Sapunasta čarolija prirodnih sastojaka

Sapunasta čarolija prirodnih sastojaka

Vjerujemo da ste već navikli da vas utorkom upoznajemo sa kreativnim damama iz komšiluka. Danas imamo zadovoljstvo da vam predstavimo Nedu Noveljić, divnu damu koja je procesu izrade prirodnih sapuna dala jedan sasvim novi izraz.

Koliko dugo se bavite izradom sapuna?
Već skoro dvije godine uživam u ovom predivnom i kretivnom hobiju koji želim pretvoriti u posao.

Kako se rodila ideja za bavljenjem ovim poslom?
Uvjek sam imala problema sa veoma suvom kožom i tragala sam za najpogodnijim preparatima. Utvrdila sam da mi jedino prirodni sapuni i kozmetika na prirodnoj bazi prija. U tom trenutku ovdje nije bilo takvih proizvoda u prodaji pa sam ih nabavljala iz “komšiluka” – Hrvatske, Srbije ili inostranstva. To je uskoro postalo pomalo naporno. Pošto sam već uveliko čitala o prirodnim uljima, kozmetici, i dosta iscrpno se obrazovala o procesima proizvodnje sapuna, odlučila sam da napravim svoj prvi sapun.

Da li ste samouki?
Da.

Koje tehnike praktikujete i gdje ste ih naučili?
Kod pravljenja sapuna postoji nekoliko varijanti koje spadaju pod hladni i topli proces proizvodnje. Iako sam isprobala sve tehnike, moj lični izbor je hladni proces. Kod toplog procesa dolazi do kuvanja ili pečenja sapuna i tu se razvijaju visoke temperature. Ja više volim da hladnim procesom sačuvam sve hranljive sastojke luksuznih ulja koja koristim u sapunima. Sa druge strane i tekstura sapuna je ljepša kod sapuna proizvedenih hladnim procesom. Takođe, sapun tako ostaje bogatiji, i kada obavi svoju osnovnu funkciju čišćenja, on ujedno i nahrani kožu. Zato poslije prirodnog sapuna nikada nećete imati onaj neprijatni osjećaj suvoće kao poslije industrijske kupke.

Koje sirovine koristite pri izradi i odakle ih nabavljate?
Za sirovine koristim isključivo prirodne sastojke, bez trunke hemije, vještačkih boja ili mirisa. Sve boje proizilaze iz biljnog materijala ili prirodnih dodataka, dok mirisi potiču od esencijanih ulja koja imaju veoma djelotvorno aromaterapijsko dejstvo. Luksuzna ulja poput šea i kakao putera, avokada, jojobe, pšeničnih klica, divljeg šipurka, žutog noćurka, su pored kokosovog, palminog i maslinovog ulja sastavni dio mojih prirodnih rukotvorina. Pčelinji vosak je obavezan u pravljenju melema i kremica, a biljne infuzije takođe.

Primjetili smo da se poigravate sa oblicima sapuna i tako stvarate veoma interesantne primjerke. Odakle crpite inspiraciju?
Inspiracija je svuda oko mene. Ponekad u nekom razgovoru, situaciji, a najčešće “u hodu” dok radim. Kada imate materijal u rukama, onda ostalo već ide samo od sebe. To jednostavno jeste ili niste. Mislim da svako ima svoju oblast, naravno. :)

Da li eksperimentišete ili se držite oprobanih recepata?
Eksperimentisanje i kretivnost ne mogu jedno bez drugog. Eksperimentišem dosta, kombinujem i tragam za najljepšim kombinacijama. Prirodna kozmetika je dosta drugačija od komercijalnih proizvoda, ali pruža mnogo više izazova. Dešava se da tekstura jednog proizvoda nije dovoljno praktična, ali da je učinak u toj kombinaciji nevjerovatan, dok sa druge strane korigovanjem količina dodjem do teksture koja je praktična, ali ima drugačiji efekat.
Pri izradi sapuna sam eksperimentisala sa kombinovanjem sastojaka. Što se vizuelnog identiteta tiče, iako se držim klasičnog oblika trudim se da interesantnim kombinacijama unesem malo šarolikosti. Ipak, prioritet dajem kvalitetu sadržaja.
Sa druge strane, trudim se da s vremena na vrijeme ponudu obogatim nekim originalnim sapunom, kakav je na primjer Cupcake sapun – sapun kolačić, a  uskoro će se pojaviti i ljubavni sapunčići.

