Da li su Sejšeli pravi izbor za ljubitelje aktivnog odmora?

Sejšeli su već godinama prepoznati kao jedna od najpoželjnijih i jedna od najprestižnijih destinacija na svijetu. Velika većina ljudi bi poželjela da tamo ode na zasluženi, tropski odmor. Zato su vlasti i preduzetnici sa tog malog afričkog arhipelaga došli do zaključka da njihov izrazito krhki eko sistem ne može podnijeti talase masovnog turizma, pa su riješili da podignu cijene i tako onemoguće ulaz putnicima sa rancem na leđima i brojnoj „jeftinoj“ klijenteli. Tako je odlazak na Sejšele postao ne samo izuzetan doživljaj u tropima, već je to putovanje dobilo i kultni status, jer ne može ga svako priuštiti.

Da li su Sejšeli pravi izbor za ljubitelje aktivnog odmora?

Kao i svako luksuzno ljetovalište, Sejšele „bije“ glas da je na njima odmor dosadan, monoton, da tamo treba da idu samo oni kojma je stalo do pasivnog odmora i leškarenja na prelijepim hotelskim plažama, sa hladnim koktelom u ruci. Stanovnici Sejšelskih ostrva žive opušteno i lagano, bez velikog stresa, prihvatajući život kao dar, ali sa jasnom spoznajom da gosti moraju biti zadovoljni uslugom i da je njihova intima najvažnija, pa svaka zabava, muzika ili animacija prestaje oko pola dvanaest i već oko ponoći je sve tiho, može se čuti samo poj noćnih ptica, zvuk talasa ili ponekad rominjanje kiše.

Međutim, sve navedeno ne znači da na ovom malenom arhipelagu nema zanimljivih atrakcija i zabave i da ovdje ne treba da dolaze aktivni gosti. Baš naprotiv! Sejšeli pružaju široku lepezu atraktivnih mjesta za posjetu i razgledanje, kao i mnogo adrenalinskih izazova. Dakle, bez obzira na to koje od ostrva izaberete, neće vam biti nimalo dosadno, osim ako to sami ne želite. Mahe, najveće sejšelsko ostrvo, najčešći je izbor gostiju zato što ima najveći izbor hotelskog smještaja, ali i zato što se na njemu nalazi internacionalni aerodrom, pa ne postoje dodatni troškovi transfera, kao što je na primjer let malim avionom do Pralena (Praslin) ili plovidba brodom do ostrva Siluet.

Ako su gosti zaista aktivni, iznajmljivanje automobila zvuči kao odlična ideja, specijalno ako se smještaj nalazi na ostrvu Mahe. Mada, veliko je zadovoljstvo i atrakcija sama po sebi, vožnja retro lokalnim autobusom koji iznad svakog sjedišta ima mali ventilator koji pomaže putnicima da se rashlade na tropskim temperaturama. Za tridesetak evrocenti može se provozati do glavnog grada Sejšela, Viktorije. Ova najmanja prestonica na svijetu zaslužila je da joj se posveti barem pola dana. Treba u Viktoriji obratiti pažnju na sljedeće „atrakcije“: ulični sat, koji je relativno mala replika sata sa stanice Paddington u Londonu, zatim na kuću Kenwyn, kreolsku vilu autentične arhitekture, izgrađenu od drveta i interesantno dekorisanu, koja u prizemlju ima lijepu prodavnicu suvenira i nakita, Tempio Hindu – zanimljivi hindu hram, riblju pijacu i par radnjica oko nje, mali prirodnjački muzej i svakako Eden, luksuzno „predgrađe“ Viktorije. U Edenu se nalazi jedini šoping centar i jedno od rijetkih mjesta za zabavu koje radi iza ponoći – Boardwalk.

Postoji nekoliko Nacionalnih parkova na ostrvu Mahe. Jedan je u njegovom centralnom dijelu i zove se Morne Seychellois. Poznat je po visokim brdima do čijih vrhova vode dobro obilježene hajking staze, duž kojih se na nekoliko mjesta izletnici mogu osvježiti hladnom, svježom izvorskom vodom. Sejšeli imaju veoma velike akumulacije kišnice, ali zbog malog prostora još nije riješeno da li će se i gdje izgraditi veliki rezervoar. Pogled sa vrhova brda ovog Nacionalnog parka je spektakularan.

