Dubai – istine i zablude o ljetovanju na najatraktivnijoj turističkoj destinaciji

Godinama unazad Dubai važi za jednu od najatraktivnijih, najluksuznijih i najmodernijih turističkih destinacija na svijetu. Od sedam emirata koji ulaze u sastav Ujedinjenih Arapskih Emirata, Dubai je najveći i najrazvijeniji ekonomski, poslovni i turistički centar Bliskog istoka. Progresivan razvoj ovog mjesta uslijedio je sa pronalaskom nafte, pa trgovina, lov i ribolov prestaju da budu osnovni izvori prihoda. Naftni derivati omogućili su izgradnju prvih većih objekata i zgrada skromnog izgleda, da bi kasnije uslijedila izgradnja pravih arhitektonskih čuda – danas glavne znamenitosti grada.

Dubai – istine i zablude o ljetovanju na najatraktivnijoj turističkoj destinaciji

Dubai godišnje posjeti preko milion turista širom svijeta, različitih vjera i kultura. Zbog visokih standarda i luksuza koji se može vidjeti na svakom koraku, ova destinacija je donedavno važila za mjesto gdje uglavnom ljetuje „elita”. Međutim, današnje turističke ponude su dosta povoljnije i pristupačnije, pa u Dubaiju sada ljetuje i prosječno stanovništvo.

Ukoliko ste odlučili da vaš odmor bude baš na ovoj destinaciji, korisno je informisati se o svemu što će vam olakšati snalaženje u gradu, o njegovoj istoriji i znamenitostima koje morate posjetiti. Takođe, u vezi sa ljetovanjem u Dubaiju postoje i određene zablude i predrasude, nastale kao rezultat nečijeg ličnog iskustva. Vi se u ovu avanturu upustite puni entuzijazma, energije, vedrog raspoloženja i nema sumnje da će ovo biti vaše ljetovanje iz snova.

Dubai i najraskošnije građevine

Prva pomisao na Dubai definitivno su visoki i raskošni neboderi, tj. kule i zgrade ugostiteljskog, maloprodajnog i poslovnog karaktera. One nisu samo primjer najviših arhitektonskih dostignuća, već i rezultat urbanizacije i modernog života.

Svaki obilazak Dubaija počinje od najviše zgrade na svijetu – Burdž Khalifa. Visoka je preko 800 metara što je stavlja na prvo mjesto u svijetu, a ima ukupno 163 sprata i oko 30 hiljada stanova. Takođe, u ovoj zgradi smješteni su i neki od najljepših i najluksuznijih ugostiteljskih objekata, među kojima se posebno izdvaja restoran Atmosphere, koji se nalazi na 122. spratu. Iz ovog restorana, ali i iz ostalih koji su smješteni na nekom od viših spratova, pruža se predivan prizor čitavog grada. Ako budete u prilici da ispijate koktel uz ove fantastične prizore, ne zaboravite i da ih fotografišete – jer, ipak je Burdž Khalifa atrakcija koja se ne posjećuje stalno.

Na vašim narednim fotografijama obavezno se mora naći i Burj Al Arab. Budući da je riječ o jedinom hotelu sa 7 zvjezdica u svijetu i ujedno jednom od najskupljih, ovaj hotel nema prilike da posjeti svako.

Međutim, to ne znači da se on ne treba vidjeti u pozadini na slikama, a idealno mjesto gdje to možete uraditi jeste jedna od najvećih javnih plaža – Kite beach. Od ostalih znamenitosti treba izdvojiti i Ostva Palma, koja su i dalje u izgradnji, Marina, Ram Dubaija, City Walk, Aquaventure Waterpark...

Luksuz diktira veliki budžet?

Jedna od zabluda u vezi sa ovom destinacijom jeste to da za ljetovanje treba pripremiti pozamašnu sumu novca, s obzirom na atrakcije koje ovaj grad nudi. Međutim, nije baš tako, a i lični troškovi su lična stvar.

