Nana, metvica ili menta

Nana, metvica ili menta

Čaj od mente je čaj koji ima svako domaćinstvo. Najčešće zbog ugodnog ukusa i mirisa. No, sigurno niste ni pretpostavljali koliku dobrobit imate od njega.

Ukratko rečeno, skoro da nema bolesti koju menta ne liječi. Ipak, prilikom kupovine čaja, obratite pažnju na sastav.

Najbolje bi bilo kupovati čaj od organski ili prirodno uzgojene metvice ili ukoliko to niste u mogućnosti, bar kupite onaj bez aroma, mirisa i drugih dodatka. Odnosno onaj na kojem piše sastav 100% metvica (menta, metvica, nana – sve su to nazivi za istu biljku).

Osim u obliku čaja, metvicu možete pronaći u obliku kapsule, tinkture, eteričnog ulja i dražeja za cuclanje. Djelovanje je isto ili slično.

Metvica je od davnina korištena za liječenje prehlada i u tome je vrlo uspješna, no navešćemo neka manje poznata djelovanja.

Naprimjer, čaj od mente djeluje umirujuće i jača živce. Ako je kombinujete sa ruzmarinom i matičnjakom pojačava psihičku otpornost i liječi emotivnu nestabilnost. (Čaj pripremate tako da pomiješate istu količinu te tri biljke, pa jednu kašičicu mješavine zalijete šoljom vrele vode. Pustite da odstoji 10 minuta. Pijte dnevno tri šolje, najbolje prije glavnih obroka).

Pet kapi eteričnog ulja metvice nakapano na kocki šećera, nekoj adekvatnoj bomboni ili keksu djeluje protiv vrtoglavice, migrene, glavobolje i mučnine.

Metvicom ćete otkloniti nadraženost želuca, sve probavne tegobe, vjetrove i nadutost.

Obloge od metvice umiruju osipe i crvene oči.

Ipak, potreban je oprez ako je namjeravate sami brati negdje u prirodi, jer neke vrste metvice (paprena metvica) mogu kod nepravilne upotrebe da budu vrlo štetne. Takođe, oprez je potreban i prilikom korišćenja kupovne, nikad ne pretjerujte s količinom i ne prekoračujte navedene doze.

Priprema:  Ukoliko na uputstvu na pakovanju nije drugačije naznačeno, kafenu kašičicu biljke ili filter kesicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

 

Izvor: covermagazin.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Toplo bijelo vino

RECEPT
DANA

Pita sa mesom i spanaćem

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.