Vodič za uparivanje čokolade i vina

S obzirom na to da su i čokolada i vino sami po sebi izrazito bogati i kompleksni, njihov spoj može da proizvede nevjerovatnu simfoniju aroma i ukusa na vašim nepcima. Pored toga, i kakao i crveno vino su veoma bogati izvori antioksidansa flavonaida, pa zašto onda ne bismo uživali u njihovoj izvrsnoj kombinaciji? Evo detaljnog vodiča za uparivanje čokolade i vina i nekoliko korisnih savjeta.

Vodič za uparivanje čokolade i vina

Zavrtite vino u čaši. Na taj način dolazi do izražaja pun mirisni potencijal vina. Osjetite taj buke.

Srknite malo vina. Isprovocirajte svoja čula. Osjetite različite ukuse.

Uzmite mali gutljaj vina.

Zadržite vino u ustima. U ustima postoji preko deset hiljada receptora za ukus i prostim gutanjem vina receptori koji se nalaze sa strane i u korjenu jezika ostaće neiskorišćeni. Na taj način, čulo ukusa neće dati svoj potpuni doprinos u cjelokupnom iskustvu degustiranja vina.

Uzmite zalogaj čokolade.

Pustite da se čokolada topi na vašem jeziku. Otkrivajte polako različite ukuse.

Uzmite manji gutljaj vina. Miješajte ga u ustima zajedno sa čokoladom. Oduševite receptore u svojim ustima raznolikošću najdivnijih ukusa.

Smiješite se zadovoljno i uživajte ... Sreća leži u malim stvarima, zar ne?

Ponovite sve iz početka!

Sparujte čokolade lakšeg i jednostavnijeg ukusa sa lakšim vinima, a ukusom delikatnije čokolade sa jačim vinima punijeg tijela. Napomena: Izraz „lakše“ čokolade se ne odnosi na bijele ili mliječne čokolade, već na cjelokupan ukus čokolade.

Čokolada ne bi trebalo da bude slađa od vina.

Pokušajte da uparite bijelu čokoladu sa vinima Riesling, Muscat i Sherry.

Pokušajte da uparite mliječnu čokoladu sa vinima Merlot, Riesling, Sauvignon Blanc i sa desertnim vinima.

Pokušajte da uparite tamnu čokoladu sa vinima Zinfandel, Syrah, Cabernet Sauvignon (dobro odležao), Pinot Noir (dobro odležao), Armagnac i  sa konjakom.

Svi oni koji tokom vikenda, 13. i 14. februara, posjete šoping mol Delta City, imaće priliku da se na najbolji način upoznaju sa spojem čokolade i vina, ali i da uživaju u zanimljivim pratećim sadržajima u toku manifestacije Čokolada i vino. Na manifestaciji će se predstaviti proizvođači i distributeri čokolade, čokoladnih proizvoda i vina, a u toku oba dana  programom su predviđeni termini za degustaciju proizvoda koje će ponuditi učesnici manifestacije dok će se u posebnom kutku vršiti prezentacija uparivanja čokolade i vina.

Organizator manifestacije je agencija Incognito marketing i komunikacije, a radno vrijeme manifestacije je od 10 do 22 časa, oba dana.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da bijeli luk sačuvate od klijanja...

RECEPT
DANA

 Pržene ćuftice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.