Kada i kako se pije probiotik

Možda se danas više nego ikada govori o probiotičkim kulturama i njihovim benefitima kada je zdravlje u pitanju. Istraživanja su pokazala trojako dejstvo, a to je da probiotik djeluje na uzrok bolesti, da može da bude dio terapije dajući podršku glavnoj terapiji i da predstavlja važnu preventivu. Upravo zbog toga danas i brojni proizvođači namirnica i hrane ističu prisustvo probiotičkih kultura u svojim proizvodima. Vjerovatno je da i sami u ovom momentu imate neki sir, kefir, hogurt, kiselo mlijeko, na kojima je u prvi plan istaknuto probitoičko dejstvo. Provjerite slobodno, pa u nastavku saznajte šta su to probiotici, na koji način djeluju i kako se i kada uzimaju.

Kada i kako se pije probiotik

Šta je probiotik?

Najprostije rečeno, probiotici su živi mikroorganizmi koji predstavljaju određeni soj dobrih bakterija koje čine da organizam čovjeka normalno funkcioniše.

Ove dobre bakterijske kulture, kada se uzimaju u količini koja je predviđena i koja je neophodna, čine da nestanu razne tegobe, preventivno djeluju na nastajanje nekih neželjenih simptoma i utiču na uzročnike određenih zdravstvenih stanja.

Kada se balans između dobrih i loših bakterija u organizmu poremeti, onda dolazi do mnogih tegoba. Na prvom mjestu tu su stomačne tegobe u vidu proliva, povraćanja, nadutosti. Uslijed određenih infekcija imuni sistem slabi, opada, pa organizam postaje još podložniji djelovanju bakterija i virusa. U svim tim i drugim situacijama, probiotik pomaže da se balans među dobrim i lošim bakterijama uspostavi, što dovodi u balans cjelokupan organizam i povratak urednim, svakodnevnim funkcijama.

Važnost uzimanja probiotika

Potrebno je oko pet dana urednog uzimanja probiotika, kako bi se dobili određeni rezultati njihovog djelovanja. Ono šta je potrebno znati jeste da crijevnu floru prekriva ogroman broj dobrih i loših bakterija koje vrše vrlo važne funkcije. Međutim, probiotici se u ljudskom organizmu ne nalaze prirodno. Bez suplementacije, odnosno unošenja kroz ishranu ili probiotske proizvode, isključivo fetus u stomaku i bebe ima prirodno probiotike koje nasljeđuje od majke i to čini jedan period imunog sistema koji se kasnije gubi sa izgradnjom potrebnog imuniteta.

Kako se ne nalazi prirodno u organizmu, bitno je unositi ga jer osim što dovodi u balans dobre bakterije kada ih loše nadvladaju, probiotici utiču na smanjenje loših bakterija, oslobađanje tijela od toksina, izgradnju imuniteta, a sve više se govori o tome da imaju ozbiljan udio u liječenju visokog holesterola i alergija. Zato je i kada nema potrebe za probioticima, odnosno kada nema zdravstvenog problema koji zahtijeva njihovo djelovanje, dobro je s vremena na vrijeme organizam „počastiti“ ovim mikroorganizmima.

Kako se probiotici uzimaju?

Tržište nudi probiotik u kapsuli, tableti, suspenziji, prahu... Ono šta je mnogo važnije jeste koja količina se uzima i obratiti pažnju na soj bakterija u proizvodu. Zato se kao ni bilo koji vitamini, minerali, kao svi ljekovi na kraju, ni probiotici ne uzimaju samostalnom odlukom, već uvijek uz konsultaciju sa farmaceutom, a najbolje u dogovoru sa odabranim ljekarom. Na osnovu stanja i potreba organizma ljekar će odrediti potrebnu dozu probiotika izraženu u CFU, kao i vrstu probiotika prema potrebama djelovanja određenog soja bakterija kako bi se postojeći problem riješio ili postigao određeni rezultat.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Skratite vrijeme peglanja na pola

RECEPT
DANA

Quesadillas

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.