Podrži, pobijedi! Danas prvi crnogorski Teleton!

Prvi crnogorski teleton “Podrži, Pobijedi” održaće se danas od 20 do 23 časa, a emitovaće ga šest crnogorskih televizija. Sav prikupljeni novac biće uplaćen fondaciji "Budi human" za liječenje djece oboljele od karcinoma. Broj će u toku trajanja Teletona biti aktivan za pozive iz fiksne i mobilne mreže Telekoma, a biće otvoren i za pozive iz drugih mreža u Crnoj Gori.

Podrži, pobijedi! Danas prvi crnogorski Teleton!

Crnogorski Telekom je obezbijedio humanitarni broj 1511 za potrebe prvog crnogorskog Teletona, a pozivi se tarifiraju po cijeni od euro za svaki započeti minut. Telekom ne naplaćuje proviziju, a donatorska linija je oslobođena PDV-a.

Gotovo 100 poznatih ličnosti - glumci, pjevači, sportisti, kao i predstavnici kompanija koje djeluju na teritoriji Crne Gore će se javljati na donatorski broj 1511 i razgovarati sa svima koji budu pozivali. Razgovori su ograničeni na dva minuta, pa će građani na taj način donirati po dva eura. RTCG, 777, Atlas, Vijesti, Pink i Prva, istovremeno će prenositi Teleton na svojim kanalima.

Sav prikupljeni novac namijenjen je liječenju djece oboljele od karcinoma.

Aktivna je i donatorska SMS linija na koju se poruke mogu slati tokom cijelog dana. Potrebno je poslati poruku sa sadržajem 5 na broj 14543. Sav prikupljeni novac biće proslijeđen fondaciji Budi human.


Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti kojim se želi podići svijest o djeci oboljeloj od malignih bolesti i izraziti podršku oboljeloj djeci i adolescentima kao i njihovim porodicama.


Karicnom (kancer, rak) je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u uzrastui od jedne do 14 godina. Pretpostavlja se da više od 70% djece može ozdraviti u slučaju pravovremenog i adekvatnog liječenja. Međutim, svega 20% djece ima pristup modernom liječenju. Djeca koja žive u nerazvijenim zemljama čine 80% od ukupnog broja djece na svijetu. Neka od njih su oboljela od malignih bolesti i nemaju pristup modernom liječenju. Upravo zbog toga u maju 1994. u Španiji je osnovana Međunarodna konfederacija organizacija roditelja djece oboljele od raka (ICCCPO), koja okuplja udruženja porodica djece oboljelih od raka iz šezdesetak zemalja, a porodice mogu dobiti informacije o adekvatnom liječenju njihova djeteta. 


Liječenje djece oboljele od malignih bolesti mora uključivati kompletan interdisciplinarni tim stručnjaka. Liječenje se sastoji od primjenjivanja operacije, hemioterapije ili radioterapije, ali i psihosocijalne podrške djeci i kompletnoj porodici. Saradnja medicinskog tima u bolnici i roditelja oboljele djece smatra se važnom komponentom koja doprinosi uspješnom liječenju.

Prema podacima Nevladine organizacije Fenix, Udruženja roditelja djece oboljele od dječijeg kancera, U Crnoj Gori godišnje se bolest dijagnostifikuje kod 15 do 20 djece. Liječi se njih mnogo više, jer je borba, po pravilu duga, i traje više od godinu. Djeca, prema statistikama, najčešće obolijevaju od malignih bolesti krvi, odnosno leukemije i limfoma, zatim slijede tumori centralnog nervnosg sistema, tumori kostiju i solidni tumori - neuroblastomi. Najveći procenat obolijevanja je kod djece starosti između tri i osam godina, mada obolijevaju djeca svih starosnih dobi.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Jelenska koža

RECEPT
DANA

Zapečena junetina sa makaronama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.