Branko Ćopić: Naslovi koje morate imati u svojoj biblioteci

Kupujući djela beletristike za čitanje vjerovatno pravite neku svoju manju ili veću biblioteku, koja će zaisigurno ostati nekome u nasljeđe i nastaviti sa svojim rastom. Ali, pored popularnih pisaca i naslova, svaka biblioteka bi trebalo da ima djela određenih pisaca, kao što su Ivo Andrić, Meša Selimović, Petar Petrović Njegoš, Dobrica Ćosić, Aleksandar Tišma, Branko Ćopić i spisak možemo nastaviti na nekoliko redova bez prekidanja, a opet bi se neko smetnuo s uma.

Branko Ćopić: Naslovi koje morate imati u svojoj biblioteci

Branko Ćopić, među svima pomenutima, izdvaja se po tome što je istaknut kao dječiji pisac, jedan od najvećih i najvažnijih. Iako njegov život nije obojen vedrim bojama, iako njegov kraj jeste vrlo tragičan, oreol dječijeg pisca i pisca koji izaziva najljepša osjećanja, zauvjek će mu ostati kao sinonim za ime i rad koji je ostvario. Dolazeći iz malog mjesta pod Grmečom, Branko Ćopić najviše slika ljude iz Bosanske krajine i Narodnooslobodilačkog rata. Bori se da predstavi svoje djetinjstvo, daće i nedaće koje su pratile ljude njegovog vremena, pa sve to „pakuje“ u ozbiljno i široko književno djelo. Samo nabrajanje naslova zbirki pripovjedaka, pjesama, romana, komedija, djela za djecu, iziskuje dosta vremena, ali izdvajamo iz svega toga naslove bez kojih nijedna kuća ne bi trebalo da bude.

„Bašta sljezove boje“

Možda najviše u ovoj zbirci pripovjedaka, Branko Ćopić daje sliku svog djetinjstva, svog sela pod Grmečom, naroda koji je tu živio i koji ga je okruživao. Ali centralna osoba nije taj narod, niti Grmeč, već deda Rade, kao najsvjetlija tačka života dečaka iz zbirke. Taj dječak je sam autor koji predstavlja najraniji svoj život, opisujući ga kroz jutra plavog sljeza, kada je sve još mirisno, vedro i veselo, nakon čega će doći dani crvenog sljeza kao obeležja muke, stradanja i onoga što je rat donio sa sobom. „Bašta sljezove boje“ je zbirka koja je postala sinonim za ime Branko Ćopić, a kako se radi već u osnovnoj školi, svi je se bar malo sjećaju i vole, zbog čega je odlična za posjedovanje u ličnoj biblioteci.

„Doživljaji mačka Toše“

Mačak Toša jedan je od omiljenih likova iz književnosti za djecu svim mališanima, pa oni koji se trude da svojoj djeci što više čitaju uvijek zapute ka njegovim pustolovinama. Živjeći u vodenici, čiča Trišo i mačak Toša imaju miran život, sve dok mačak ne odluči da malo skoči u džak od slanine, te da se sprijatelji sa psom i mišem. Zanimljiva prijateljstva, nepredvidljive avanture, obećavaju puno smijeha i radosti za mališane, ali i za velike, jer je lijepo vratiti se u djetinjstvo.

„Orlovi rano lete“

Priča o drugarstvu, zajedništvu, ljubavi i podršci, ali i o slobodi i njenom značaju, jedna je od najznačajnijih u odrastanju svakog djeteta, jer uči pravim vrijednostima. Roman koji je deo dječije književnosti, zahvata i ozbiljnu tematiku borbi i nepravde koje donosi Drugi svjetski rat. Međutim, priča o četvrtacima koji odlučuju da se odmetnu od škole i novog učitelja koji vaspitava po principu batina, ovo djelo čini uzbudljivim u svakom trenutku, a mališane navodi da razmišljaju o prijateljstvu i tome šta se sve s pravim prijateljima može postići.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kako iskoristiti ostatake riže

RECEPT
DANA

Francuski krompir

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.