10 najljepših hramova na Mauricijusu

Prva, i najčešća asocijacija na Mauricijus je: ostrvo kristalno čistih plaža, ljetnjih koktela, pješčanih obala i avantura na plaži. Za vjernike, uglavnom hinduiste i Tamile, ova zemlja je mjesto sakralnih objekata od izuzetne važnosti. Arhitektura i ljepota samih hramova, kao i mjesta na kojima su hramovi smješteni, privlače pored vjernika i hiljade turista.

10 najljepših hramova na Mauricijusu

Ovo je lista najpoznatijih hramova na Mauricijusu koje bi trebalo da uključite u svoj plan putovanja.

GANGA TALAO

Smješten u blizini Bois Cheri, hram Ganga Talao se  smatra jednim od najsvetijih hramova na ostrvu. Hram stoji na krateru koji se nalazi na 550 m nadmorske visine. Hram Ganga Talao je posvećen bogu Šivi. Pored hodočasnika, i turisti u posjeti uživaju šetajući kraj jezera kraj koga je smješten sam hram.

SRI PRASANNA VENKATESWARA

Čuveni hinduistički hram u Malengi (mjestašce La Laura), izgrađen je 1921. godine i posvećen je Venkateswari –  stvoritelju univerzuma. Iako je hram izgrađen početkom 90-ih, renoviran je 2010. godine uz pomoć južnoindijskih umjetnika, a sada privlači mnoge vjernike i turiste. Vrhunac ovog hrama je statua Venkatesha, prekrivena zlatom, i dragocjenim draguljima, rubinima i biserima. Ako želite da vidite indijske hramove na Mauricijusu, nemojte propustiti ovaj.

SOCKALINGUM MEENATCHEE AMMEN KOVIL

Predivan hram u Port Louisu, Sockalingum Menatchee, nalazi se na listi mauricijskih tamilskih hramova. Hram je posvećen Šivi, i jedan je od najimpresivnijih hramova u zemlji, uzimajući u obzir arhitekturu i izgradnju koja prikazuje besprekornu dravidsku arhitekturu vidljivu u svakom aspektu hrama. Izgrađen je 1854. godine. Jedan je od najstarijih i najslikovitijih hramova na ostrvu.

SHIV SHAKTI MANDIR

Sagrađen je 1922. godine i jedan je od hramova izuzetne važnosti na ostrvu. Smješten je na samoj granici Phoenix-Vacoas. Posvećen je bogu Šivi. Tišina oko hrama i bijela boja, po kojoj je karakterističan, stvaraju neobično spokojnu atmosferu koja je idealna za meditaciju i molitve ispred veličanstvene statue boga Šive. Ukoliko ste u potrazi za osamom i apsolutnim spokojstvom, vjerujemo da bi ovaj hram bio jedno od idealnih mjesta za posjetu.

HRAM SRI SIVA SUBRAMANIYA

Nesumnjivo je jedan je od najvećih mauricijskih hramova. Dravidsko čudo, izgrađeno 1907. godine. Ideju za njegovu izgradnju dobio je Velmurugan, indijski radnik čija je želja bila da se hram izgradi na obodu planine Corps de Garde. Danas je hram veliko mjesto obožavanja za sledbenike Murugana, boga Rata. Takođe, u ovom hramu se proslavlja i čuveni Thaipoosam Cavadee festival.

PAGODA KWAN TEE

Ova pagoda je jedan od kineskih hramova koji se nalaze na Mauricijusu. Smješten je u Port Louisu i religiozni je centar kineskih vojnika. Sagrađen je 1842. godine  i  povezan je sa kineskim bogom bogatstva, Choisanom. Hram je ukrašen crvenom, žutom i zelenom bojom i snažno asocira na carsku Kinu. Više od same ljepote hrama, okolni zeleni vrtovi će vas zasigurno impresionirati svojom ljepotom.

HRAM HARE KRSNA ISKCON

Veličanstveno umjetničko djelo, prožeto duhom Krišne, hram Hare Krsna je smješten u mjestu Bon Accueil. Cijeli hram ima mnogo slika koje prikazuju život Krišne, a legenda kaže da je za svaki od ovih okvira bilo potrebno 6 mjeseci za izradu. Oko hrama ima mnogo stabala koji donose plodove, kao i nekoliko kuća za goste zbog velikog broja turista i poklonika koji posjećuju hram svakodnevno.

MANDIR PANDURANG KSHETRA

Relativno manji u odnosu na druge hinduističke hramove u zemlji, ovaj hram je smješten u Cascavelle-u. Izgrađen 1902. godine, nakon dolaska radnika iz indijske Maharashtre. Hram Mandir Pandurang Kshetra je poznat po trima kupolama. Najviše obožavan bog ovdje je Ganeša, Bog Slon, međutim, u ovom hramu je i mnogo idola drugih bogova. Ovo je svakako jedan od hramova koje treba posjetiti na Mauricijusu i upiti blagoslovene vibracije mjesta. Nemojte propustiti ovo mjesto na vašem sljedećem putovanju na Mauricijus.

MANDIR MAHESWARNATH SHIV

Ušuškan u mjestu Shivala Rd Triolet, Maheswarnath Shiv je još jedan hram Šive i najveći od svih hramova na ostrvu. Izgradnja je počela 1891. nedaleko od fabrike šećera, a kasnije je dodato još nekoliko strukturnih djelova. Osim poklonika Šive, sljedbenici Brahme, Krišne, Muruge i Višnua često posjećuju ovo mjesto. Tokom februara i marta, ovdje se svake godine proslavlja slavni festival Maha Shivratri. Ovdje se takođe nalazi i poznati tamilski hram.

MANDIR SAGAR SHIV

Sagar Shiv je jedan od najpopularnijih hramova na Mauricijusu. Nalazi se u  Pointe de Flacq, Ile ou Goyave. Zahvaljujući humanitarnoj pomoći Ghuhowa porodice, izgrađen je ovaj sakralni objekat. Osim što je mjesto vjerskog bogosluženja, hram je zaista popularna turistička atrakcija. Hramom dominira bronzana statua Šive.

Hramovi na Mauricijusu svjedočanstvo su kulturoloških raznolikosti ostrva, tradicije i nesvakidašnje arhitekture. Ukoliko želite neobičan i sadržajan boravak, da spoznate neko drugo lice Mauricijusa, vjerujemo da će vam ova lista najljepših hramova na ostrvu biti od koristi.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Mirisno usisavanje

RECEPT
DANA

Punjeni francuski hljeb

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.