Posvetite pažnju detaljnoj analizi d-dimera tokom reproduktivnog perioda

Tokom reproduktivnog perioda žene posebnu pažnju teba posvetiti analizi d-dimera, odnosno mogućnosti nastanka krvnog ugruška koji se dalje rastvara u tijelu. Nastali krvni ugrušak otežava cirkulaciju što može uticati na stepen održavanja trudnoće u kasnijem razvoju fetusa. Pored žena koje rađaju, u rizičnu grupu pojave krvnih ugrušaka spadaju osobe sa problemima kardiovaskularnog tipa, ali i dijabetičari. Veoma su važne preventivne analize kojima se dobija referentna vrijednost d-dimera u krvi i time adekvatno uključuje terapija. Zdrav organizam će uspostaviti balans, odnosno postojaće ravnoteža dinamičkog karaktera u kojoj sva neželjena dejstva gustine krvi mogu biti eliminisana.

Posvetite pažnju detaljnoj analizi d-dimera tokom reproduktivnog perioda

Isplativost analize d dimera sa aspekta utvrđivanja poremećaja koagulacije krvi

Poremećaj koagulacije krvi određen je referentnim vrijednostima d-dimera. Fibrinogen i trombociti učestvuju u složenom procesu cirkulacije krvi. Ukoliko su vrijednosti narušene pojava koagulacije se mora utvrditi rutinskom analizom krvne slike. D dimer cijena određena je načinom analize i fragmentnom frakcijom kojom se uzorak krvi dalje izlaže.

Neophodno je znati da svaki krvni sud koji je pogođen trombom mora imati adekvatno vrijeme za  oporavak. U tome mogu pomoći injekcije na bazi niskomolekularnog heparina, koje pored nižih vrijednosti d-dimera djeluju preventivno kod venskih tromboza. Ukoliko se putem krvnih analiza, a na osnovu genetike, predvide potencijalne opasnosti od poremećaja trombofilije ili trombocitopenije, neophodne su adekvatne terapije.

Trombocitopenija je takođe važna u stabilnom održavanju d-dimera, jer se njime reguliše nivo korisnih trombocita koji štite krvni sud. Postoje referentne vrijednosti za trombocite kojima se definiše rizik od mogućih oštećenja krvnih sudova.

Pratite vrijednosti d dimera ukoliko ste skloni pojavi trombova

Sklonost venske ili arterijske tromboze, prije svega je izazvana genetikom odnosno nasljednim faktorom ili čak životnim navikama. Pušenje i hrana visoke masnoće i kalorijske vrijednosti, značajno utiče na formiranje lošeg holesterola koji dalje u dejstvu sa masnim naslagama formira efekat otežane cirkulacije.

Raspadanje krvnog ugruška dovodi u rizično stanje tromboze koja se smatra vodećim kardiovaskularnim neprijateljem. Postoje akutni ili hronični problemi kojima se na podjednak način mora obratiti pažnja. Postoje određena infektivna stanja organizma u kojima je vrijednost d-dimera uvećana. Posebno se ističu pacijenti koji dugo leže nakon operativnog toka bolesti, pri čemu je cirkulacija slabija a broj ugrušaka rizično veći.

Godine su takođe glavne odrednice za pojavu viših vrednosti d-dimera, pri čemu su osjetlive osobe starijeg životnog dobra sa unaprijed definisanim bolestima srca. Normalne vrijednosti  d-dimera najčešće znače izostanak rizične pojave tromboze. Ipak, tokom trudnoće i drugog stanja kroz koje žene prolaze, česta je pojava povećane kolagulacije krvi uz moguće duže protrombinsko vrijeme.

Na osnovu detaljne anamneze utičite preventivno na koagulaciju krvi

Povišena koagulacija krvi se preventivnim djelovanjem može spriječiti ili jednostavno ublažiti. Za navedeno stanje neophodna je detaljna anamneza pacijenta koja zahtijeva razgovor kojim se ističu sve porodične bolesti i mogući rizici. Od životnih navika koje pacijent vodi zavisi gustina krvi, pri čemu je veoma važan unos dovoljno tečnosti.

Ukoliko postoji porodična istorija bolesti poput dijabetesa ili koronarnih bolesti, onda su detaljna klinička ispitivanja mjerodavna u svrhu sprečavanja nastalih bolesti kod zdravih pacijenata. Genetika je presudna u nasljeđivanju, ali je promjena životnih navika osnova rješavanja nastalih tegoba gušće krvi.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Čarolija bijelog krejona

RECEPT
DANA

Zapečene palačinke sa porilukom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.