Crvenilo oka – znak za uzbunu?

Svakome se nekad u životu desilo da mu se iz nekog razloga pojavi crvenilo u oku. Osim toga što može biti iritantno, naročito ako je ispraćeno svrabom, bolom ili osjećajem kao da vam je strano tijelo u oku.

Crvenilo oka – znak za uzbunu?

Najteže je procijeniti da li je to nešto što moramo odmah riješiti posjetom ljekaru ili možemo da se sami izborimo s tim i čekamo da prođe, uz upotrebu nekih prirodnih sredstava.

Zbog čega se sve javlja crvenilo oka

Jasna asocijacija na crvenilo oka jeste postojanje neke infekcije, koja može biti izazvana bakterijama. Roditelji male djece često se susrijeću s tim – dijete se prehladi, sekret iz nosa se prenosi do oka i oko se inficira. To je jedan od načina kako nastaje konjuktivitis, što je obavezno praćeno crvenilom. Dalje, na crvenilo očiju se žale oni koji su pogođeni alergijama – bilo na polen, prašinu ili neke namirnice. U tom slučaju, crvenilo je obavezno praćeno svrabom, i rješava se korišćenjem terapije protiv alergije. Tačnije, prije svega se javlja svrab i kako trljamo oči, dolazi do crvenila.

Kod onih koji mnogo vremena provode pred računarom, kao i oni koji nose naočare, a naročito kontaktna sočiva, uvijek postoji mogućnost osjećaja suvoće u očima. To se dešava zato što oko nema dovoljno suza, pa se osjeća peckanje i javlja se crvenilo. Iako može biti vrlo ograničavajuće, ovaj problem se ujedno može i lako riješiti. Naravno, crvenilo se javlja i kada dođe do povrede oka, gdje je obavezna prva reakcija javljanje ljekaru.

Prirodno liječenje crvenila oka – kantarion kao gospodar biljaka

Prirodne metode su vrlo popularne, ali, što je još važnije, efikasne u rješavanju crvenila oka. I to uvijek i jeste prva pomoć. Blagotvorno dejstvo kamilice je jedno od obaveznih metoda kada postoji bilo koja upala, a kao obloga za oko je uvijek prvi izbor. Međutim, svoje izuzetno uspješno dejstvo je pokazala još jedna biljka, koja je izuzetno djelotvorna kada se liječi čmičak na oku, a to je kantarion. Kantarion se najprije u tom slučaju koristi kao ulje, koje se zagrijava i tako stavlja na mjesto gdje je čmičak. Ono pomaže u njegovom bržem sazrijevanju, i na kraju krajeva utiče na to da brže prođe. Svakako, moć bilja se koristi neko vrijeme, ali ako vidimo da do poboljšanja ne dolazi i ako ne pomaže u rješavanju simptoma i crvenila, onda bi trebalo da se posjeti očni ljekar. Ljekar utvrdi tačan uzrok i propiše određenu terapiju, u koju obično spadaju odgovarajuće kapi za oči, mast ii kreme. Savjet za pravilnu higijenu oka se podrazumijeva.

Još neke bolesti oka koje se manifestuju crvenilom

Crvenilo ponekad može označavati da postoji neka bolest oka. Tako je, na primjer, u slučaju blefaritis, što predstavlja zapaljenje uslovljeno začepljenjem žlijezda u oku koja su zaslužna za stvaranje neophodnih suza u oku. Pojava čmička takođe podrazumijeva crvenilo – koje se lokalizuje najčešće samo na kapcima. I druga zapaljenja su povezana sa crvenilom oka – zapaljenje rožnjače, vežnjače, epislklere… Sva ta zapaljenja se moraju blagovremeno liječiti jer mogu imati i ozbiljne posljedice. Mnoge od njih su povezane sa higijenom oka, i nastaju zbog virusa, bakterija i gljivica.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lisnato tijesto

RECEPT
DANA

Pastrmka na ohridski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.