Majčina dušica smiruje kašalj, podstiče varenje...

Majčina dušica, bogata eteričnim uljima, mineralima, korisnim fenolima i flavonoidima je uvijek zdrav izbor.

Majčina dušica smiruje kašalj, podstiče varenje...

Timijan (Thymus vulgaris), na našim prostorima poznatiji kao majčina dušica, vrsta je biljke koja se još od davnina koristi u kulinarstvu kao začin i za pravljenje čajeva te u liječenju mnogih zdravstvenih stanja.

Majčina dušica se u prošlosti povezivala sa hrabrošću, a zanimljivo je da su je žene u Srednjem vijeku davale vojnicima koji idu u borbu, piše Livestrong.

Antioksidantna dejstva

Šolja čaja od majčine dušice nudi mnogo više od blagotvornog ukusa. Timol, jedno od eteričnih ulja u majčinoj dušici, izuzetno je snažan antioksidans koji pomaže u podizanju omega 3 masnih kiselina u moždanim ćelijama, koje su ključne za naše zdravlje. 

Brojne su studije potvrdile kako timol pomaže u usporavanju procesa starenja u moždanim ćelijama, a naučnici su ga čak povezivali sa prevencijom Alzheimerove bolesti.

Smiruje kašalj

Topli čaj od majčine dušice je idealan napitak za kašalj i druge simptome prehlade, a istraživanja su pokazala kako pomaže u tretiranju bronhitisa i smanjivanja kašlja. Sastojci iz timijana djeluju opuštajuće na bronhije.

Podstiče varenje

Čaj od majčine dušice često se preporučuje kao napitak koji pomaže u probavi jer smanjuje naduvenost, s obzirom da sadrži sastojke koji redukuju gasove i djeluju antispazmatički, tj. smanjuju grčeve crijeva.

Pun esencijalnih minerala

Kad pomislite na namirnice bogate željezom, čaj od majčine dušice je najvjerovatnije posljednje što vam pada na pamet. Ali dvije supene kašike sušene majčine dušice, količina koja se najčešće koristi za pravljenje jedne šolje čaja, snabdijeva naše tijelo sa 3,56 mg željeza, što je zapravo petina dnevnih potreba za ovim mineralom.

Majčina dušica je takođe odličan izvor vitamina K, koji je krucijalan za normalnu cirkulaciju, a u samo jednoj šolji čaja (2 supene kašike) nalazi se 48,01 mcg, tj. 60 posto preporučene dnevne vrijednosti ovog vitamina.

Čaj od timijana je također dobar izvor mangana (12 posto preporučenih dnevnih vrijednosti), kao i kalcijuma (5,4 posto).

 

klix.ba

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bijeli luk sprječava truljenje voća

RECEPT
DANA

Krmenadle na ciganski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.