Šta bi izdvojili kao svoj zaštitni znak?
PRIRODNO.

Kako bi u dvije riječi opisali svoje proizvode?
Prirodni i zdravi.

Koliko su prirodni sapuni popularni kod nas? Da li ste zadovoljni brojem mušterija?
Spadam u one osobe koje vole sve da rade korak po korak, tako da mi ovaj laganiji tempo daje priliku da bolje sagledam šta je ljudima interesantno i čemu bih trebala posvetiti više pažnje. Čitav moj mali svijet sapuna i prirodnih preparata je još u povoju, i smatram da su, iako sam već dugo u toj priči, još uvjek prvi koraci.

Možete li nam ukratko opisati proces pravljenja jednog sapuna?
Proces pravljenja počinje sa definisanjem sapuna, odnosno njegovom namjenom, ciljnom grupom, najboljom kombinacijom kako bi se postigao željeni efekat. Nakon selekcije materijala slijedi preračunavanje količina neophodnih sastojaka, to je matematičko-hemijska faza procesa. Dio konkretne proizvodnje podsjeća na pravljenje kolača. :) Naravno, taj dio je i najopasniji u procesu zato što rukovanje sa lužinom mora biti krajnje obazrivo i ukoliko ste neoprezni može Vas koštati poprilično mnogo.
Pošto je sapun izliven u kalup potrebno ga je utopliti narednih 24h, zatim izvaditi iz kalupa i isjeći na komade kako bi se sušili naredne 3 do 4 nedjelje. Ja praktikujem da ih ostavim i narednih 6 nedjelja minimum, jer što se duže suše blaži su za kožu i ljepši.

Da li se bavite proizvodnjom još neke vrste kozmetičkih preparata?
Pošto su mi na raspolaganju sva ta predivna ulja, od njih pravim prirodne
kremice i losione za njegu tijela, meleme... Bila sam oduševljena učinkom
prirodnih ulja na kožu, načinom na koji regenerišu, oporavljaju i hrane.
Tek sam sada, poslije nevjerovatno dugo vremena zadovoljna načinom na koji
mi je koža njegovana. Baš zato volim da ove predivne i potpuno prirodne
emilzije podijelim sa onima koji takođe za sebe žele zdravu i prirodnu
njegu.

Kako usklađujete porodične, poslovne obaveze i rad na izradi sapuna?
Porodične, poslovne i sapunaste obaveze za sada uspijevam da uskladim veoma dobro. Kada uspavam svoje mališane, zatvaram se u oazu ulja i prepuštam svojoj omiljenoj aktivnosti. Veoma mi je bitno da se pored djece posvetim i svojim prijateljima i porodici, a onda za sve ostalo ostane vremena. Dan mi je uvjek aktivan i traje mnogo duže. :)

Možete li nam opisati jedan vaš radni dan?
Buđenje, sremanje djece i odlazak u vrtić/na posao. Povratak sa posla, ručak i igra sa djecom ili druženje sa prijateljima. Kupanje, priča za laku noć, a kada oni zaspu: sapuni i kreme do kasno u noć.

Da li imate prodajni salon i kako potencijalne mušterije mogu doći do Vas?
Za sada naručene proizvode dostavljam lično. Na facebook-u postoji stranica PRIRODNI SAPUNI PODGORICA , na kojoj svi zainteresovani mogu pogledati šta se kuva u mojoj kozmetičkoj kuhinjici. Nadam se da će uskoro sapuni biti dostupni u nekim apotekama, ali o tom potom.
Kontakt telefon je 067/45 44 45, a mail nneda@t-com.me

Naši registrovani korisnici će u okviru akcije Uhvati me! biti u prilici da osvoje sapunaste kreacije gospođe Noveljić. Pratite redovno vaš omiljeni portal ili facebook stranicu Žena sam ja i informišite se na vrijeme o svim akcijama koje pripremamo za vas.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.