Greške koje pravimo prilikom korišćenja tampona

Ukoliko koristite tampone, obavezno odvojite par minuta i otkrijte gde griješite…... 

Greške koje pravimo prilikom korišćenja tampona

Sa dolaskom toplijeg vremena mnoge žene za vrijeme menstruacije počinju češće da koristite tampone, što zbog laganije odeće, što zbog odlazaka na kupanje kada tamponi spašavaju od bjesomučnog sjedenja u hladu. Ali prilikom korištenja tampona žene nerijetko prave neke greške koje mogu i da ugroze zdravlje.

1. Perete ruke samo nakon stavljanja tampona

Ruke je potrebno oprati i prije stavljanja tampona kako biste spriječili da u vaginu uđu neželjene bakterije.

2. Ne stavite tampon dovoljno duboko

Kako ćete znati da ste tampon postavili dovoljno duboko? Tako što ga uopšte nećete osjećati. Ako je stavljen preplitko, to će vam smetati i izazvati neprijatan osjećaj.

3. Koristite samo jednu veličinu tampona

Za dane jače menstruacije koristite veće tampone za bolje upijanje, ali čim postane slabija koristite manje tampone koji upijaju slabije.

4. Previše rijetko mijenjate tampon

I onda kad je menstruacija slaba, tampon treba da se promijeni svakih četiri do pet sati. Tako se sprječava razvoj bakterija.

5. Koristite tampon kad imate sekret

Sredinom ciklusa jači sekret je normalan, ali za to ne smete koristiti tampon jer možete da poremetite prirodnu kiselost vagine što može da uzrokuje upalu.

6. Nosite tampon i dan prije i dan nakon menstruacije

Iz mjere predostrožnosti činite ovo, ali korišćenje tampona i prije i poslije menstruacije ne preporučuje se jer tampon nije dobro koristiti kad je vagina suva.

7. Ne mijenjate tampon nakon obavljanja nužde

Tampon ne morate da mijenjate nakon svake male nužde, ali poslije tri-četiri puta obavezno ga promijenite. A svaki put ga promijenite poslije obavljanja velike nužde kako biste spriječili bujanje bakterija.

8. Ne mijenjate tampon nakon plivanja

Bez obzira da li se kupate u bazenu, rijeci, jezeru ili moru, tampon morate da promijenite čim izađete iz vode. Končić tampona namočen hlorom, slanom ili riječnom vodom može uzrokovati iritaciju kože.

9. Držite tampone na mjestu gdje prska voda

Izbjegavajte da držite tampone u blizini tuša kako ih ne biste namočili vodom. Držite ih u zatvorenoj fioci ili ormariću kako bi ostali suvi i duže svježi.

10. Koristite mirišljave tampone

Ako imate osjetljiviju vaginu izbjegavajte korištenje mirišljavih tampona jer oni mogu izazvati iritaciju i svrab.

 

lepotaizdravlje.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Jelenska koža

RECEPT
DANA

Zapečena junetina sa makaronama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.