Srce na kašičicu

Piše: Dragana Pribilović

Teško je, kažu, ostati dobar čovjek, izboriti se sa nedaćama 21. vijeka... Lažnim moralom, nepravdom, lažnim prijateljima, lažnim rodoljubima, lažnim dobročinima. Teško je ostati dobar čovjek u sopstvenoj koži koju su grizli i grebali i kusi i repati, što bi rekli stari. Kako sačuvati srce? Kako mu reći kucaj, ali ne tuci, ne tuci za svakog i sve.

Srce na kašičicu

Kako rukama reći raširite se, ali ne grlite baš svakog? Kako usnama reći osmjehujte se, ali ne uvijek od srca, mora tako, da bi opstao čovjek. Na kašičicu, dušu, srce, emocije, istinu, sebe. 
A onda razmislim pa kažem: Ma, neću, ja ću srcem, pa do kad izdržimo, ne može loše pobijediti! Možda može samo na tren i samo ovdje na zemljinoj kori, drugo nigdje.
I neka sto puta neko sruši mi vjeru u ljude, ja opet moram negdje na dnu srca mjesta naći da je opet nakalemim. Neka sto puta izda me čovjek, ja ću opet dušu svoju sastrugati, ne bih li skupila još koje zrno vjere... Sizifov posao? A možda i jeste. Ali moraš. Ako zatvoriš srce, šta će se desiti? Zlo više neće ući, ali ja mislim da neće ni dobro, pa kako će kroz zatvorena vrata? U stisnutu šaku nikad dukata, u zatvoreno srce nikad ljubavi.
Sizifov posao... Sve dok jednom to prestane biti i dok trenutno nevidljiva pobjeda ne postane vidljiva. I shvatiš nije bilo uzalud...
Na jednom predavanju u manastiru sam čula fenomenalnu priču o upornosti čiste duše koja, ne mogavši da nešto pobijedi pokorila se, a u stvari je pobijedila… Jedan Otac sa Svete Gore, već u poodmakloj starosti, onda kada je mudrost na najvećem stepenu usijanja, bio je pitan zašto svakoga dana s početka te jeseni, u jeku opadanja lišća, čisti manastirsku stazu. “Svakako će napadati ponovo tom brzinom da nećeš stići ni da odlozis metlu”, rekli su mu.
Odhovorio je: “Pa zato i čistim, da ima gdje da pada”. 
Učinilo mi se besmiselno, dok nijesam spoznala dubinu rečenice.
Tako i čovjek treba, da počisti dušu od zla koje je po njoj napadalo, da pomete sve lošim zatrpane staze do svog srca... Da ima gdje da padne nešto novo..I dobro i loše .
I tu je naša pobjeda u sposobnosti da preživimo i prevaziđemo.
Ljubav, dobro i pravda često potonu... Ali uvijek isplivaju. I baš u tome je magija.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Uštipci od palente - Hush Puppies

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.