Postoji na ostrvu Mahe nekoliko plantaža čaja, botanička bašta i bašta začina i za sve to takođe treba odvojiti pola dana (prijepodne ili popodne). Takođe predlažemo da se ode do zaliva i istoimenog sela Takamaka, gdje se proizvodi najčuveniji proizvod Sejšela, čuveni Takamaka rum, jedan od najpopularnijih suvenira ovog arhipelaga. Drugi Nacionalni park koji treba posjetiti je Port Launay. To je, u stvari, plaža sa raskošnim okruženjem, a Nacionalni park je u smislu predivnog submarinskog (podvodnog) svijeta. Port Launay je otvoren za posjetioce i do njega se stiže automobilom ili javnim prevozom. Centralni dio plaže je kao stvoren za plivanje u tirkliznim vodama, ali najljepši dio se krije na bočnim stranama lagune koje su prekrivene predivnim koralima oko kojih se okuplja nevjerovatna količina morskog živog svijeta. Ovo mjesto je idealno za gnjuranje, pošto korali nisu na velikoj dubini. Indijski okean se ovdje predstavio u punoj raskoši. Naravno, na Maheu treba istražii mnoštvo plaža od kojih ćemo navesti samo najpoznatije: Baie Lazare, Beau Vallon, Anse Royale, Anse a la Mouche, Carana beach...

Ukoliko su gosti smješteni na ostrvu Mahe, u mogućnosti su da razgledaju i susjedna ostrva Pralen (Praslin) i La Dig (La Digue). Bilo bi dobro preskočiti izlet koji kombinuje oba ostrva u jednom danu, jer bi takav tempo razgledanja bio previše brz i stresan, što ne odgovara atmosferi i ambijentu Sejšela. Zato bi najbolje bilo da se za svako ostrvo izdvoji po jedan dan, jer su veoma interesantna i puna atrakcija. Iz velike luke na ostrvu Mahe isplovljava brzi feribot koji nosi putnike do Pralena, sa koga je manjim brodom moguće brzo stići do ostrva La Dig.

Na Pralenu je svakako najveća atrakcija bogata botanička bašta, odnosno Nacionalni park Vallee De Mai. Ova oaza džinovskih palmi i rijetkih vrsta ptica, kao da nije sa ovoga svijeta. Kao da se posjetilac vratio u praistoriju kada su u gustim prašumama rasle gorostasne biljke. Ovaj ogromni park se nalazi pod zaštitom UNESCO kao prirodna baština čovječanstva. U njemu je svakako najveća atrakcija endemska vrsta kokosove palme i njen plod Coco de Mer, najveći kokosov orah na svijetu. Zbog svog interesantnog oblika (podsjeća na ženske donje atribute) i zbog veličine, ovoj endemskoj vrsti kokosove palme i čudnom plodu odvajkada su pripisivana magična i mitološka značenja. Coco de Mer ili Morski kokos, potiče isključivo sa ostrva Pralen, koje mu je prapostojbina.

Baštu je najbolje posjetiti u jutarnjim časovima, odmah po dolasku na ostrvo, a kasnije se zaputiti na spektakularne plaže, Anse Georgette i Anse Boudin, da bi kraj dana dočekali na apsolutno najlepšoj od svih plaža – Anse Lazio.

Obližnje malo i šarmantno ostrvo La Dig, poznato je po divnim plažama i najimpresivnijim formacijama džinovskih sivih megalita. Prizori koji se mogu videti na malenom ostrvu su zaslužni za predivnu sliku koju o Sejšelima imamo. Najljepše plaže su Anse Source D’Argent, sa dramatičnom kombinacijom ogromnih granitnih stijena, blještavog bijelog pjeska i intenzivnog plavetnila mora i čuvena plaža Grand L’Anse. Radi zaštite ovog malenog eko sistema, na ostrvu je zabranjen motorni saobraćaj, pa se transport na njemu odvija biciklima i zaprežnim kolima (ili pješice). La Dig je dom prilično brojnoj populaciji džinovskih Aldabra, kopnenih kornjača. Izuzetan doživljaj je druženje sa ovim tromim, ogromnim oklopnicima koji mogu lagano proživjeti više od dva ljudska vijeka. Posebno pitanje je kako su ovi dugovječni orijaši dospjeli na arhipelag usred okeana, a ne spadaju u porodicu kornjača koje plivaju. Pored uživanja u predivnoj prirodi, na malenom ostrvu, odnosno u okeanu oko njega, kriju se sjajna mjesta, moćni koralni grebeni koji predstavljaju veliki izazov za ronioce.

Kao što u ovom tekstu navodimo, ima mnogo zanimljivosti i atrakcija na Sejšelskim ostrvima, a kada tome pridodamo cvrkut tropskih ptičica i  šum talasa okeana, kao i divne smještaje, udobno i senzualno dizajnirane sa pogledom na pučinu, Sejšeli su bez dileme mjesto stvoreno za ljubitelje istinskog odmora i zaljubljene parove, ali i za aktivne turiste.  

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Mirisno usisavanje

RECEPT
DANA

Punjeni francuski hljeb

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.