18. nedjelja trudnoće – Peti mjesec trudnoće

Dan po dan, sedmica po sedmica i vi ste trudni punih 5 mjeseci. 18. nedjelja trudnoće je specifična po mnogo čemu i karakterišu je promjene kako kod bebe tako i kod mame.

18. nedjelja trudnoće – Peti mjesec trudnoće

Beba je sve aktivnija i nastavlja dalji razvoj, a mama dobija na kilaži i ima nove simptome sve veće trudnoće. U nastavku teksta ćemo objasniti detaljnije koje sve promjene možete da očekujete.

Beba u 18. nedjelji trudnoće

18. nedjelja trudnoće je obilježena sve boljom pokretljivošću bebe koja se sad okreće na sve strane i prema zvukovima. Uši su sve razvijenije pa vas sada čuje mnogo bolje, čuje vaše srce, muziku i pjesmu. Velika je oko 14 cm i teška dodatnih 50 gr što je ukupno oko 200 grama.

Kada se beba rodi i počne sa plačem, položite je na grudi odmah će se smiriti. Smiriće je zvuk vašeg srca koga poznaje punih 9 mjeseci.

U 18. nedjelji trudnoće nervni sistem bebe sazrijeva i započinje mijelinizacija. Mijelinski omotač se formira i raste oko nerava. To je proces pravilne zaštite i rad neurona i taj ciklus će se nastaviti sve do djetetove prve godine.

Kod djevojčica se formira materica, a kod dječaka su genitalije jasno izražene pa se pol može razlikovati sa većom sigurnošću.

Buduće mame i 18. nedjelja trudnoće

Pokreti bebe su sve intenzivniji i sada nema greške ili zabune da li beba komunicira sa vama. Reaguje na dodir, na jako svijetlo, ali i na pjevušenje. U 18. nedjelji trudnoće počećete da uviđate razliku u bebinom ponašanju, kada je aktivnija, a kada spava. Mnogim trudnicama predstavlja problem to što je beba najaktivnija u trenutku kada se legne pa se polako navikavajte na nove okolnosti koje će i nakon rođenja diktirati beba.

Jedna od preporuka ginekologa je što češće ležanje na boku. Kada se leži na leđima materica usporava dotok krvi u srce pa da bi olakšali tijelu makar se djelimično okrenite i poduprite leđa.

U 18. nedjelji trudnoće vas čeka i ultra-zvučni pregled koji će najčešće biti jednom mjesečno da bi se ispratio razvoj bebe. Pored redovne posjete ginekologu ne zanemarite ni svoje zdravlje! Trudnice imaju češće probleme sa zubima pa je prevencija i higijena jako bitna u trudnoći. Većina stomatoloških procedura je potpuno bezbjedna u trudnoći pa ne treba zanemarivati dentalno zdravlje.

Pored brige o zubima, brinite i o koži pa je ovaj period jako bitan da se koža pripremi za rastezanje da bi se izbjegle strije. Preparati koje koristite moraju biti prilagođeni trudnicama!

Lagano ulazite u period visoke trudnoće. Stomak će postepeno sve više rasti, dobijaćete na kilaži i bićete nespretniji nego inače. Mnoge trudnice se još uvijek osjećaju vitalno i raspoložene su za sve one aktivnosti koje su bile uskraćene tokom prva tri mjeseca zbog mučnine, umora i povraćanja… Ipak, u svemu treba biti umjeren jer nije dobro dodatno opterećivati tijelo koje sada radi za dvoje.

Odvojite vrijeme za odmor i relaksaciju, noge podignite i dopustite organizmu da se oporavi. Izbjegavajte najtopliji dio dana i sve aktivnosti sprovodite umjereno, uz oprez. Vi ste u drugom stanju i još 4 mjeseca morate imati poseban način ponašanja.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako patite od mučnine u vožnji...

RECEPT
DANA

Uštipci sa bananama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.