 

Puter 

Puter je dosta dugo bio nepravedno stigmatizovan i proglašavan namirnicom krivom za povišeni nivo holesterola u krvi i niz zdravstvenih poteškoća. Danas se sve više govori o njegovom blagotvornom dejstvu za zdravlje, budući da sadrži "dobre" masnoće, kao i dosta vitamina rastvorljivih u mastima, među kojim su najvažniji vitamini A, E i K2. Puter je u svakom slučaju mnogo bolja opcija od margarina, za koji nutricionisti predlažu da se zaobilazi u širokom luku. Jedna kašika putera dnevno u ishrani je sasvim dovoljna količina. 

Jaja 

Jaja nutricionisti nazivaju superhranom, a dokazano je kako da njihov ograničen unos ne povećava ukupan nivo holesterola u organizmu. Jaja su jedna od najhranljivijih namirnica, a iako imaju malo kalorija, bogat su izvor proteina, kao i vitamina D, B12 i selena.

Avokado 

Nutricionisti avokado nazivaju supervoćem, budući da sadrži čak 30 vitamina i minerala. Avokado je bogat dobrim mastima koji olakšavaju varenje i čine nas duže sitim. Avokado u prosjeku sadrži 22 grama "dobrih", najviše mononezasićenih masti koje su odlične za naše srce. 

 

 

yumama.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kada kuvate kupus...

RECEPT
DANA

Mikijeva čoko-vanil keks torta

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.