Meditacije u Piramidi Sunca i Mjeseca u Visokom

Predlog za avanturistički vikend

Meditacije u Piramidi Sunca i Mjeseca u Visokom

AUM centar – Jedinstvo ljubavi organizuje trodnevni izlet do piramida u Visokom od 27.– 29. jula. Program izleta podrazumijeva obilazak piramida Sunca i Mjeseca u prisustvu antropologa dr.sci. Semira Osmanagića i meditacije u piramidama.  

“Vodjeni željom da posjetimo najveći kompleks piramida u svijetu koji se nalazi u našoj neposrednoj blizini u Bosni u Visokom kao i da imamo priliku da u piramidama praktikujemo pjevanje Gayatri Mantre i Om Healing-a odlučili smo da ovaj zanimljivi program u vidu trodnevnog izleta ponudimo svim  avanturistima koji žele da iskuse meditaciju unutar piramide“ – izjavili su organizatori izleta.

Bosanska dolina piramida predstavlja najveći svjetski kompleks piramidalnih građevina. Ovaj impozantni kompleks koji se već godinama istražuje i na čijem će se iskopavanju raditi jos dugo vremena, raditi  sastoji se od Bosanske piramide Sunca (Visočica) koja je, s visinom od preko 220 metara, znatno viša od Keopsove piramide, zatim Bosanske piramide Mjeseca (Plješevica) visoke 190 metara,Piramide bosanskog Zmaja (Buci) od 90 metara, te obrađenih uzvišenja Hrama Majke Zemlje (Krstac) i Piramide Ljubavi (Čemerac).

Piramide Sunca, Mjeseca i Zmaja formiraju pravilan jednakostraničan trougao s međusobnom udaljenošću vrhova od 2.170 metara. Orijentacija stranica svih piramida je pravilna, prema kosmičkom sjeveru. U zaključcima Prve međunarodne naučne konferencije o Bosanskoj dolini piramida održanoj u avgustu 2008. pedeset pet vodećih svjetskih stručnjaka iz 13 zemalja je zaključilo je da su “bosanske piramide arheološki fenomen kojeg treba intenzivno istraživati.”

Tokom dokazivanja da su u pitanju originalne piramidalne građevine u Bosni rađena su i  georadarska i termalna snimanja  koja su potvrdila postojanje prolaza i prostorija unutar piramida. Prilikom analiziranja materijala–kamenih blokova, od kojih je sagrađena Bosanska piramida Sunca,  koja je rađena na institutima za materijale u BiH, Francuskoj i Italiji analize su pokazale da je riječ o betonu najboljeg kvaliteta, a imajući u vidu starost piramide ovi rezultati su fascinirali  stručnu  javnost. Prema radiokarbonskim analizama koje su uradjene 2011. u Poljskoj i pedološkim analizama (2006.) rezultati jasno pokazuju da su bosanske piramide građene prije više od 10.000 godina. Podzemni lavirint ispod gradica Visokog se pruža desetine kilometara i sastoji se od veceg broja prolaza, vise prostorija  kao i nekolicine  vjestačkih podzemnih jezera.

Istraživanja na piramidama su započeta u aprilu 2005. kada je antropolog dr. sci. Semir Osmanagić postavio hipotezu o postojanju kompleksa piramida i mreže podzemnih tunela, a nastavljena 2006. formiranjem neprofitne Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”. Danas je ovo istraživanje najveći svjetski arheološki projekt koji privlači desetine hiljada turista i sručnjaka u Visoko (BiH) svake godine.

“Kada sam pre nekoliko godina  čula za postojanje piramida u Bosni zainteresovala sam se za rad dr.sci.Semira Osmanagića .  Smatram da Balkanski prostori imaju mnogo skrivenih , nedovoljno istraženih istorijskih lokaliteta koji čekaju da se otkriju i predstave svijetu. Informacije o piramidama, njihovom postepenom otkopavanju i arheološkim otkrićima, godinama su dolazile do mene. Ove godine sam  došla na ideju da organizujemo trodnevni izlet i da u piramidama Sunca i Mjeseca sa grupom uradimo meditaciju. Svi zainteresovani koji krenu na ovaj izlet , osim obilazak  ove dvije piramide, će imati priliku da u unutrašnjosti građevine pjevaju  Gayatri mantru i OM Healing koje će prethodno naučiti sa mnom ukoliko je nisu ranije praktikovali.

Ovaj  trodnevni izlet , uvjerena sam, biće  jedinstveni događaj za sve zainteresovane iz Crne Gore, ali i regiona koji  se budu priključili grupi AUM centra. Naša grupa  kreće iz Podgorice ka Visokom 27.jula.u prepodnevnim časovima. Po povratku, za vaše čitateljke objavićemo putopis. ” – izjavila je  Mari Maćešić, osnivač i izvršna direktorka AUM centra.

Više informacija svi zainteresovani za izlet  mogu dobiti na +382 68 826 700 ili  +382 68 826 701 ili na mail  office@aumcentar.me . Prijave se primaju do 20.jula.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.