Manje poznate vrijednosti bobičastog voća

Manje poznate vrijednosti bobičastog voća

Svima nam je poznata najveća vrijednost bobičastog voća – imaju sjajan ukus! Pretpostavljamo da svi znaju da bobičasto voće poput jagoda, borovnica i malina ima veliku nutritivnu vrijednost, ali ako vam nije poznati kako bobičasto voće može pomoći da budete zdraviji i da se osjećate bolje, nastavite da čitate. Vjerujemo da ćete se iznenaditi kada pročitate neke od činjenica koje ćemo navesti.

Želite li da izgledate i da se osjećate mlađe? Antioksidanti!

Prva i najvažnija, jedna od ključnih činjenica je da je bobičasto voće prepuno antioksidanata koji pomažu ćelijama u organizmu da se oslobode slobodnih radikala, onih groznih (ali, u isto vrijeme, prirodnih) agenata starenja. Dakle, ako želite da izgledate mlađe i da se tako i osjećate, opskrbite se antioksidantima…jedite bobičasto voće, naročito borovnice koje sadrže otprilike šest puta više antioksidanata u odnosu na ostalo bobičasto voće.

Bobičasto voće ima nizak glikemički indeks

Evo još jedne vrijednosti bobičastog voća: imaju nizak glikemički indeks, što znači da su odličan izvor energije, i to one dugotrajne. Ako vam je potreban ukusan međuobrok, koji će vam pomoći da ne budete gladni do ručka, probajte da uzmete šaku bobičastog voća!

Kontroliše nivo šećera u krvi

Ako imate problem sa nivoom šećera u krvi, zapamtite sledeće: nova istraživanja pokazuju da neke vrste bobičastog voća, poput borovnica i jagoda, mogu na prirodan način sniziti nivo šećera u krvi. Ipak, ako samo jedete bobičasto voće, a ne uvedete i još neke promjene svog životnog stila, neće biti značajnog uticaja. Ako bobičasto voće uključite u već izmijenjeni i uravnotežen režim ishrane i vježbanja, imaćete sjajne rezultate.

Za bistar vid!

Ponovo ćemo pomenuti antioksidante u bobičastom voču, posebno u goji bobicama i borovnici. Da li ste znali da oksidanti sadržani u ovom voću mogu biti od koristi za vid, a najbrži efekat imaju kod tretiranja zamora očiju? Istina je!

Mogu da pomognu u poboljšanju memorije

Još jedna od vrijednosti antioksidanata u bobičastom voću: jedno novo istraživanje je pokazalo da oni isti antioksidanti, koji kožu čine mlađom i sjajnijom, mogu pomoći i moždanim ćelijama u oslobađanju slobodnih radikala. Ovo znači da bi moglo doći do poboljšanja memorije i ostalih kognitivnih funkcija bez upotrebe ljekova, već samo uzimanjem šake bobičastog voća.

Napunite se vlaknima

Ovo je još jedna od vrijednosti koja se često zaboravlja: bobičasto voće je obiluje vlaknima. Zašto je ovo važno? Vlakna su prijatelji svih koji su na posebnom režimu ishrane, pomažu da se osjećate sitim u dužem vremenskom intervalu. Dakle, ne samo da će šaka bobičastog voća učiniti da zadovoljite potrebu za nečim slatkim, već je to i sjajan međuobrok koji će učiniti da satima ne osjetite novu potrebu za hranom. Zapamtite sledeće: jedna šolja borovnica i kupina sadrži trećinu dnevne potrebe za unosom vlakana, što je sjajno!

Izbjegnite upalu mokraćnih kanala

Da li ste znali da ako jedete brusnicu (ili pijete sok od brusnice) možete izbjeći upalu mokraćnih kanala? Brusnica spriječava namnožavanje Ešerihije koli, bakterije koja je najčešći uzrok urinarnih infekcija, i njeno nagomilavanje na zidovnima urinarnog trakta, a s obzirom da su i prirodan probiotik, brusnice će uticati na porast “dobrih” bakterija u digestivnom traktu, koje omogućavaju regulisanje probave. Sjajno, zar ne?

Ojačajte imuni sistem

Zašto se kad je vitamin C u pitanju uvijek prvo priča o pomorandžama kada jedna šolja jagoda sadrži više ovog vitamina za jačanje imunog sistema nego jedna cijela pomoranža? Uzmite šaku jagoda, prepolovite ih i sipajte u šolju jogurta. Neka vam to bude doručak…uz to popijte čašu prirodnog soka od pomorandže i vaš imuni sistem će vam biti više nego zahvalan.

Da li ste ranije znali za sve ove vrijednosti bobičastog voća? Koliko su bobice zastupljene u vašoj ishrani?

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ovo ih ubija na mrtvo

RECEPT
DANA

Kroketi sa šunkom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.