Prepoznajte simptome toplotnog udara

Prepoznajte simptome toplotnog udara

Toplotni udar je najozbiljniji oblik toplotne povrede, to je hitan slučaj! Ako sumnjate da vi ili neko iz vaše okoline ima simptome toplotnog udara, svakako nazovite hitnu pomoć.

Toplotni udar može uzrokovati smrt ili oštećenje unutrašnjih organa pa čak i mozga. Iako toplotni udar najčešće pogađa ljude u dobi iznad 50, sve su češći slučajevi toplotnog udara među mladima.

Javlja se kod izloženosti visokim temperaturama, uglavnom u kombinaciji s dehidracijom, zbog čega tijelo nema dovoljnu količinu vode da bi se ohladilo.

Ako simptome toplotnog udara prepoznate na vrijeme, do negativnih posljedica možda neće ni doći, stoga vam donosimo uobičajene simptome kako biste bili sigurni u njihovo prepoznavanje:

- Pulsirajuća glavobolja

- Vrtoglavica i osjetljivost na svjetlo

- Nedostatak znojenja, uprkos vrućini

- Crvena, topla i suva koža

- Mučnina i povraćanje

- Ubrzan rad srca

- Brzo, plitko disanje

- Promjene u ponašanju kao što je zbunjenost ili dezorijentacija

- Napadi

- Nesvijest

Izvor: portaloko.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Paradajz

RECEPT
DANA

Slatka pileća marinada

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.