Sve što treba da znate o folijama za ispravljanje zuba

Pravilan niz zuba kao i zagrižaj uz pravilnu tehniku održavanja higijene predstavljaju osnovni preduslov za estetski lijepe zube i privlačan osmjeh. Gubitak zuba usled bolesti desni i zamjena zubnim implantatima i navlakama za zube samo su adekvatna zamjena pravog zuba.

Sve što treba da znate o folijama za ispravljanje zuba

Najveći stručnjaci iz oblasti stomatologije preporučuju očuvanje prirodnih zuba i njihovu korekciju, ukoliko priroda nije dostigla svoj potencijal savršenosti. 

Folije za ispravlanje zuba ili alajneri su folije koje na vrlo lagan i estetski prihvatilji način, otklanjaju nesavršenosti zuba. Folije su u modernoj estetskoj stomatologiji prisutne skoro dvije decenije.

Ukoliko poredimo fiksnu protezu, neprikosnoven tretman za ispravljanje zuba, i providne folije, prednost u nekim slučajevima dobija bezbojna folija. Fiksne proteze mogu biti metalne, sive ali i bijele, estetske, dok su folije bezbojne i gotovo neprimjetne. Lakše su za održavanje i čišćenje od proteza sa metalnim bravicama.

Šta je folija za ispravljanje zuba i kako funkcioniše?

One predstavljaju alternativu protezi sa metalnim ili bijelim-plastičnim bravicama. Osnovna funkcija folija je da pravilno rasporedi zube prema prethodno softerski dizajniranom planu. Prvi rezultati su vidljivi nakon nošenja jednog seta folija. Jedan set folija se sastoji od 3 para alajnera koji se mijenjaju u periodu od 7 do 14 dana. Još jedna prednost folije u odnosu na metalne bravice je ta što folije usmjeravaju ravnopravnu silu na čitavu površinu zuba, dok bravice usmjeravaju silu samo na jednu tačku.

U većini slučajeva tretman traje od 3 do 9 meseci, u zavisnosti od težine slučaja. Ovakav tretman se preporučuje kod sitnih nesavršenosti ili čak nesavršenosti srednje težine. Kako bi se postigli najbolji mogući rezultati, neophodno je pridržavati se uputstava stomatologa. Za dobre rezultate, neophodno je nositi foliju 16 do 18 sati dnevno. Na svu sreću, iako radite sa ljudima, to vam neće biti problem jer su folije u potpunosti beznojne i minimalno primjetne.

Tokom tretmana ih samo treba skidati prilikom konzumiranja hrane. Sve vrste hrane su dozvoljene, samo je važno da nakon obroka ponovo stavite protezu.

Folije za ispravljanje zuba se peru najmanje dva puta dnevno, korišćenjem posebne četkice za zube i paste. Nikakvo drugo posebno održavanje zuba, a ni folije, sem redovnog , nije neophodno.

Kako izgleda tretman folijama?

Prvenstveno, treba zakazati pregled na kome ćete se sa svojim stomatologom posavjetovati oko svih pojedinosti vezanih za tretman isptavljanja zuba. Nakon toga se radi 3D analiza vaših zuba i određuje tempo i izgled samog tretmana. Uz pomoć ove analize pacijent ima priliku da pogleda softversko rešenje ispravljanja zuba. Softver tačno odredi koliko folija je neophodno da nosite kako biste postigli željeni efekat. Svaka folija može da pomjeri do 0.25 do 0.33 milmetara zuba, te se u skladu sa tim i određuje njihov broj. 

Nakon 12 do 14 dana nošenja prve folije, pacijent dobija novu koja će imati zadatak da dodatno ispravi zube u željenom smjeru. Ukoliko dobijete sve folije odjednom, nećete biti u obavezi ni da posjećujete stomatologa, što je naročito važno za sve ljude koji žive u inostranstvu, a u Beograd ili ostale gradove dolaze radi Dentalnog turizma.

Sve naravno u mnogome zavisi i od motivisanosti samog pacijenta jer je za uspješan tretman neophodno nošenje alajnera do 20 sati dnevno.

Cijena same folije varira od težine slučaja, te bi najbolje bilo ispoštovati savjet i posjetiti stomatologa kako biste dobili više informacija.

 

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.