Lovorov list - umiruje i liječi

Lovor se koristi kao ljekovita biljka već hiljadama godina, a stari Grci i Rimljani su ovu biljku smatrali svetom. Poznato je da su pobjednici olimpijade kitili glave lovorovim vijencom, a simboličko značenje ove mitske biljke bilo je – čast i slava.

Lovorov list - umiruje i liječi

Svi ti kvaliteti koji su se pripisivani ovoj biljci, govore da je lovor bio jako značajan našim precima, pa mora biti da za to ima razloga.

Iako ga danas koristimo uglavnom kao začin, poznata su nam i ljekovita svojstva lišća i bobica lovora, a glavne aktivne supstance su pinen i cineol, kao i eterična ulja koja djeluju umirujuće.

Psihoaktivno dejstvo lovora je opisano u mnogim mitovima i legendama, a najpoznatija je ona o proročištu u Delfima, gde su žvakali lovorov list da bi vidjeli budućnost.

Eterična ulja i druge aktivne supstance iz lovora djeluju umirujuće, a sve što treba da uradite jeste da zapalite jedan list u pepeljari, izađete iz prostorije i vratite se posle 10 minuta. Soba će biti puna mirisa koji će djelovati opuštajuće i umirujuće na sve ukućane.

Kao ljekovita biljka, lovor djeluje kao antireumatik, antiseptik, baktericid, diuretik, sedativ, antitoksidans. Pozitivno utiče na dobro raspoloženje. Istovremeno, lišće i plod djelotvorni su i u liječenju histerije, neurastenije želuca, prehlada… 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Čarolija bijelog krejona

RECEPT
DANA

Pica pogača

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.