Najčešće greške koje pravimo u kuhinji prilikom pripremanja hrane

Saznajte da li neke vaše loše navike u kuhinji negativno utiču na pripremanje jela i ukus hrane. Iako vam se možda čini da dajete najbolje od sebe, puno je toga što vjerovatno radite pogrešno.

Najčešće greške koje pravimo u kuhinji prilikom pripremanja hrane
Mnogi od nas usvojili su svojevrsne mamine ili bakine tajne kad je kuhanje u pitanju. Neki su možda to znanje upotpunili savjetima profesionalaca, a neki jednostavno eksperimentišu po svom pa usput shvate što i kako treba. Bez obzira na to koliko svako od nas zna, uvijek ima još puno toga što možemo naučiti, uključujući i neke osnove. 

Imajući sve to na umu, evo nekih najčešćih kuhinjskih grešaka i savjeta kako ih popraviti. 

Mrcvarenje pire krompira


Iako zvuči jednostavno pripremiti pire krompir, postoje pravila kojih se dobro pridržavati. Dakle, kuvajte krompir dok ne omekša, a ne dok se ne raspadne. Ocijedite ga dobro i okanite se električnog miksera. Koristite ručnu gnječilicu za krompir. O tome kakav će biti pire krompir zavisi dosta i o vrsti krompira. Crveni krompir nakon kuvanja ima voštanu teksturu, ne raskuvava se, zadržava oblik i to ga čini odličnim za krompir salate, ali za pire nije dobar jer ga je potrebno previše gnječiti i pomalo je ljepljiv. Ruset ili Courage vrste krumpira najbolje su za glatki i fini pire. 

'Ubijanje' svježeg bilja


Ako svježe bilje držite u plastičnoj kesi u frižideru, vjerovatno će kroz nekoliko dana svježe bilje postati ljigavo i smeđe. Postoji bolji način da ga očuvate. Izvadite bilje iz vrećice, malo mu odrežite završetke i zatim ga potopite u u posudu sa vodom kao što biste učinili sa buketom svježeg cvijeća. Celer i peršun možete držati i u kesicama u frižideru, ali mentu, timijan, ruzmarin i slično bilje, bolje je držati u 'vazi' na sobnoj temperaturi. 

Rashlađivanje namirnica kojima to nije potrebno


Možda nam zdrav razum govori da je dobro da sve držimo u frižideru, ali nije tako. Krompir i paradajz, na primjer, izgube teksturu i ukus ako ih držimo u frižideru. 

Uništavanje tjestenine


Mnogi tjesteninu kuvaju u malom posuđu i sa nedovoljno vode, ali to nije dobro. Tjesteninu je bolje kuvati u većem posuđu i u većoj količini vode. Prvo pustite da voda proključa, a zatim dodajte tjesteninu. 

Ispiranje rezanaca


Vaša tjestenina želi na sebi nositi sos poput lijepe jakne. Kad isperete tjesteninu nakon kuvanja, ispirate skrob na koji bi se sos bolje zalijepio. Rezultat je klizava tjestenina za koju se sos neće zalijepiti. 

Pogrešno tretiranje bjelanaca


Tučeni snijeg od bjelanaca kolačima i nabujcima osigurava prozračnu strukturu, ali pod jednim uslovom - da je dobro napravljen. Tučeni snijeg od bjelanaca treba biti 'pufast', kremast i sjajan. Pobrinite se i da na njemu ne ostane ni trunčica žumanca prilikom odvajanja. Neka bjelanca nakon odvajanja odstoje neko vrijeme. Za izradu koristite čistu i suvu zdjelu te nastavke električnog miksera. Neka mikser bude na najvećoj brzini dok šlag od bjelanaca ne postane krut. Nemojte pretjerati sa miksanjem jer bi smjesa mogla postati zrnasta. 

Hrana treba 'odmoriti'


Nakon što izvadite iz rerne meso ili pečena jela, hrana treba odstajati nekoliko minuta prije posluživanja. Kad je meso u pitanju to spriječava sokove da iscure i meso je sočnije, a kod jela kao što su složenci i lazanje to pomaže da se tekučnost apsorbira. 

Pretrpan tiganj


Prilikom pripreme jela u tiganjima mnogi se trude popuniti ga namirnicama što je više moguće. Kad se hrana kuva to oslobađa vodu, koja se pretvara u paru, ali para se ne može osloboditi ako je tiganj pretrpan. Ako pripremate nešto što bi trebalo biti hrskavo, a ne premekano, nemojte pretrpati tiganj. 

Previše omekšan maslac


Zar niste dobro pročitali recept? Maslac treba omekšati na sobnoj temperaturi. Ali vama se žuri i sve je spremno, a maslac je tvrd jer ste ga tek izvadili iz frižidera pa ga stavljate u mikrotalasnu, zar ne? I onda se čudite zašto vam kolačići imaju čudnu teksturu. Maslac mora biti mekan, ali ne premekan. Pustite ga da smekša na sobnoj temperaturi onoliko koliko je potrebno da ga možete upotrijebiti. 

Mrcvarenje tijesta


Za pripremu hljeba tijesto mora biti žilavije i potrebno ga je dobro umijesiti. Međutim, za kolače i kolačiće tijesto se tretira drugačije. Mrcvarenjem tijesta postiže se veća žilavost tijesta, a to za kolače nije dobro. Ako pripremate tijesto za kolače i kolačiće, umijesite ga lagano i nježno. 

Nepoznavanje vaše rerne


Vaša rerna želi biti shvaćena. Jeste li imali dovoljno vremena da se upoznate? Možda vam zvuči smiješno, ali svaka rerna radi drugačije i mnoge rerne na nekim mjestima jače peku. To možete lako testirati. Narežite hljeb na šnite, poslažite ih na rešetke za pečenje i vrlo brzo će vam biti jasno koja su to mjesta. 

Pogrešno kuvanje vode


Sigurno ste čuli da je neko za nekoga rekao da ni vodu ne zna zakuvati. To biste mogli biti i vi. Krčkanje i kuvanje se razlikuje i uveliko utiče na ono što kuvate. Kod krčkanja mjehurići se na površini pojavljuju svakih nekoliko sekundi. Kod kuvanja voda bi trebalo da ključa i ima puno mjehurića. Ako pripremate meso ili ribu stavite namirnice u hladnu vodu i dovedite ih do krčkanja. Ako kuvate povrće ili tjesteninu, ubacite ih u vodu koja je prokuvala. 

 

magazin.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Engleske prženice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.