Matičnjak

Matičnjak

Matičnjak je ljekovita biljka koja je veoma dobro poznata pčelarima. Naime buketom ove biljke nesavjesni pčelari umjeli su da namane maticu iz komšijskog roja u svoju košnicu. Pčele naprosto obožavaju svježi, slatki, limunkasti miris matičnjaka. Za ovu privrženost znali su i Stari Grci (latinsko ime melissa potiče od grčkog naziva za pčelu).
Glavni aktivni princip ove biljke je skupocijeno esencijalno ulje veoma složenog sastava, koje sadrži citronelal, geraniol, neral, citrol... Upravo ovo esencijalno ulje daje matičnjaku divan miris i veoma prijatan ukus. Matičnjak pore esencijalnog ulja sadrži i flavonoide i tanine.

U narodnoj medicini matičnjak važi za jednu od najmoćnijih biljka za umirenje nervnog sistema, protiv nesanice i nervoze i za sprječavanje simptoma depresije. Matičnjak je takođe dobar izbor u borbi protiv glavobolja, naročito onih izazvanih psihičkim premorom. U vremenu u kom smo svi u manjoj ili većoj mjeri izloženi stresu, matičnjak je nezaobilazni saveznik u protiv nervoze, anksioznosti i čitavog niza psihosomatskih bolesti koje se mogu javiti kao posljedica stresa. Pored djelovanja na nervni sistem matičnjak ublažava i digestivne tegobe nadimanja stomaka, loše varenje i dijareje (naročito ako su psihosomatskog karaktera).

Usljed svakodnevne dugotrajne izloženosti stresu strada i srce. I to ne treba preskočiti matičnjak, najbolje u kombinaciji sa cvijetom gloga. Svi koji pate od angine pektoris trebalo bi dva puta godišnje u trajanju od četiri mjeseca da svakog dana piju po dvije šolje mješavine matičnjaka, angelike i ruzmarina.

Matičnjak je veoma dobar lijek protiv virusnih infekcija. Ako imate grip obavezno pijte dve do tri šolje toplog čaja od matičnjaka i zove. Matičnjak se takođe pokazao djelotvornim u borbi protiv virusa herpesa (herpes simplex i herpes zoster). Svima koje muče ovi nevjerovatni i uporni virusi savjetuje se da piju litar jakog čaja od matičnjaka dnevno uz uzimanje tinkture ili kapsula ehinacee i korišćenje melema koji sadrže barem 1% ekstrakta ili još bolje esencijalnog ulja matičnjaka.

Matičnjak pokazuje i blago fitoestrogeno djelovanje pa se preporučuje ženama u menopauzi i kao lijek za bolne i neredovne menstruacije.
Blagi i ukusni čaj od matičnjaka može se davati i djeci koju muče bolovi u stomaku ili mučnina. Takođe ova biljka toplo se preporučuje trudnicama koje pate od mučnine.

Čajna mješavina protiv virusnih infekcija:

 • Matičnjak (Melissa officinalis) 100g
 • Zova (Sambucus nigra) 50g
 • Slatki korijen (Glychiriza glabra) 50g

5 supenih kašika mješavine ovih biljka prelijte litrom ključale vode, promiješajte, poklopite i ostavite dvadeset minuta. Procijedite i popijte u toku dana. Čaj se može davati i djeci starijoj od pet godina (1 do 2 šolje na dan).

Melem protiv heresa:

 • 100ml nevenovog ulja
 • 20g pčelinjeg voska
 • 10g propolisa (smola)
 • 1 ml esencijalog ulja matičnjaka
 • 4 ml esencijalonog ulja čajnog drveta

Na blagoj vatri zagrijte nevenovo ulje sa propolisom i voskom. Miješajte dok se propolis i vosak potpuno ne otope. Skinite sa šporeta i miješajte minut dva, pa dodajte esencijalna ulja matičnjaka i čajnog drveta. Promiješajte, sipajte u čistu i suvu teglicu sa poklopcem koji dobro dihtuje i ostavite da se ohladi. Čuvajte u frižideru. Mažite oboljele dijelove kože dva puta na dan. Koža mora biti čista i potpuno suva.

Čajna mješavina za smirenje, protiv nervoze i nesanice:

 • Matičnjak (Melissa officinalis) 200g
 • Mirodjija (Anethum graveolens) 100g
 • Lipa (Tilia cordata) 50g
 • Valerijana (Valeriana officinalis) 50g

Biljke pomiješajte pa dve supene kašike prelijte sa 300 ml ključale vode, promiješajte, poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Procijedite i popijte toplo, zasladjeno medom.

Čajna mješavina za jačanje srca, protiv povišenog krvnog pritiska i aritmije:

 • Matičnjak (Melissa officinalis) 100g
 • Glog (Crataegus oxyachanta) 100g
 • Hajdučka trava (Achilea millefolium) 50g

Sve biljke pomiješajte pa tri supene kašike smješe prelijte sa pola litra ključale vode, promiješajte, poklopite i ostavite da stoji od 45 minuta do sat. Procijedite i popijte u toku dana u malim gutljajima.

Čajna mješavina protiv mučnine u trudnoći:

 • Matičnjak (Melissa officinalis) 250g
 • Malina list (Rubus idaeus) 50g

Biljke pomiješajte pa 4 supene kašike smješe prelijte litrom ključale vode, promiješajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procijedite i pijte u toku dana.

Momčilo Antonijević
Izvor: SnagaBilja

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.