Par korisnih savjeta za pripremu kolača

Niko od nas ne voli kada umjesto jednostavnog savjeta, od iskusnijih i starijih kuvara dobije “čitavu filozofiju” serviranja i pripreme sitnih kolača. Upravo zato što znamo da kolače nije lako napraviti i servirati, podijelićemo sa vama nekoliko jednostavnih savjeta koje bi valjalo zapamtiti.

Par korisnih savjeta za pripremu kolača

Kalupi su ponekad prava noćna mora

Napraviti kolač uz pomoć kalupa, iako zvuču lako, može i te kako napraviti glavobolju. Da vam se kolač ne bi zalijepio za kalup, kalupe je najbolje obložiti kesama za zamrzivač. Za ovu svrhu mnogi koriste foliju, ali se folija često i sama zalijepi za kolač. Takođe, da bi kolač izašao iz kalupa, okrenite kalup tako da gornji dio postavite na tanjir, a kalup prekrijte vlažnom krpom. Kolač ćete na ovaj način uspješno izvaditi iz kalupa.

Isto tako, kada kalupom uzimate oblike, obavezno ih povremeno uronite u brašno kako biste izbjegli lijepljenje tijesta sa unutrašnje strane kalupa.

Vodite računa o temperaturi

Tijesto, dobro uvijeno u providnu foliju, ostaviti u frižideru nekih pola sata. Na ovaj način će se masnoća stegnuti i tijesto neće biti ljepljivo. Ipak, vodite računa da tijesto iz frižidera kao i sve ostale sastojke koje čuvate na niskim temperaturama, izvadite iz frižidera istovremeno, kako bi na sobnoj temperaturi izjednačili temperature ovih sastojaka. Preporučujemo vam da ove sastojke izvadite iz frižidera pola sata prije nego što krenete sa pripremom.

Vatra mora biti vaš dobar saveznik

Prije pečenja pleh za kolače obavezno podmažite puterom, uljem i pospite brašnom. Da kolači ne bi zagorjeli, po dnu pleha se može posuti i suva kuhinjska so. Takođe, prije nego ubacite pleh sa kolačima u rernu, zagrijte pećnicu do željene temperature. Takođe, za vrijeme pečenja ne otvarajte rernu.

Puslice i kolači od bjelanca se ne peku, već dugo suše

Sušenje se obavlja u pećnici zagrijanoj na nižim temperaturama. Gotove puslice su još uvijek meke i njih bi nakon pečenja, zajedno sa papirom za pečenje, trebalo ostaviti na rešetki pećnice i ostaviti da se osuše. Rešetku pećnice takođe možete koristiti prilikom dekorisanja kolača. Kolače ostavite da se ohlade na rešetki, a ispod njih postavite ubrus kako biste spriječili prljanje rerne. Pošto nanesete glazuru, sačekajte da se ona stegne a zatim kolače izvadite iz pećnice.

Važno je znati i ispeći i isjeći

Svjež ili vruć domaći kolač najbolje je sjeći zagrijanim nožem. Ukoliko želite besprekorno isječene kolače, koristite skalpel umjesto noža. Na ovaj način, kolači vam se neće roniti prilikom sječenja. Za besprekorno isječenu tortu, najbolje je koristiti konac ili strunu.


Ukoliko servirate, odnosno izlažete cijelu tortu, predlažemo vam da prije puštanja torte na tanjir, isti pokvasite vodom, kako bi torta bez problema kliznula na sredinu tanjira.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.