Evo kako različite vrste luka utiču na organizam

Zašto je luk važan za kosti, koja vrsta luka najviše pomaže krvnim sudovima, koje bolesti sprečava crveni luk...? Pročitajte!

Evo kako različite vrste luka utiču na organizam

Luk spada u porodicu "Allium" povrća i biljaka koja uključuje vlašac, bijeli luk, praziluk i mladi luk. Allium povrće uzgajano je vijekovima, ne samo zbog karakterističnog, bogatog ukusa već i zbog brojnih ljekovitih svojstava.

Mladi luk

Mladi luk pun je vitamina C i vitamina K koji su neophodni za normalan razvoj kostiju. Vitamin C pomaže u sintezi kolagena koji čini kosti čvrstima dok vitamin K igra ključnu ulogu u održavanju njihove gustoće.

Osim vitamina C i vitamina K, u mladom luku može se naći i vitamin A koji je potreban tijelu za održavanje normalnog vida i očuvanje zdravlja oka. Otkriveno je kako mladi luk oči štiti i od upala.

Mladi luk bogat je sumpornim jedinjenjem alil sulfidom koji pomaže u smanjenju rizika od raka debelog crijeva. Korišćenje mladog luka u ishrani zaštitiće organizam od raka.

Praziluk

Praziluk sadrži značajne količine bioflavonoida kempferola koji se pokazao kao zaštita protiv oštećenja krvnih sudova, uključujući ona od strane reaktivnih molekula kiseonika.

Iako često zanemarena, koncentracija folne kiseline igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja. Folna kiselina ključni je vitamin B-kompleksa koji podupire kardiovaskularni sistem balansirajući nivo homocisteina u organizmu.

U praziluku je prisutna i impresivna količina antioksidacijskog polifenola. Polifenol štiti krvne sudove i krvne ćelije od oksidativnog oštećenja.

Crveni luk

Slično praziluku, crveni luk odgovoran je za kardiovaskularno zdravlje ali isto tako je ključan u prevenciji raka. Ekstrakt crvenog luka, bogat brojnim sulfidima, sprečavaju rast i razvitak ćelija tumora.

Po mišljenju mnogih, crveni luk odlično je prirodno antibakterijsko sredstvo. Konzumiranjem jela bogatih crvenim lukom, moguće je pridoneti tijelu jačanjem imuniteta što znači da će postati otpornije na mnoge bakterijske infekcije.

Istraživanje iz 2009. godine pokazalo je kako osobe koje konzumiraju luk na dnevnoj bazi imaju čvršće kosti od onih koji to ne praktikuju. Kod osoba starije dobi koje jedu crveni luk postoji 20 posto niži rizik od preloma kuka. Razlog tome, tvrde naučnici, je postojanje sumpornih jedinjenja, kvercetina i drugih antioksidansa u luku.

Luk kozjak

Luk kozjak ima veću nutritivnu vrijednost ostalih sorti. Na temelju težine kilograma luka kozjaka, zaključeno je kako on posjeduje više antioksidansa, minerala i vitamina od uobičajenog luka. Luk kozjak obiluje vitaminom A koji služi kao snažan antioksidans pri zaštiti organizma od raka pluća i raka usne duplje. Osim vitamina A, luk kozjak ima veliku koncentraciju minerala i elektrolita poput gvožđa, kalcijuma, bakra, kalijuma i fosfora.

Bijeli luk

Bijeli luk bogat je izvor hroma, minerala koji pomaže ćelijama tkiva da na odgovarajući način reaguju na nivo inzulina u krvi. Tim procesom bijeli luk reguliše djelovanje insulina i kontroliše nivo šećera kod dijabetičara.

Količina vitamina C i mangana sadržana u bijelom luku pomaže u liječenju prehlade i gripa svojim protivupalnim djelovanjem. Piridoksin i vitamin B se pak bore protiv neurotičnih stanja.

 

B92

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lisnato tijesto

RECEPT
DANA

Pastrmka na ohridski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.