Naučite da zalivate cvijeće na pravilan način

Da bi biljke koje gajite u svom domu uspijevale i rasle potrebno ih je pravilno njegovati tokom cijele godine, s posebnom pažnjom ljeti kada su dani sparni i vrući.

Naučite da zalivate cvijeće na pravilan način

Različite vrste biljaka zahtijevaju i različitu njegu, pogotovo zalivanje

Balkonsko i vrtno cvijeće, zbog cjelodnevne izloženosti direktnim sunčevim zracima, zahtijeva skoro svakodnevno zalivanje, najbolje uveče kada sunce zađe, jer zalivanje rano ujutro i tokom dana može ostaviti kapljice na listovima, na kojima će se u dodiru sa sunčevim zracima pojaviti smeđe pjege koje su, zapravo, opekotine na lišću. Kada se cvijeće zalije uveče ili noću zemlja je hladnija i isparava manje vode nego tokom dana na vrućini, pa se zemlja bolje natopi vodom. Vanjsko cvijeće nećete zalivati tokom kišnih dana.

Sobno cvijeće zalivate po potrebi. Najbolji način jeste da podignete saksiju sa cvijećem i ukoliko je lagana to je znak da je biljci potrebna voda. Većina sobnih biljaka se zaliva jednom sedmično ili svaki peti dan. Sukulentne vrste zalivajte svakih 7-10 dana, budući da one zadržavaju vodu u stabljici i listovima i mogu izdržati kraće sušne periode.

Kada zalivate biljke, bitno je da zalijete čitavu površinu zemlje, ne samo korijen, jer ćete tako podstaći rast korijena u svu zemlju u saksiji. Vodi treba nekoliko trenutaka da procuri u zemlju, pa je bolje postepeno je zalivati u djelovima. Nakon zalivanja cvijeća višak vode koji ostane u tanjiriću ili saksiji obavezno morate prosuti nakon 15 minuta. Izbjegavajte sakupljanje vode na zemlji jer to suzbija disanje korijena, što može dovesti do propadanja biljke. Biljke je bolje zaliti jednom obilnije, nego više puta po malo. Sobne biljke orošavajte svakih par dana, vodeći računa da kod cvjetnica ne orošavate cvijet.

Da bi biljke bile zdrave i jedre, potrebno ih je prihranjivati. Zelenolisno sobno cvijeće se prihranjuje od aprila do oktobra, jednom mjesečno, a cvjetnice jednom u dvije sedmice. Balkonsko cvijeće poput surfinija i pelargonija, možete prihranjivati svakih 7-10 dana.

Čišćenje uvelih listova i cvjetova najvažnija je redovna mjera njege, poslije zalivanja i prihrane. Ukoliko ne očistimo uvele listove,  preostali uveli djelovi biljke počeće da trunu i da se stvara buđ, a to automatski povećava šanse i stvara nepovoljne uslove za razvoj gljivica. Prilikom čišćenja možete i orezati preduge izdanke ili ispraviti biljku potpornim šipkama ili ljestvicama.

Nastojte da se pridržavate navedenih savjeta, jer i biljke traže adekvatnu njegu, a zauzvrat će oplemeniti vaš unutrašnji i vanjski prostor i učiniti ga ljepšim i posebnijim mjestom za život. Bogatstvom boja i mirisa unijeće radost u vašu svakodnevicu, a taj užitak, sigurno ćete se složiti, vrijedi i malo truda!

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bijelim košuljama, zavjesama i sl. vratićete bjelinu...

RECEPT
DANA

Fritata od tikvica

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.