Kurt Wenner kreator trotoara

Kurt Wenner kreator trotoara

Kurt Wenner, umjetnik koji je nekada radio za NASA-u, dugo je na osnovu podataka dobijanih od Vojadzera slikao buduće svemirske projekte i moguće vanzemaljske predjele. Ipak, postao je slavan po slikanju na pločnicima kredom! Zvuči jednostavo, ali njegovi radovi su daleko od toga! Ovi anamorfni murali su tu da prevare i „zavedu oko“, jer iz jednog ugla izgledaju sasvim obično, a gledani  kroz zakrivljena sočivia dobijaju i treću dimenziju!Zanimljivo je da je Kurt prvi umjetnik koji je razvio tehnike uličnog slikanja, ranih 80tih u Evropi.Njegovi rani radovi i razvoj tehnike slikanja na pločnicima je zabilježen u dokumentarnom filmu „Remek djela u kredi“, kanala Nacionalna Geografija. Podučavao je nekolicinu umjetnika, a takodje je njegova tehnika mnogo puta imitirana, što Kurt smatra komplimentom.

The Gear of war 1

Djelo nazvano „Brzina rata 1“, privuklo je pažnju 2006-te godine na "Sajmu Elektronske"  zabave. Slika je radjena ručno, naravno kredom.

The Gear of war 2

Motive za ove slike, Kurt je našao u kompjuterskoj igrici „Gears of war“. Na njegovim muralima  strašni mostrumi kao da izlaze iz rupe u podu.

The Gear of war 3

Mural je veličine približno 5x5 metara . Blago skiciran površniski, ali veći dio njegovog rada obavlja pred očima publike.

Kada radi na slici, Kurt obično provede pet do šest sati dnevno sjedeći na podu! Kaže da ne postoji vježba koja bi fizički pripremila tijelo za ovaj napor. Kada ustane da napravi pauzu, potrebno mu je vrijeme kako bi počeo normalno da se kreće!

Na početku su sva njegova trotoarska djela bila privremena. Trajala su onoliko koliko bi saobraćaj i vremeski uslovi to dozvolili. Kao i njegova djela nazvana Gears of war, većina skorašnjih radova je radjena na slikarskom platnu pastelama, koje su idealne jer na njih ne utiče vlaga koja brzo uništava radove običnom kredom.

Dokumentarni film „Remek djela u kredi“ je 1987. godine osvojio prvo mjesto na Njujorškom filskom festivalu, a 1991. je još jedna evropska televizija predstavila njegov rad u Italiji.

Wenner je kreirao print za Absolut Vodka, kao dio prestižne umjetničke serije. Njegov rad je nazvan Absolut Wenner objavljivan je u magazinima od septembra 1996. a takodje se pojavljuje i u reklami ovoga pića.

Preko jednog kvadratnog kilometra Wennerovih uljanih platna, gipsanih radova i arhitektonskih detalja, postavljeno je u Italiji, nadomak Venecije  u Vili Zeffiro.

Do danas je ovaj umjetnik dobio mnogobrojna  priznanja i postao dio reklamnih kampanja  svjetski poznatih brendova.

U Italijanskom gradiću Mantua, mural  5 x 23 metra, radilo je deset dana trideset umjetnika pod Kurtovim nadzorom. Djelo inspirisano biblijskim motivima, osvještao je Papa Jovan Pavle II i ovaj oblik izražavanja uvrstio u svjete umjetnosti.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.