Što se cijena u Dubaiju tiče, one su kreirane tako da se uživanje u poznatim „znamenitostima” plaća – čist primjer je prizor Dubaija sa vrha Burdž Khalife. Čak se i cijene tog užitka razlikuju u odnosu na sprat (što je sprat viši i cijene su veće), a u nekim restoranima postoji unaprijed određen minimum novca koji morate potrošiti. Slična situacija sa cijenama važi i za sve druge restorane, hotele, kafiće i plaže privatnog karaktera ili one koje su smještene u blizini neke atrakcije.

Takođe, treba naglasiti da u luksuzne usluge spadaju i vožnje jahtama, kao i letenje iznad Dubaija balonom i slično. Ako želite sebi da priuštite ovakav luksuz, onda zaista pripremite dosta novca. Međutim, možete uživati i sa manjim budžetom, jer je većina zabavnih sadržaja besplatna. Takođe, ako se malo udaljite od nebodera, bićete u prilici da posjetite dosta lijepih mjesta, plaža, kafića, gdje su cijene veoma pristupačne.

Neki od predloga gdje su prizori nevjerovatni, a provod zagarantovan su Dubai Mall, gdje obavezno treba svratiti čak i ako niste za šoping. Naime, u periodu od 18 do 23 časa dešava se pravi spektakl, jer fontane ispred ovog tržnog centra ožive i propjevaju, a sve je praćeno bogatom rasvjetom i nesvakidašnjim efektima.

Zabava za djecu

Na istom mjestu, samo u popodnevnim satima, održavaju se dnevne predstave i zanimljivi besplatni programi za djecu. Jedno od mjesta koje obavezno treba posjetiti sa djecom jeste i Miracle Garden i Butterfly Garden, ujedno i najfotogeničnija mjesta u gradu. Cijena ulaznica je vrlo pristupačna, a prizori sve mališane ostavljaju bez daha. Zabava koja takođe ne iziskuje mnogo novca, a gdje se i roditelji i deca mogu lijepo provesti, nalazi se u mjestu Global Village. Ovo veliko selo podsjeća na zabavni park, a u stvari je multikulturna izložba – mjesto gdje se ukrštaju različite vjere, kulture i običaji, gdje se može pronaći hrana iz čitavog svijeta i sl.

Postoji život i van nebodera

Dubai je poznat kao urban grad, ali to ne znači da život postoji samo u neboderima i oko njih. Jedno od najljepših mjesta u ovom gradu jeste stari dio Dubaija, gdje se najbolje može doživjeti njegova istorija i osjetiti kako se ovdje nekada živjelo. Ovaj dio grada ostavlja utisak kao da se ne nalazite u onom modernom Dubaiju, jer su građevine u tradicionalnom stilu i na svakom koraku se osjeća trag prošlih vremena. Od važnijih mjesta koje ovdje treba posjetiti su muzej, smješten u Al Fahidi tvrđavi, potom i najstarija školu u gradu – Al Ahmadi, džamija Džumeira, selo Al Seef... Restorani u ovom dijelu grada su veoma povoljni, a hrana koja se može probati je prava tradicionalna. Ovde je moguće pronaći i najveći izbor suvenira.

 

Pustinjski safari: zabava i čaroban zalazak sunca

Za one koji vole osjećaj adrenalina, dobar provod, ali van gradske gužve, odličan izbor je pustinjski safari. To je jedinstvena prilika za vožnju džipova po peščanim dinama ili jahanje kamila, ali se tu provodi ne završavaju. 

Ovo mjesto nudi raznovrstan zabavni sadržaj pa posjetioci mogu biti u prilici da gledaju spektakl trbušnih plesačica, gutača vatre i drugih animatora. Takođe, nigdje u Dubaiju se ne može uživati u čarobnom zalasku sunca kao ovdje. Prelamanje zraka i miješanje svih nijansi narandžaste i roze sa bojom neba prizor je koji definitivno treba zabilježiti.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Čarolija bijelog krejona

RECEPT
DANA

Pica pogača

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.