Namirnice mogu da blokiraju bol

Namirnice mogu da blokiraju bol

Novija istraživanja pokazuju kako dva česta sastojka namirnica, kofein i kapsaicin koji pojedinoj hrani daje ljut ukus blokiraju osjećaj bola. 

Kofein djeluje blago analgetski (protiv bola), bez obzira što se široko primjenjuje u kombinaciji sa drugim analgeticima. Svoje dejstvo protiv bola ispoljava zato što se "pravi" da je adenozin. Organizam luči adenozin kada trpi bol. Dr Luiz Belardineli (Luiz Belardinelli) profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta Floridato ovako objašnjava. Recimo da trčite i osjetite parajući bol u grudima. To vam adenozin javlja da treba da usporite . "Bol je znak da nešto u organizmu nije u redu", kaže ona. Međutim, ako pijete dovoljno kofeina, on nadvlada taj signal bola. Kao banda siledžija, molekuli kofeina otkače adenozin sa njegovih receptorskih mjesta i zauzmu ih, prikrivajući tako signale bola. 

Receptorska mjesta prihvataju kofein, jer on hemijski liči na adenozin, mada nema njegove biohemijske funkcije. Lijepo je ako nam kafa liječi glavobolju, ali nije dobro ako su signali bola iz srca blokirani kofeinom. Dr Belardineli se plaši da bi kofein kod osoba koje piju dosta kafe mogao da sprječi osećaj srčanog bola tako da dovede do nijeme miokardne ishemije, kada osoba doživi srčani udar bez upozorenja i preživi infarkt na nogama ne liječeći se.

Godinama ljudi stavljaju ljuti ekstrakt iz paprike na desni protiv zubobolje. Sada je poznato da je kapsaicin (ljuta materija iz paprike i druge ljute hrane) lokalni anestetik i obećava da postane analgetik. Kapsaicin pobjeđuje bol prazneći iz ćelija nešto što se zove supstanca P, koja prenosi osjećaj bola do centralnog nervnog sistema. Prema tome, kapsaicin pomaže u blokiranju osjećaja bola. U posljednje vrijeme, ljuti ekstrakt se ubrizgava ili služi za pravljenje ljekova protiv glavobolje, dijabetične neuropatije, hroničnog svraba, reumatoidnog artritisa i neuralgije.

Namirnice koje sadrže kofein i kapsaicin djeluju protiv bola. To su kafa, čili biber, senf, bijeli luk, đumbir, slatki korijen, crni luk, nana, šećer.

 

porodicnilekar.net

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Uštipci od palente - Hush Puppies

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.