Njihovo je vrijeme - Šljivama riješite probleme sa probavom

Ako imate problem sa probavom, jedite šljive. Stručnjaci tvrde da konzumiranjem samo 50 grama šljiva dnevno, svježih ili suvih, tokom tri nedjelje, može da se riješi problem zatvora.

Njihovo je vrijeme - Šljivama riješite probleme sa probavom

Od toga će biti i raznih drugih blagodeti, jer su šljive korisne u prevenciji visokog holesterola, oboljenja srca i bubrega, bolesti jetre, reume, a povoljno djeluju i na pamćenje, kosti, kožu...

Šljive su, zapravo, jedan od najstarijih narodnih ljekova za regulaciju probave. Ovaj prirodni laksativ, za razliku od velikog broja farmaceutskih, ne povećava opasnost da dodatno ulijenite crijeva i da se na njega naviknete.

Šljive zbog sadržaja pektina koji u crijevima nabubri omekšavaju stolicu. To je vrlo bitno kod liječenja hemoroida ili oboljenja crijeva, a regulisanjem probave preventira se karcinom debelog crijeva.

Svježi plodovi šljive, tvrde stručnjaci, podmlađuju i regenerišu organizam i pomažu u spriječavanju nastanka bora.

Iako možda izgleda nevjerovatno, slatki svježi plodovi šljive preporučuju se i u mnogobrojnim dijetama. Iako, kao i svako voće, sadrže šećer, šljive povezuju masti iz hrane koje se unose u organizam a zatim ih izbacuju. Bogate su i kalijumom, pa zahvaljujući tome "podižu energiju" i otklanjaju simptome umora.

Kanadski nutricionisti su ustanovili da šljive pomažu i u kontroli nivoa šećera u krvi, zbog čega mogu da budu efikasne u prevenciji dijabetesa.

S druge strane, istraživači Univerziteta Florida i Oklahoma su posle 12 mjeseci prikupljanja rezultata među ženama u postmenopauzi ustanovili da su one koje su redovno jele šljive imale znatno veću gustinu kostiju, a time i manji rizik od nastanka osteoporoze. Tokom ovog testiranja ispitanice su jele suve šljive.

 

novosti.rs

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Mirisno usisavanje

RECEPT
DANA

Punjeni francuski hljeb

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.