Eliminišite bol u stomaku i napade žuči

Ako ste juče ili danas pretjerali sa jajima, nemojte da vas čudi ako osjetite probadanja u predjelu žučne kese. Da biste ublažili simptome, pod hitno poslušajte sledeće savjete!

Eliminišite bol u stomaku i napade žuči

Pravilnim izborom namirnica mogu da se ublaže zdravstveni problemi. Treba isključiti masnu hranu i onu punu holesterola: žumance i džigericu. Sa kamenjem u žučnoj kesi može da se živi, ali treba paziti na ishranu i birati namirnice koje ne pogoršavaju stanje i izazivaju napade žuči.

Preporučuje se jelovnik bogat namirnicama koje sadrže vlakna, svježe voće i povrće, pasulj, grašak, žitarice, kao i namirnice siromašne mastima. Da biste izbjegli žučne napade, koje karakterišu jaki i oštri bolovi ispod desnog rebarnog luka, treba isključiti masnu hranu i namirnice pune holesterola, kao što su žumance i džigerica.

Osnovna je ishrana sa malom količinom masti. Obroci treba da budu česti, od pet do šest dnevno, u manjoj količini, uz obavezan doručak.

Posle obroka, poželjno je da legnete oko pola sata. Hrana ne smije da bude ni previše topla, ni hladna. Treba da se pije najmanje šest čaša tečnosti dnevno, kako bi se spriječila prevelika koncentracija žuči.

Preporučuju se topli čajevi, i gorki napici jer podstiču varenje. Hrana treba da bude sastavljena od ugljenih hidrata (brašno, hljeb), i mliječnih bjelančevina (mlijeko, svježi kravlji sir), ali se i bjelančevine životinjskog porijekla, kao što je meso, mogu uzimati u ograničenim količinama.

Jedite mnogo povrća, voća i drugih namirnica bogatih vitaminom C i E, kao i namirnice koje sadrže esencijalne masne kisjeline. Koristite smeđi pirinač i integralne žitarice. Gorke namirnice (endivija, artičoka, cikorija), kao i gorko ljekovito začinsko bilje (ruzmarin i šafran) mogu da doprinesu zdravlju žučne kese.

Dva do tri dana kasnije, dodaje se nemasna supa sa pirinčom, grizom ili tjesteninom bez jaja, razrijeđeno mlijeko i nemasni keks.

Kod akutnih bolova ishrana se ograničava na blagi čaj i zaslađenu vodu. S poboljšanjem stanja u ishranu se uključuju svježi voćni sokovi i pasirano kuvano voće i povrće, griz, pirinač na razrijeđenom mlijeku.

UNOS MASTI:

  1. Pijte nemasno mlijeko (do jedan odsto mliječne masti)
  2. Crveno meso zamijenite bijelim (piletina, ćuretina) i ribom
  3. Izbjegavajte prženu hranu
  4. Jaja jedite oprezno, izbacite žumance jer sadrži dosta masnoće
  5. Izbjegavajte rafinirani šećer i slatkiše, kofein i čokoladu

 

lepotaizdravlje.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Mirisno usisavanje

RECEPT
DANA

Punjeni francuski hljeb

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.