5 razloga da posjetite Frušku Goru

Fruška Gora je nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje prirode, kulturne baštine i aktivnog odmora. Ukoliko razmišljate o tome da provedete vikend na ovom prelijepom mjestu, donosimo 5 razloga zašto je Fruška Gora idealno mjesto za odmor u prirodi.

5 razloga da posjetite Frušku Goru
  1. Prirodne ljepote

Fruška Gora je planina koja se nalazi u Srbiji, u blizini Novog Sada, i predstavlja pravi raj za sve ljubitelje prirode, a na njenim padinama možete pronaći brojne vrste divljih životinja i biljaka. Ovo prelijepo područje karakteriše bogata vegetacija i značajna raznolikost flore i faune. Uz brojne šume, pašnjake i livade, na Fruškoj gori se nalazi i 16 prirodnih rezervata, od kojih su neki dom rijetkim biljnim i životinjskim vrstama. Šume na Fruškoj Gori su uglavnom hrastove, a tu su i bukove, grabove i jasenove šume. Uz šume, postoje i livade i pašnjaci, koji su stanište različitih vrsta ptica, leptira i divljih životinja. Na Fruškoj Gori možete vidjeti srne, divlje svinje, zečeve, fazane, jastrebove, sokolove, sove i druge vrste ptica. Takođe, ova planina je poznata po ljekovitim biljkama koje rastu na njoj, kao što su kantarion, hajdučka trava, kamilica, lavanda i druge. Posjeta Fruškoj Gori će vam omogućiti da se povežete sa prirodom i da uživate u njenim ljepotama.

  1. Kulturno nasljeđe

Fruška gora je poznata po svojim manastirima i crkvama, koji datiraju iz srednjeg vijeka. Ova planina je nekada bila poznata kao srpska Sveta gora, zbog velikog broja manastira koji se nalaze na njoj. Danas se na Fruškoj Gori nalazi 16 manastira, od kojih su neki među najstarijim i najljepšim u Srbiji. Manastiri su ukrašeni freskama, ikonama i drugim umjetničkim djelima, a neki od njih su i dalje aktivni. Fruška Gora je bila izuzetno važno mjesto tokom istorije Srbije, a na njoj se nalaze brojne istorijske građevine i spomenici kulture. Najpoznatiji su manastiri koji su smješteni na planini, a među njima se ističu Krušedol, Grgeteg, Hopovo, Novo Hopovo, Staro Hopovo, Velika Remeta i Mala Remeta. Ovi manastiri su svjedočanstvo o kulturnom i duhovnom nasljeđu Srbije, a njihova arhitektura i umjetnička djela privlače brojne turiste iz zemlje i inostranstva.

  1. Raznovrsni smještaj

Kada je u pitanju smještaj, Fruška Gora se može pohvaliti bogatom i raznovrsnom ponudom smještaja prilagođenim različitim potrebama. Vikendice za izdavanje na Fruškoj Gori predstavljaju odličan izbor za sve one koji žele da se opuste u prirodi. Ove vikendice se nalaze na različitim lokacijama na Fruškoj Gori, a sve su opremljene svim potrebnim sadržajima za prijatan i udoban boravak. Mnoge vikendice imaju prelijepe terase sa pogledom na brežuljke, dok su neke opremljene i đakuzijem ili bazenom. Izbor vikendica na Fruškoj Gori je veoma raznovrstan, pa možete pronaći smještaj koji će odgovarati vašim potrebama i željama.

  1. Planinarenje i aktivnosti na otvorenom

 Fruška Gora je idealna destinacija za sve one koji vole aktivnosti na otvorenom. Na ovoj planini se nalazi veliki broj staza za planinarenje, koje su različite dužine i nivoa težine. Najpoznatije staze su Stari grad - Brankovac, Iriški venac - Straževica, Letenka staza, kao i staze koje vode do pojedinih manastira na planini. Osim planinarenja, na Fruškoj Gori možete se baviti i drugim aktivnostima na otvorenom, kao što su vožnja bicikla, jahanje konja i ribolov na obližnjim jezercima. Ukoliko želite da se malo rashladite u ljetnjim mjesecima, na planini se nalaze i brojni izvori i rijeke u kojima možete da se okupate.

  1. Vinski turizam

Fruška Gora je poznata i po svojim vinogradima i vinskim podrumima, a ovaj kraj je čuven po proizvodnji kvalitetnih vina. Na planini se nalazi preko 50 vinarija koje nude degustaciju i prodaju vina. Pored toga, postoje organizovane ture vinskih puteva, gdje posjetioci mogu da obiđu različite vinarije i uživaju u prelijepim pejzažima i ukusnim vinima. Osim vina, na Fruškoj gori možete probati i druge specijalitete ovog kraja, kao što su domaća jela od mesa, ribe, kao i razni kolači i poslastice. Ukoliko ste ljubitelj dobre hrane, posjeta Fruškoj gori će vam pružiti priliku da uživate u tradicionalnim specijalitetima i prefinjenim ukusima.

Fruška Gora je jedno od najljepših mjesta u Srbiji, koje pruža izuzetan doživljaj prirode, kulturnog nasljeđa, ali i brojnih aktivnosti na otvorenom.

Vikendice za izdavanje na Fruškoj Gori predstavljaju odličan izbor za sve one koji žele da se opuste i uživaju u prirodi. Pored prirodnih ljepota i kulturnih znamenitosti, na Fruškoj Gori možete uživati i u prefinjenoj hrani i vinima ovog kraja. Staze za planinarenje su pravi izazov za sve ljubitelje aktivnog odmora, dok su izvori i rijeke idealna mjesta za osvježenje u ljetnjim mjesecima. Sve u svemu, Fruška Gora je idealno mjesto za sve one koji žele da pobjegnu od gradske gužve i provedu nekoliko dana u prirodi, opuštanju i uživanju u predivnim pejzažima.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Čarolija bijelog krejona

RECEPT
DANA

Pica pogača

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.