Enureza kod djece

Piše : Helena Rosandić, psihoterapeut-dr psiholoških nauka
Enureza kod djece

Šta je enureza? Ogovor na ovo pitanje znaju osobe koje su imale problem sa njom, bilo da su oni sami kao djeca trpjeli kritike od strane svojih roditelja ili se sjećaju roditeljskog zabrinutog pogleda, bilo da su roditelji čije dijete  ima taj problem.
Enureza je nevoljno ispuštanje mokraće, u odsustvu organskog uzroka, poslije pete godine života kod djeteta sa razvojnim sposobnostima.

Postoji više klasifikacija enureza. Prema periodu dana u kojem se pojavljuje razlikujemo dnevno umokravanje, koje se postavlja kao dijagnoza kod one djece koja su napunila bar 3 godine i umokravaju se tokom budnog stanja. Noćnom enurezom smatramo poremećaje kod djece koja su napunila bar 5 godina života. Ukoliko se umokravanje o kome govorimo javlja kod djece prije navedenog uzrasta, još uvijek nema razloga za brigu jer se radi o razvojnom fenomenu, djete tada uči da uspostavlja kontrolu.

Pored podjele na dnevnu i noćnu enurezu, psihološka i psihijatrijska praksa poznaje i primarnu i sekundarnu. Primarna podrazumjeva da dijete nije uspostavljalo na prethodnim razvojnim stadijumima kontrolu nad umokravanjem, dok se sekundarna odnosi na gubitak kontrole nakon perioda „suvoće“. Sekundarna enureza, koja se drugačije zove i regresivna, nastaje naknadno, nakon što je neko vrijeme postojala kontrola mokrenja. Sekundarna enureza se najčešće poistovjećuje sa psihogenim momentom, pošto po pravilu nastaje nakon nekih burnih perioda u životu djeteta. Separacija, odvajanje djeteta od roditelja može izazvati sekundarnu enurezu, rođenje mlađeg djeteta u porodici, gubitka člana porodice, preživljene traume itd.

I dnevno i noćno umokravanje može biti i primarno i sekundarno. Od ukupnog broja enuretične djece 75%-80% je sa primarnom enurezom, dok je noćno umokravanje češće od dnevnog. Oko 20% petogodišnjaka umokrava se noću, a 5 % njih i nakon dvanaeste godine.

U pogledu etiologije (uzroka) za nastanak ovog poremećaja postoje brojna shvatanja te ona može nastati iz više različitih uzroka koji ne moraju biti u međusobnoj sprezi. Enurezu mogu uzrokovati organski činioci, npr. nefunkcionalnost mokraćne bešike, insuficijencija sfinktera mokraćne bešike, akutne urinarne infeksije ili diabetes mellitus (šećerna bolest).

Neke studije su našle patološki nalaz EEG kod enuretične djece, dok neke druge tvrde da djeca sa enurezom duboko spavaju. Da djeca koja imaju problem enureze spavaju kao „Medvjedi u zimskom snu“ nije potvrđeno jer se problem javlja i kod površnih spavača. Pored toga, „dubokih spavača“ među djecom ima 40%.

Ponovljeni problemi sa kontrolom sfinktera (mišića koji kontroliše bešiku) u okviru jedne porodice koji se ponavlja transgeneracijski (kroz više generacija) ukazuje na genetsku komponentu poremećaja, ali je mehanizam prenošenja sa jedne na drugu generaciju još uvijek nepoznat i nepotvrđen. Nema potvrđenih dokaza da je problem umokravanja kod djece povezan sa strogoćom ili popustljivošću u vaspitavanju i obučavanju djece od strane roditelja, iako ne preporučujem ni jednu krajnost.

U nekim slučajevima enureza se pojavljuje u sklopu drugih razvojnih poremećaja. Takav slučaj je sa djecom insuficijentnih kognitivnih kapaciteta, kod psihotične djece, kod djece sa problemom epilepsije, djece sa poremećajem pažnje i hiperaktivnošću, kod djece koja su primarno ljevoruka, a roditelji ih prisiljavaju na prevježbavanje...

Zbog ovakve heterogenosti uzroka za razvoj poremećaja neophodna je konsultacija većeg broja stručnjaka prije konačne dijagnostike.

Enureza kod djece često izaziva nezadovoljstvo i ljutnju kod roditelja, često je povezana sa kažnjavanjem i izrugivanjem, omalovažavanjem, kako roditelja, tako i rodbine i prijatelja. Stoga se kod djeteta često ne razvija dovoljno samopouzdanja, što je razlog da ono ograničava svoje društvene aktivnosti.

Da bi ste pomogli djetetu da „pobjedi” problem enureze:
- nemojte ga okrivljavati niti mu nametati grižnju savjesti zbog mokrenja u krevet;
- dijete se zbog toga ne smije kažnjavati, a treba takođe osigurati da ga niko zbog toga ne ponižava;
- roditelji mlađe djece mogu zajedno s njima voditi dnevnik mokrenja te ga nagrađivati za svaku  noć koja prođe bez umokravanja nekom malom, simboličnom nagradom;
- nakon poslednjeg obroka prije odlaska na spavanje praktikovati da djete ne pije tečnost;
- dijete se treba umokriti neposredno prije spavanja;
- zaštiti posteljinu;
- buđenje tokom noći, par sati nakon što je dijete otišlo u krevet, iako je  vrlo rijetko uspješno, a izaziva veliku nelagodi i djetetu i roditeljima, možete i to probati.

Ukoliko se i pored ovih savjeta ne postigne uspijeh, pogotovo ako se radi o dugotrajnoj enurezi, savjetujem da se obratite psihologu ili psihijatru.

Helena Rosandić
Helena Rosandić
Psihoterapeut - dr psiholoških nauka

Psihološki centar ABC

+382 68 741-923

Ostale Helenine tekstove možete vidjeti ovdje http://www.zenasamja.me/specijali/helena-rosandic

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kako iskoristiti ostatake riže

RECEPT
DANA

Francuski krompir

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.