Ove 4 vrste namirnica su pune antioksidanata i trebalo bi da vladaju vašim obrocima!

Spriječiti mnoge bolesti je jednostavnije od šetnje u parku ako se pridržavate ovog pravila: Tražite što više nutrijenata u što manje kalorija, odnosno uključite neke od namirnica iz ovih grupa svaki dan i u što više obroka!

Ove 4 vrste namirnica su pune antioksidanata i trebalo bi da vladaju vašim obrocima!

Mahunarke

Mahunarke su pune nutrijenata i zdravih vlakana, a zbog ugljikohidrata tijelo ih sporije vari zbog čega ovi plodovi pozitivno djeluju na regulaciju šećera u krvi. Mnoga dosadašnja istraživanja pokazala su da mahunarke mogu značajno smanjiti rizik od mnogih tipova tumora, posebno raka crijeva. Npr.: Fitohemikalije u pasulju, usporavaju rast tumora, a istraživanjem sprovedenim na Harvard School of Public Health došlo se do zaključka da žene koje konzumiraju pasulj, najmanje dva puta sedmično imaju 24% manje šanse da razviju rak dojke, srčane bolesti, dijabetes tipa 2, visoki krvni pritisak i rak debelog crijeva.

Zeleno lisnato povrće

Ako redovno jedete zeleno lisnato povrće, činite pravu stvar! Osim proteina, ove namirnice pune su kalcijuma, fosfata i cijelog spektra antioksidanata koji tijelo ispunjavaju životom, raspoloženjem, zdravljem, oslobađaju od stresa, čiste krv i bistre um. Brokule, kelj, spanać, blitva … sve ove namirnice su rudnici zdravlja i iako baš nisu omiljena jela, uvijek možete pronaći načine da ih ukomponujete u svakodnevni meni.

Luk

Namirnica koja tjera suze na oči moćnija je nego što mislite. Zapravo, luk (sve vrste) je superhrana! Sadrži veliku koncentraciju najboljih među antioksidantima, a bogat je vitaminima i mineralima, kalijumom, natrijumom, željezom, sumporom, fosfatom, a pomaže cirkulaciju krvi i smanjuje loš holesterol.

Gljive

Gljive, naravno one jestive, vjerovali ili ne, štite našu DNA od oštećenja! Iako nisu prijatnih boja; crvene, ljubičaste ili plave, gljive sadrže mnogo ovog antioksidanta –ergotionina – antioksidanta za kojeg neki stručnjaci i doktori vjeruju da će biti korišten u borbi protiv tumora. Najbogatija ovim antioksidantom među gljivama je bukovača.

namirnice.ba

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da bi vaš veš mirisao još ljepše...

RECEPT
DANA

Tuniski kolač sa pomorandžom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.