Priručnik za borbu protiv mrlja na dječjoj odjeći

Novopečene roditelje uvijek muči ista dilema – željeli bi da koriste samo sigurne i prirodne proizvode za pranje odjeće njihovog djeteta, ali istovremeno bi htjeli da bebine krpice budu zaista čiste.

Priručnik za borbu protiv mrlja na dječjoj odjeći

Poznato je da jaki deterdženti mogu da nadraže osjetljivu kožu novorođenčadi, zato je dobro koristiti najblaže moguće proizvode za pranje odjeće. Neki sapuni napravljeni su tako da tkaninu čine mekom pa sadrže nekoliko sastojaka koji izazivaju iritaciju kože. Međutim, oni nemaju jako svojstvo čišćenja pa ćete se u tom slučaju morati pomiriti sa tvrdokornim mrljicama na dječjoj odjeći. 

Ako ipak želite da ih uklonite, uvijek upotrebljavajte najblaža sredstva za pranje tkanine. Svakako izbjegavajte fabričke omekšivače i proizvode koji sadrže boje i mirise te pripazite na znakove alergijske reakcije. Ukoliko se na djetetovoj koži pojave osip, mrljice ili crvene bubuljice, obratite se ljekaru. 

Kako ukloniti flekice s bebine odjeće?

Bebe proizvode iznenađujuću količinu prljavog veša, a što se mrlja tiče – najdjelotvornije oružje protiv njih je – vaša brza reakcija. 
Kako biste što uspješnije otklonili mrlje, zaprljanu tkaninu je dobro što prije potopiti u hladnu vodu. Pomoću vode se lako možete riješiti tragova sekrecije ili pak hrane za dojenčad.

Čak i odstajale mrlje koje su se već dobro upile u tkaninu, u vodi će omekšati i djelimično nestati. Možete koristiti mekanu četkicu i malu količinu sapuna kako biste nježno uklonili mrlje. Nikako nemojte grubo trljati odjeću jer je tako možete oštetiti.

Ako želite da što uspješnije pobijedite mrlje, provjerite da li se vide prije nego što se odjeća osuši. Ukoliko je mrlja i dalje prisutna, moraćete da koristite neko jače sredstvo. Inače, bebina koža je jako osjetljiva pa nakon pranja treba temeljno isprati odjeću. Bilo bi dobro izbjegavati tretiranje protiv mrlja na odjeći koja dolazi u direktan dodir s najosjetljivijim dijelovima djetetove kože kao što su na primjer potkošulje ili platnene pelene.

Evo popisa najčešćih mrlja i prijedloga kako ih se riješiti bez puno muke: 

Proteini

Toj grupi pripadaju majčino mlijeko, zatim hrana za dojenčad i tragovi od bljuckanja. Najprije zaprljanu odjeću natopite običnom vodom, pa dodajte deterdžent. Enzimi iz deterdženta napadaju mrlju i bukvalno će probaviti protein. Međutim, ukoliko mrlja ipak ostane, valjalo bi koristiti višenamjensko sredstvo za uklanjanje mrlja. 

Masne mrlje

Ovo se odnosi na tragove od dječijeg ulja i raznih krema. Ako su mrlje svježe, odmah uklonite višak koji se još nije upio u tkaninu, a zahvaćeno područje prekrijte kukuruznim skrobom ili običnim dječjim puderom koji će izvući ulje s tkanine. Pričekajte 10-15 minuta i zatim uklonite naneseni prah. 

Mrlje od voća i povrća 

Riječ je o mrljama koje nastaju od raznih voćnih sokova zatim marmelade ili bobičastog voća. Odmah tkaninu isperite hladnom vodom, a možete je i potopiti u mješavinu alkohola i vode. Ako primijetite da je mrlja malo omekšala, operite je uobičajenim postupkom. Imajte u vidu i za vrlo tvrdokorne mrlje postoji rješenje – potapanje tkanine u kombinaciji vode i alkoholnog sirćeta. 

Kad pelene propuštaju… 

Često se dogodi da sadržaj iz dječije pelene procuri na odjeću. U tom slučaju, protiv mrlja od dječije kakice borimo se na isti način kao i protiv tragova od mlijeka, hrane za dojenčad i 'bljuckanja'.

A mrlje od mokraće treba najprije prekriti s mješavinom amonijaka i vode (kašiku amonijaka rastopiti u većoj šolji vode), ali ukoliko je riječ o bojenoj tkanini, testirajte mješavinu na nekom manje vidljivom mjestu. OPREZ! Nikada ne smijete kombinovati sredstvo za uklanjanje mrlja koje sadrži varikinu sa, na primjer, sirćetom ili amonijakom, jer je riječ o otrovnoj kombinaciji.

Prirodna sredstva za pranje rublja

Ukoliko ne želite da upotrebljavate razna industrijska sredstva kako biste oprali bebinu odjeću, postoji čitav niz prirodnijih rješenja. Naravno, nakon njihove upotrebe odjeću treba temeljno isprati. Sva ta sredstva kao i ostale proizvode za čišćenje treba držati van domašaja djece.

1. Soda bikarbona

Soda bikarbona je vrlo učinkovito sredstvo za čišćenje, a djeluje i kao osvježivač i omekšivač. Pomiješajte je s vodom kako biste dobili pastu i nanesite je na mrlje kako biste otklonili neugodan miris. Sodu možete da staviti u vodu za pretpranje odjeće kako biste uklonili ostatke mrlja. 

2. Boraks 

Boraks je mineral topiv u vodi koji ima antiseptičko i antibakterijsko svojstvo, a ujedno djeluje kao omekšivač i izbjeljivač. Blage sapune čini puno učinkovitijima. Dodajte pola šolje boraksa vašem sredstvu za pranje. Ujedno, koristan je i kod pretpranja pelena. 

3. Natrijev perborat

Natrijev perborat zamjena je za varikinu, a dobija se kombinacijom boraksa i vodikova peroksida. Dodajte tri kašike u vodu za pranje kako biste očistili mrlje.

4. Soda za pranje (kristalna soda)

Riječ je o natrijevom karbonatu - mineralu sa snažnim svojstvom čišćenja i odmašćivanja. Dodajte sapunu dvije šolje sode za pranje ili napravite od nje pastu kako biste što učinkovitije uklonili masne mrlje na tkanini. 

5. Bijelo alkoholno sirće

Alkoholno sirće  je prirodno sredstvo za uklanjanje masnoće, ima svojstva omekšivača te može čak i da posvijetli posivjeli veš. Dodajte ¼ šolje sirćeta u vodu za pranje rublja i sami se uvjerite u njegovu učinkovitost.

zadovoljna.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da cvijeće duže ostane svježe

RECEPT
DANA

 Pržene ćuftice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.