Kako da plavi patlidžan ne bude gorak

Kako da plavi patlidžan ne bude gorak

Ako volite da jedete plavi patlidžan i često se nalazi na vašem meniju, vjerovatno vam se više puta dogodilo da bude gorak nakon pripremanja. Gorčinu u plavim patlidžanima uzrokuju toksini čija se koncentracija povećava kada plavi patlidžan sporo raste zbog hladnih klimatskih uslova, tako da je gorčina u zrelim plodovima češća pojava u predjelima sa hladnom klimom.

Toksini koji uzrokuju gorčinu plavog patlidžana mogu uzrokovati i želudačne tegobe pa prije nego što krenete u pripremanje obroka za goste nije zgoreg da ih pitate ih da li su osjetljivi na plavi patlidžana.

Postoji, međutim, način da se smanji gorčina (količina toksina) u plavom patlidžanu – uz pomoć soli. Narežite plavi patlidžan na kolutove ili kocke, u zavisnosti od toga kako želite da ga pripremite, a zatim ga potopite u jako posoljenu vodu i ostavite da odstoji  ili suve narezane komade pospite velikom količinom soli. Plavi patlidžan će ispustiti smeđu tečnost koju treba isprati prije termičke obrade.

Savjet
Kada kupujete plavi patlidžan birajte manje, teže primjerke i tako ćete smanjiti vjerovatnoću da bude gorak nakon pripremanja i smanjiti potrebu za ovakvom pripremom.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Toplo bijelo vino

RECEPT
DANA

Pita sa mesom i spanaćem

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.